Primaul Ion Lungu si consilierul de cultură  electrică Vasile Ilie, intr-un act de cultura la Primaria Sucevei
Primarul Ion Lungu şi consilierul de cultură electrică Vasile Ilie, intr-un act de cultură la Primaria Sucevei

PRIMARUL SUCEVEI ÎNGROAPĂ CULTURA ÎN REŢELELE  SUBTERANE ALE MAFIEI

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PRIMARUL SUCEVEI, ION LUNGU

Stimate Domnule Primar Ion Lungu,

De mulți ani aflându-vă domnia voastră la cârma Primăriei Suceava, ați început să fiți cam prea histrionic, prea faraonic și prea oligarh, pentru o democrație sănătoasă: prea multe decizii vă sunt în mod vizibil influențate de grupurile de presiune, de ramurile obscure ale unor interese financiare subterane și de baronii din cercul clasic ce a pus stăpânire pe Suceava de câțiva ani buni, sacrificându-i viitorul de oraș modern și civilizat în favoarea unor targeturi de clan, păguboase pentru Cetate. Tocmai de aceea, şi numirea pe care ați făcut-o recent într-un post public important, anume numirea domnului cititor de contoare, electrician și coleg-complice de partid Vasile Ilie drept consilier cultural al Primăriei Suceava, este o decizie lipsită de corectitudine. Chiar suspectă.

Pe ce criterii aţi făcut această numire, şi în baza cărei selecţii operate în interesul urbei, pentru o funcţie plătită din bani publici, şi încă într-un domeniu de vârf pentru imaginea ţării şi pentru identitatea naţională?

Această numire trădează lipsa de discernământ civic şi public, dar şi lipsa de interes față de destinele Sucevei, precum şi grija dvs. mămoasă de a pune la adăpost pe colegul de partid și de interese, Vasile Ilie. Numitul Ilie Vasile s-a trezit fără serviciu după ce votul popular a decis plecarea sa de la pupitrul de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, unde s-a „ocupat” mult timp de „cultură”: adică, a finanțat camarila de partid, a plimbat suite de adepți politici pe la tot felul de paranghelii, a scris cu oi pe dealuri și a organizat „băi de mulțime” pentru diverși colegi de partid, între care, adesea, și domnia voastră. Astfel, sub protecția vice-lui cu “cultura” Vasile Ilie, care organiza din când în când pe bani publici întâlniri cu diverse personalități de succesuri, vă făceați campaniile de partid sau vă construiați imaginea de lideri, mână în mână cu presa obedientă locală.

Acum, când Vasile Ilie a fost măturat, de vox populi, din Consiliul Județean și din Prefectură, dvs., ca un bun frate de clan, ni-l promovați la vârf în sectorul Cultură al Primăriei, în care începeți – având în vedere legea angajărilor în administraţiile locale, care se va debloca în curând – să ne injectați din nou filoane politice pe un domeniu – CULTURA – îndelung flagelat de comuniști prin propaganda de partid. Dvs. reluați fără niciun pic de jenă acele practici sinistre.

În realitate, Vasile Ilie NU ESTE O PERSONALITATE CULTURALĂ SAU CU VALENȚE CULTURALE, CI UN AGENT DE INFLUENȚĂ DE PROPAGANDĂ DE PARTID. SPECIALIZAREA LUI: ATRAGEREA DE BANI PENTRU PARTID, INDIFERENT DIN CE SURSĂ, LEGALĂ SAU ILEGALĂ.

Trebuie să știți că ne opunem acestor procedee antidemocratice şi anticulturale, domnule Ion Lungu.

