In intervalul 17-19 noiembrie 2011 a avut loc la Suceava și Falticeni Editia a V-a a ZilelorMonica Lovinescu„, sub genericul Elite si democratie, in organizarea Consiliului Judetean Suceava, prin Biblioteca Bucovinei, a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, a Radio Europa Libera, a trustului Alexandria Librarii, a Primariei Falticeni, a Grupului Editorial Humanitas, a Departamentului de Stiinte Umane si Social Politice de la Universitatea Suceava, a Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania.

 Programul ZileleMonica Lovinescu” celebreaza activitatea si personalitatea coplesitoare, de model cultural, etic si civic, a Monicai Lovinescu, urmand astfel un target ce o defineste: literatura, istorie si critica literara, filosofie politica, jurnalism democrat, etica memoriei, cultura, educatie, participare si responsabilizare pentru valorile literare, ale memoriei culturale si ale democratiei, pentru lupta antitotalitara si pentru dezvoltarea constiintei civice.

 Juriul international de acordare a Marelui Premiu a fost condus de acad. Basarab Nicolescu (Centre National de la Recherche Scientifique CNRS, Universitatea Paris VI, Universitatea Babes-Bolyai) si Ph.D. Dennis Deletant (Universitatea Georgetown).

Marele PremiuMonica Lovinescu si Virgil Ierunca” la editia 2011 a fost oferit pentru intreaga activitate si pentru merite exceptionale in lupta impotriva totalitarismului si pentru afirmarea democratiei, castigatorul desemnat de juriul international fiind Ph.D. VLADIMIR TISMANEANU (Department of Government and Politics, University Maryland, College Park).

Anul acesta, juriul ZilelorMonica Lovinescu” a oferit si un premiu special: Premiul NationalMonica Lovinescu si Virgil Ierunca” 2011 pentru speranta in democratie, castigatorul desemnat fiind tanarul falticenean de 18 ani Bogdan BACIU, care s-a afirmat in ultimii doi ani pe plan intern si international in programe de excelenta, a fost selectionat sa studieze in Statele Unite ale Americii si a reprezentat la ONU tinerii romani in luna octombrie a.c.

Marele Premiu NationalMonica Lovinescu si Virgil Ierunca„a fost infiintat in 2009, fiind decernat, in acel prim an, tot de un juriu intern si international prestigios, criticului Gheorghe Grigurcu, ce fusese considerat inca din timpul vietii de Monica Lovinescu drept principalul si cel mai consecvent urmas al ei pe linia criticii est-etice. La editia din 2010, Marele Premiu a fost oferit postului Radio Europa Libera, pentru jurnalism democrat si pentru merite constante dovedite timp de 60 de ani in lupta impotriva totalitarismului din Europa de Est.

Angela FURTUNA

Coordonatoare Proiect Zilele Monica Lovinescu

Anunțuri

2 gânduri despre “A fost decernat Marele Premiu National „Monica Lovinescu si Virgil Ierunca” 2011 in cadrul celei de a V-a Editii a Zilelor „Monica Lovinescu”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s