COMUNICAT DE PRESĂ

 

Zilele Monica Lovinescu. Program coordonat de Angela Furtuna la Biblioteca Bucovinei si Consiliul Judetean Suceava
Zilele Monica Lovinescu. Program coordonat de Angela Furtuna la Biblioteca Bucovinei si Consiliul Judetean Suceava

 

 

 

Cu începere din 19 noiembrie vor avea loc la Suceava, ca în fiecare an, Zilele Monica Lovinescu – în organizarea Consiliului Județean Suceava și a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera”, având ca parteneri statornici IICCMER, Fundația Humanitas, Radio Europa Liberă și Alexandria Librării.

 

În cadrul evenimentelor 2012 va fi decernat și Premiul Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca 2012, oferit de Consiliul Județean Suceava începând din anul 2009 unor personalități remarcate în promovarea democrației și lupta împotriva totalitarismului, pentru o Românie modernă și liberă.

 

Scopul evenimentelor organizate anual în cadrul acestui proiect – devenit internațional – este acela de a perpetua interesul pentru filonul de cultură și de literatură lovinescian, care reprezintă un tezaur de maximă importanță al României. Edițía de față se află sub genericul „Memoria de aur a Bucovinei”.

 

În deschidere, pe 19 noiembrie ora 12, la cripta lui Eugen Lovinescu din Parohia Grădini – Fălticeni, se va oficia un ceremonial de pomenire și de binecuvântare, vor fi depuse coroane de flori și vor fi rostite alocuțiuni.

Arhimandritul Timotei Aioanei, pe pagina Monicăi Lovinescu deschisă cu cinste pe site-ul Parohiei Grădini, unde își doarme somnul de veci familia de scriitori celebri ai neamului românesc, menționează: „Vreau să cred că aceste nume primite în Taina Botezului, Monica și Virgil, sunt  cunoscute și-n ceruri printre îngeri și sfinți, în Împărăția mărturisitorilor pentru adevăr și libertate. Adevărul care ne duce la Dumnezeu și libertatea duhului care-i arată omului Calea, Adevărul și Viața. Calea care duce până la Tronul Celui Preaînalt” .

 

Din agendă:

vernisare de expoziții de carte și documente (20 noiembrie, Biblioteca Bucovinei);


pe 27 noiembrie, ora 14, Biblioteca Bucovinei: seminar Monica Lovinescu-despre nevoia de modele și de etică – Portret Anița Nandriș-Cudla, din Mahala, Bucovina de Nord. 20 de ani în Siberia.

O țărancă cu numai trei clase, decorată cu Premiul Academiei Române.
 

„După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară” (Monica Lovinescu).

 

 

Pagini din memoria de aur a Bucovinei și a României;


pe 5 decembrie, ora 15, Biblioteca Bucovinei: Monica Lovinescu și Ion Luca Caragiale. Monica Lovinescu, între traducătorii lui I.L. Caragiale în limba franceză. Dezbateri și lecturi.
 

La final, anunțarea și decernarea Premiilor Naționale Monica Lovinescu și Virgil Ierunca 2012.

 

 

 
În fiecare an, Juriul Internațional pentru decernarea premiilor Monica Lovinescu și Virgil Ierunca este format din personalități trăitoare în Franța, Statele Unite ale Americii și România, afirmate cu excelență la cel mai înalt nivel universitar, științific sau academic, pentru creșterea în lume a prestigiului României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Angela FURTUNĂ Coordonator Proiect ZILELE MONICA LOVINESCU

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s