 

Suceava avea numeroase personalități culturale autentice, care și-au dedicat viața slujirii culturii, fie a celei clasice majore, fie a celei tradiționale: Norman Manea, Viorel  Munteanu, Virgil Parghel, Lucia Puşcaşu, Angela Furtună, Constantin Severin, Nicolae Prelipceanu, Vasile Andru, Constantin Flondor, Liviu Suhar, Ion Grigore, David Croitor, Gabrel Baban, Mircea A. Diaconu, Constantin Colibaba, Sabina Fînaru, Aurel Buzincu, Ovidiu Vintilă, Viorica Petrovici, Emil Ianuş, Doina Cernica, Mihai Sultana Vicol, Ion Beldeanu, Victor Traian Rusu, Dumitru Rusu, Elena Istrate, Florin Cramariuc, Doina Lavric, Constantin Arcu, Constantin Ungureanu-Box, Dumitru Brădăţan, Constanţa Cristescu, Carmen Veronica Steiciuc, Elena Brînduşa Steiciuc, Eugen Dimitriu (decanul de vârstă al culturii bucovinene!), Cătălin Chifan, Emil Havriliuc, Sofia Vicoveanca, Radu Bercea, Mihai Pînzaru Pim, Monahia Gabriela, Emil Burlacu, Emilia Burlacu, Camelia Rusu-Sadovei, Gabriel Gheorghe Cărăbuş, Ana Maria Ovadiuc, Mircea Dăneasa, Gheorghe Dăscălescu, Sever Dumitrache, Puşa Pîslaru, Tiberiu Cosovan, Oana Hrişcă, Iulian Asimionesei, Muguraş Albumiţa Constantinescu, Liviu Clement, Olga Gancevici, Ovidiu Morar, Daniel Hrenciuc, Florin Dan Prodan, George Serediuc, Dan Cristian Iordache şi alţii.

Oameni de cultură, de talie locală, națională sau internațională, se găsesc în toate bazinele politice, dar nu criteriul politic trebuie să fie criteriul de elecție, ci performanța culturală: Vasile Ilie nu a produs niciodată cultură, ci numai manipulare prin dirijare privilegiată de fonduri către direcții subterane, de mafie și de partid. În trecut, numirile lui la “cultură”, în cadrul unor direcții din CJ, erau pur politice, nicidecum profesionale. De altfel, nu e clar dacă omul mai știe vreo profesie, înafara executării ordinelor de partid și a afacerilor de famiglie.

Vă cerem, cu stimă, dar şi cu îngrijorare pentru felul bizar în care gestionaţi viitorul cultural al oraşului nostru, să reveniți asupra deciziei dvs. E în interesul Sucevei să-l concediați pe Vasile Ilie (ar trebui să vă fie rușine în faţa cetăţenilor Sucevei cu un astfel de agramat la Cultură, numit la dreapta dvs.!) și să angajați pe postul de consilier la Cultură în Primărie un specialist autentic, cu prestigiu cultural real, cu notorietate națională și internațională, care să servească interesele regionale cu prestigiu, nu să îngroape și mai mult Suceava în provincialism și în spritul baronilor și al mafiilor de prost gust ori de dubioasă extracţie.

Suceava trebuie să fie promovată prin branduri puternice pe piaţa culturală naţională şi internaţională, aşa cum s-a procedat la Sibiu sau la Iaşi ori Bucureşti, iară nu îngropată definitiv în memoria stalinistă recentă. Se ştie, de altfel, că recentul dvs. “şef al culturii” pe municipiu, Vasile Ilie, este anchetat în prezent de DNA pentru grave fapte de corupţie, trafic de influenţă, abuz de putere, favorizarea infractorilor, asociere în vederea spălării infractorilor şi alte fapte penale ce ţin de integritate (Dos. Nr. 51/ VIII/ 1 din 4.03.2013 DNA Suceava), în calitate de cap al unei reţele de crimă organizată cu gulere albe, din care face parte şi propria soţie, ex-magistrat Valeriana Ilie.

Angela FURTUNĂ

 

Scriitoare, publicistă, critic literar, eseist şi artist vizual, membră a Uniunii Scriitorilor din România

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s