Angela Furtuna: Monica Lovinescu. Est-etica, Editura Vinea, 2012, București (sub egida Bibliotecii Bucovinei)
Angela Furtuna: Monica Lovinescu. Est-etica, Editura Vinea, 2012, București (sub egida Bibliotecii Bucovinei)
COMUNICAT DE PRESĂ
La Editura Vinea, București, 2012, a apărut volumul I, Geneze, din studiul intitulat Monica Lovinescu. Est-etica, semnat de scriitoarea, criticul, eseista și publicista Angela Furtună. Volumul conține 13 fotografii de DINU LAZĂR și 2 desene excepționale de DEVIS GREBU.
Profesorul Dennis Deletant subliniază că studiul are o „valoare stilistică excepțională” și semnalează „importanța spiritului individual de responsabilitate, o responsabilitate asumată fără nicio concesie de Monica Lovinescu”.
Profesorul Vladimir Tismăneanu remarcă meritele acestei cărți „originale și superb documentate” de a o readuce printre noi, „ca prezență vie, ca voce a unei umanități agresate”, pe Monica Lovinescu – „gânditoarea care a propus tabla de valori a est-eticii” și pentru România.
Criticul Gheorghe Grigurcu aduce în discuție actualitatea acestei „admirabile cercetări” în vremuri ce au din nou nevoie de etica memoriei, iar Academician Basarab Nicolescu remarcă necesitatea unei pedagogii a memoriei, pentru evitarea derapajelor totalitare cărora li s-a opus, în anii dictaturii, și Monica Lovinescu. Actualitatea ei nu a dispărut, dimpotrivă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s