First FIST – O premieră mondială :

 

GALA ȘCOLILOR DE TEATRU ÎN FESTIVAL – O SPERANȚĂ PENTRU O NOUĂ CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ

 

First FIST – O premieră mondială :

 

GALA ȘCOLILOR DE TEATRU ÎN FESTIVAL – O SPERANȚĂ PENTRU O NOUĂ CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ

 

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL ȘCOLILOR DE TEATRU – SUCEAVA – BUCOVINA – ROMÂNIA EDIȚIA I, 5-12 IULIE 2014 

 

                          Moto:  First FIST – Best DRAMA

 

Opt zile și câteva lumi noi de văzut, prin magia trupelor de teatru aduse de FIST la Suceava, din toată lumea, nenumărate universuri scenice inventate prin texte semnate de Alexandr Galin, Nico Vaccari, Jean-Paul Sartre, Sofocle, Tadeusz Slobodzianek, Laurent van Wetter, George Ștefan, German Sadulaev, Radu Țuculescu, Sarah Kane, John Fowles: first FIST. Școlile actorului și ale regizorului sau ale scenografiei, construcția de rol și deconstruirea inteligentă a textului, șlefuirea gamelor infinite ale trăirii umane accelerând pe evoluții surprinzătoare ce țin de psihismul auctorial, toate aceste produse tipice ale artelor scenice au făcut obiectul demonstrațiilor de clasă și de studiu ale formațiilor de actori incluși în program.

 

O foarte originală premieră mondială pentru lumea teatrului s-a consumat recent în Bucovina: Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru a reunit, la Suceava, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, între 5 și 12 iulie, trupe aparținând celor mai diverse școli de interpretare, începând cu cele naționale (București, Iași, Tirgu Mureș, Sibiu, Cluj), și până la cele din Londra, Budapesta, Chișinău sau Lodz. Această primă ediție a avut ca organizatori Consiliul Județean Suceava prin Muzeul Bucovinei, Asociația pentru Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București, Institutul Cultural Român, iar ca parteneri Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Iulius Mall și Teatrul „George Ciprian” din Buzău. Lor li s-au adăugat alte importante forțe de parteneriat media locale și regionale. Neprețuit a fost și ajutorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. S-au implicat direct Ministrul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, domnul, cunoscut actor și el, Bogdan Stanoevici, Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor și Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, precum și domnul Stelian Nistor, Președintele Adociației pentru Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru.

Proiectul se lansează cu un concept inedit, o premieră mondială, de creație și de cercetare teatrală (inaugurat într-un oraș fără teatru, dar cu tradiții culturale vechi și temeinice, în jurul unui metabolism de comunicare interculturală), în cadrul căruia sunt reunite mai multe dezvoltări de școală, stiluri, curente și paradigme clasice sau inovative și experimentale, purtând marca maeștrilor din toată lumea scenelor de elită, având ca obiectiv atragerea spre arta dramatică a publicului tânăr, în special elevi și studenți, dascăli și maeștri, din Bucovina, România și din diverse alte țări, dar și oferirea unei alternative pentru turiștii ce vizitează Nordul în sezonul estival. Festivalul cuprinde trei secțiuni: Spectacole, Ateliere, Întâlniri cu publicul.

La secțiunea Spectacole, au fost prezentate producții ale școlilor de teatru din România (Universitatea Națională de Actorie, Teatru și Cinema „I.L. Caragiale” București, Facultatea de Teatru și Televiziune – Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Universitatea de Arte „George Enescu”, Secția de Artă Teatrală a Facultății de Litere, Istorie și Jurnalism de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), Republica Moldova (Academa de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău), Marea Britanie (Drama Centre London), Polonia (Școala Poloneză de Film, Televiziune și Teatru din Lodz), Ungaria (Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta).

Publicul s-a întâlnit cu actori interesanți, de actualitate, precum tânărul și deja mult titratul – de către jurii internaționale -, Dragoș Bucur, precum și cu inegalabilul maestru Ion Besoiu, cu alți invitați speciali pentru Dialoguri, dar  s-a bucurat în fiecare zi de contactul direct cu actorii Adrian Titieni, care este și Rectorul UNATC „I.L.Caragiale” București, George Ivașcu, Directorul Teatrului Metropolis din București, Paul Chiribuță, Decanul UNATC „I.L. Caragiale” București dar și Directorul FIST Suceava, precum și Stelian Nistor, Președintele Asociației patronale – un artist notabil el însuși, al scenei bucureștene și românești, precum și al studiourilor de filmare românești, cândva plecat din Bucovina, precum și fiica sa, extrem de talentată, Catinca Maria Nistor (un artist în formare, cu mare viitor). De reținut au fost și atelierele de lucru pe psihologia actorului, dar și Workshopul de lupte scenice și cascadorie condus de binecunoscutul trainer și profesor Ioan Albu din București. Pe 10 iulie, FIST a mers la Fălticeni, cu spectacolul „Stele în lumina dimineții” prezentat de bucureșteni, precum și la Câmpulung Moldovenesc, cu spectacolul „No exit” al trupei din Chișinău. La final, Juriul – format din profesioniști ai teatrului, educației și jurnalismului – a decis acordarea următoarelor premii:

Premiul Juriului pentru Spectacol a fost acordat pentru montarea „Crimă”, de Nico Vaccari, pus în scenă de studenţi de la Universitatea de Arte Central Saint Martins din Londra, în coproducție cu Béznă Theatre din Londra.

