RECITALUL IN MEMORIAM BENJAMIN FONDANE, CARE AR FI TREBUIT SA AIBA LOC IN AULA AUDITORIUM „ION CARP FLUERICI” A COLEGIULUI DE ARTA DIN SUCEAVA, VA FI REPROGRAMAT, PENTRU O DATA ULTERIORA CE VA FI ANUNTATA, DATORITA FAPTULUI CA, PRIN ORDIN MINISTERIAL, SCOLILE VOR FI INCHISE PE DATA DE 27 IANUARIE IN URMA CALAMITATILOR NATURALE

Organizatorii evenimentului Recital Extraordinar IN MEMORIAM BENJAMIN FONDANE, dupa 70 de ani de la plecare…, prevazut initial sa aiba loc in data de 27 ianuarie (Consiliul Judetean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”, Colegiul de Arta „Ciprian Porumbescu” Suceava, Alexandria Librarii), anunta ca acesta este in prezent reprogramat pentru o data ce va fi anuntata din timp. Masura urmeaza ordinului MInisterului Educatiei,http://edu.ro/index.php/pressrel/20955 , de a inchide in 27 ianuarie scolile din mai multe judete ale Romaniei, intre care si Suceava, ca urmare a starii de calamitati naturale si pentru protectia populatiei civile din aceste judete.

In acelasi timp, Bilbioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” anunta ca ramane valabila deschiderea pe 27 ianuarie a.c. a Expozitiei ARTA si HOLOCAUST, care va dura pana pe 10 februarie, in Galeria de Arta din Corp A. Expozitia este deschisa cu ocazia Zilei Internationale a Memoriei Victimelor Holocaustului, comemorata in fiecare an la 27 ianuarie, si cuprinde standuri de carti, albume, produse multimedia si de arta digitala sau foto, prin care sunt evocate momente din marea tragedie precum si personalitati ce marcheaza istoria acestui episod barbar al istoriei secolului XX.
Această comermorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generala ONU a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminar, de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia,) a fost eliberat de armata sovietica.
Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei Roman Herzog la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 Ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit al Marii Britanii.
Expozitia de la Biblioteca Bucovinei transmite Omagiul adus Victimelor Holocaustului, precum si mesajul de respect pentru valorile umane si valorile democratiei, cultivand ideea de a fauri binele si educatia prin Arta, Cultura si Civilizatie, comunicare interculturala, toleranta, dialog si cooperare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s