COMUNICAT DE PRESĂ

 

 Simpozion MODELUL si ETICA Despre Anita Nandris Cudla 20  de ani in Siberia 27 nov ora 14
Simpozion MODELUL si ETICA Despre Anita Nandris Cudla 20 de ani in Siberia 27 nov ora 14

 

 

 

În cadrul Zilelor Monica Lovinescu ediţia 2012, care au debutat în data de 19 noiembrie cu evenimente comemorative la cripta Lovineştilor, va avea loc, pe 27 noiembrie ora 14, la Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei, Simpozionul Despre nevoia de modele şi de etică, în cadrul căruia va fi prezentată cartea 20 de ani în Siberia – Amintiri din viaţă, de Aniţa Nandriş-Cudla. Pentru această carte (tipărită abia în 1991 şi în limba română, adică la trei decenii după surghiunul antiromânesc organizat de URSS), autoarea – care a fost deportată timp de două decenii în Siberia, împreună cu cei trei fii de 11, 14 şi, respectiv, de 17 ani, şi alături de alte peste 10.000 de români – a primit Premiul “Lucian Blaga” al Academiei Române în anul 1992.

 

Cartea vorbeşte despre destinul tragic al deportaţilor români în lagărul sovietic şi reprezintă, în plus, după Monica Lovinescu, şi o « reconstituire a statutului ţăranului bucovinean : o statură net aristocratică, pe care metamorfozele provocate de comunism o aruncaseră nu numai în trecut, ci, s-ar spune, aproape de legendă”, , “După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară» (Monica Lovinescu).

Cartea Aniţei Nandriş-Cudla este una dintre cele mai fantastice cărţi care s-au scris în ţara noastră, iar modelul uman reprezentat de autoare este unul de mare nobleţe, de modestie şi virtute, de simţ al onoarei şi al eticului, de responsabilitate şi patriotism autentic.

 

Evenimentele sunt organizate de Consiliul Județean Suceava și de Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”, având ca parteneri statornici IICCMER, Fundația Humanitas, Radio Europa Liberă și Alexandria Librării.

 

…………………………………………

Zilele Monica Lovinescu mai pregătesc şi alte evenimente :

Pe 5 decembrie, ora 15, Biblioteca Bucovinei: Monica Lovinescu și Ion Luca Caragiale. Monica Lovinescu, între traducătorii lui I.L. Caragiale în limba franceză. Dezbateri și lecturi.
 

Manifestările de anul acesta se vor încheia cu anunțarea și decernarea Premiilor Naționale Monica Lovinescu și Virgil Ierunca 2012.

 

 

 
În fiecare an, Juriul Internațional pentru decernarea premiilor Monica Lovinescu și Virgil Ierunca este format din personalități trăitoare în Franța, Statele Unite ale Americii și România, afirmate cu excelență la cel mai înalt nivel universitar, științific sau academic, pentru creșterea în lume a prestigiului României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Angela FURTUNĂ, Coordonator Proiect ZILELE MONICA LOVINESCU

 

angelafurtuna@yahoo.com

Lasă un comentariu