COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Judeţean Suceava, 
Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, 

organizează în perioada 10 mai – 28 iunie 

CENTENAR SERGIU CELIBIDACHE:

ateliere de audiţii, recitaluri, prezentări, video proiecţii, expozitii de carte si documente.
Agenda evenimentelor: „Joia cu şi despre Marele Român Sergiu Celibidache”: 10, 17, 24, 31 mai – ora 13 şi 7, 14, 21, 28 iunie – ora 13.

Locaţie: Sala de Arte „Elena Greculesi” de la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”.

DESPRE SERGIU CELIBIDACHE.
A fost un geniu al artei dirijorale şi componistice romaneşti si universale şi este unul din cele mai puternice branduri culturale româneşti pe plan internaţional. La ora actuală, este celebrat în toată lumea Centenarul naşterii sale.
Compozitor, dirijor, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la Roman, jud. Neamţ, în data de 28 iunie 1912 şi s-a stins la 14 august 1996, în domiciliul său din Franţa, la La Neuville-sur-Essonne, Departamentul Loiret. 
Pentru activitatea sa artistică, Sergiu Celibidache a primit diverse distincții, printre care: cetățean de onoare al orașului München (1992), membru de onoare al Academiei Române (1992), doctor honoris causa al Universității din Iaşi  (1992), Ordinul Maximillian pentru Ştiinţă şi Artă(Germania, 1993).
Din 1979 a primit funcția de director muzical general al orașului München și de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș. Sub conducerea sa, Filarmonica din Munchen a devenit una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.
A dat doar câteva concerte în România, primul în 1970, după ce timp de 20 de ani, numele său fusese interzis. Apoi un alt concert la Bucureşti are loc abia în 1979…urmat de puţine sosiri la Bucureşti.
O particularitate a operei şi a restituirii memoriei: nu există multe înregistrări de studio pe discuri cu Sergiu Celibidache, ci mai ales înregistrări din concerte. Motivul: stilul său dirijoral era absolut original, plin de surprinzătoare variaţii de umori, fiind recunoscut pentru varietatea tempo-urilor şi a fondurilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat și mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care dădea un efect deosebit în sala de concert. Din acest motiv, Celibidache a refuzat înregistrările pe discuri.

România face parte în anul 2012 din grupul celor opt ţări care organizează Festivalul Sergiu Celibidache 100, eveniment bienal ce are loc şi anul acesta la Bucureşti, în perioada 1 mai – 7 iulie 2012.

 

Coordonator Proiect, Angela FURTUNĂ

               Imagine

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s