Premiul Juriului pentru interpretare colectivă a fost obţinut de piesa „Clasa noastră”, de Tadeusz Slobodzianek, în interpretarea absolvenţilor clasei de actorie a prof. Adrian Titieni, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, București.

Juriul festivalului a mai acordat două premii pentru interpretare feminină şi două pentru interpretare masculină. Acestea au fost obţinute de Mihaela Velicu, pentru rolul Anna din piesa „Stele în lumina dimineţii”, de Alexandr Galin, interpretată de masteranzii anului doi la Arta Actorului din cadrul UNATC Bucureşti, şi de Zuzanna Zazulin, pentru rolurile multiple din „Mândrie şi munţi”, după opera lui German Sadulaev, spectacol jucat de studenții Școlii Poloneze de Film, Televiziune și Teatru din Lodz.

Pentru interpretare masculină au fost premiaţi Theodor St.Claire, interpretul rolului Cămătăreasa din spectacolul „Crimă”, şi Barnabas Horkay, pentru Robin, din spectacolul „Purificare”, prezentat de Compania de Teatru Trojka, în coproducție cu Trafó Production – Füge Production și Universtitatea de Artă Teatrală și Cinematografică Budapesta, Ungaria.

Tot în ultima zi, au fost oferite premii  pentru Participarea la fondarea Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru Suceava (FIST) următoarelor școli de teatru:

– Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București;
– University of Arts London Central Saint Martins, Drama Centre London;
– Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj;
– Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, Budapesta, Ungaria;
– Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru;
– Școala Poloneză de Film, Televiziune și Teatru din Lodz, Polonia;
– Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș;
– Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău, Republica Moldova, Facultatea de Teatru, Film și Dans;
– Universitatea „Lucian Blaga”, Facultatea de Litere și Arte, Sibiu.
Gala Școlilor de Teatru, inaugurată la nivelul excelenței în Bucovina prin FIST, iulie 2014, țintește un proiect cu amploare și cu evoluție internațională ambițioasă, proiect ce suscită deopotrivă orgoliul autorităților și al mediilor culturale, media și mecena implicate pentru candidatura Sucevei la titlul de Capitală Culturală Europeană, peste zece ani…E un drum lung, deloc ușor, croit într-un teren cultural aproape deșertic, în care decisive vor fi nu numai preceptele teatrale stanislavskiene izvorâte din „munca actorului cu sine însuși”, ci și canoanele politicilor culturale românești înglobate în „muncile autorităților și organizatorilor cu inerțiile tradiționale”…Să luam de bună, totuși, urarea tânărului Președinte al Consiliului Județean Suceava: hai să ne revedem și la a o suta ediție a FIST! Un vis, atunci când este visat simultan de mai mulți oameni puternici și creativi și care vor ști să atragă spre ei mereu parteneri statornici și noi valori ale scenei, ale școlii și culturii, nu se poate stinge ușor. Până atunci, participanții la acest first FIST s-au despărțit, deocamdată cu lacrimi în ochi, de mirajul teatrului adus la Suceava de anul 2014, în cadrul unui coktail oferit de organizatori până noaptea târziu, pe 11 iulie…Nu ar fi pentru prima dată în istorie, numărând cu parcimonie clipele faste ale umanității scurse de la Antichitate până azi, când moralul unui popor, cultura majoră, dorința de supraviețuire a unui ținut amenințat mereu de război, renașterea speranței individuale și colective, toate aceste fibre secrete ale umanității, pot fi resuscitate prin forța Teatrului.
fist 2014 000 afis fist 2014 00 word ICON fist 2014 0 Stelian Nistor Presedinte asociatia FIST fist 2014 01  Botezul de presa - in prezenta presedintelui CJ Catalin Nechifor, Paul Chiributa Director FIST, Adrian Titieni fist 2014 01 Stelian Nistor si Catinca Nistor fist 2014 02 George Ivascu fist 2014 03 Dragos Bucur fist 2014 04 Ioan Albu fist 2014 4 Adrian Titieni Ion Besoiu Paul Chiributa OLYMPUS DIGITAL CAMERA fist 2014 6 Adrian Titieni si Angela Furtuna fist 2014 7 Ion Besoiu si Angela Furtuna fist 2014 8 trupa fist 2014 9 trupa fist 2014 9a trupa fist 2014 9b trupa fist 2014 9c trupa fist 2014 9d trupa fist 2014 9f trupa fist 2014 9g trupa
Fotografii de Angela Furtună și Adrian Crăciunescul, site FIST – Suceava în FB

 

FIST – Suceava

FIST – SuceavaFestivalul Internațional al Școlilor de Teatru de la Suceava – Ediția I 5 – 12 iulie 2014, Suceava
View on www.facebook.com Preview by Yahoo

 

 

ANGELA FURTUNA,  iulie 2014

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s