UPDATES  3 OCTOMBRIE

O fotografie de acum istorică a Bibliotecii Bucvinei, Corpul B, realizată de către Oraşul Suceava, ArTisTul, arată cum, în faţa uneia dintre clădirile bibliotecii, existau 14 copaci, o minirezervaţie de pini şi castani. Aceasta a fost distrusă pe data de 27 septembrie, responsabilul operaţiunii fiind Dragoş Juravle, Director general, Direcția generală dezvoltare,
strategii și programe din cadrul Consiliului Judeţean Suceava. El susţine că toate aprobările de distrugere a copacilor au fost luate în condiţii de deplină legalitate, în vederea amplasării unui nou proiect, anume Centrul Naţional pentru Informare Turistică, proiect cu 500 000 EUR fonduri europene.
Copacii de lângă Biblioteca Bucovinei făceau parte dintr-un TOT de mediu şi de arhitectonică urbană deveni clasic pentru Suceava. Erau armonios integraţi în arhitectonica oraşului şi îşi îndeplineau rolul de plămâni neobosiţi ai celei mai poluate zone metropolitane, străjuind şi o clădire de patrimoniu: Biblioteca Bucovinei.

 

Biblioteca Bucovinei, cu cei 14 copaci , autor ArTisTul, fotografii-2010-07-11-biblioteca-bucovinei-i-g-sbiera-1
Biblioteca Bucovinei, cu cei 14 copaci , autor ArTisTul, fotografii-2010-07-11-biblioteca-bucovinei-i-g-sbiera-1
În ţările civilizate, Biblioteca unui ţinut, a unui district, a unui judeţ reprezintă zonă strategică de apărare şi conservare a culturii neamului şi a limbii de stat, a valorilor simbolice ale civilizaţiei. Aceste instituţii sunt respectate şi apărate, adesea cu preţul vieţii, de oamenii lucizi şi stimabili, care îşi respectă poporul, statul, cultura şi valorile.
La Suceava, cei care ar fi trebuit să apere acest bastion de românitate şi civilizaţie universală care este Biblioteca Bucovinei au uitat să-şi ducă misiunea la capăt. Au trădat interesul naţional, au lovit în interesul cetăţeanului care îi plăteşte, în natura care îi rabdă şi în memoria culturală a ţării faţă de care ar fi trebuit să aibă un jurământ de fidelitate până la moarte.

Dacă mai există amintiri cu aceşti copaci care au fost pe nedrept sacrificaţi de nişte decizii barbare şi neostaliniste, ele trebuie adunate în Arhiva Bibliotecii. Adresa mea este angela_furtuna@yahoo.com iar aici pot primi fotografiile cu aceşti superbi eroi ai Bucovinei, care au fost cei 14 copaci

Aceasta fotografie despre Biblioteca Bucovinei în anul 2010 circulă pe internet, în mediile culturale de lume bună, cum este cel de mai jos.

http://www.agentiadecarte.ro/2011/02/clubul-de-lectura-pentru-copii-printul-fermecat-si-cenaclul-scriitorilor-%E2%80%93-copii-%E2%80%9Clegende-vechi-si-noi%E2%80%9D-editia-a-xviii-a/

 

Iată, în cele ce urmează, fotografii istorice din 23 septembrie, cu directorul Juravle din CJ, directorul Cărăbuş al Bibliotecii Bucovinei, directorii firmelor care au preluat lucrarea de demolare a minirezervaţiei dendrologice de pini şi castani, toţi surprinşi în timpul preparativelor şi al asaltului asupra terenului ce avea să devină, peste doar două zile, pe 27 septembrie,  şantier, unul foarte poluant şi abuziv amplasat. Împreună cu scriitorul Constantin Severin şi alţi oameni de cultură, am încercat să îmiedicăm prin atitudine aceste lucrări. Ne-am adresat conducerii Consiliului Judeţean, domnilor Barbă şi doamnei directoare economice. Au promis că vor încerca să influenţeze, pe ultima sută de metri, conducerea, în sensul împiedicării genocidului şi amplasării locaţiei în alt perimetru…Am reţinut, tot atunci, ameninţarea domnului Juravle, cum că vom plăti pentru că ne-am opus acestui masacru de mediu, de urbanism şi de cultură, ca act profund anti-naţional şi anti-cultural…

În ciuda promisiunilor de reamplasare a proiectului, pe care noi le-am luat de bune, ca din partea unor oameni cu adevărat de onoare şi care şi-ar da şi viaţa pentru oraşul Suceava, luni 27 septembrie, au sosit ţapinarii,  muncitorii, buldozerele…

Iată, în cele ce urmează,  imaginile de la masacrul copacilor eroi-martiri ai Sucevei şi ai Bucovinei care a avut loc pe 27 septembrie…:

Această prezentare necesită JavaScript.

Dezastrul a avut loc…

 

Angela Furtună

3 octombrie a.c.

 

………………………………………………………………………………………………….

DE CE CONDAMN GENOCIDUL DENDROLOGIC DE LA BIBLIOTECA BUCOVINEI – UPDATES CU FOTOGRAFII ISTORICE DIN 27 SEPTEMBRIE, O ZI DUPĂ DEZASTRU

sau

RECVIEM  PENTRU  SUCEAVA MEA, MICUL  MEU  CERNĂUŢI

Astfel arată, pe 27 septembrie, locul dezastrului ecologic din Centrul Sucevei, a doua zi după defrişarea mini-rezervaţiei dendrologice de pini şi castani din curtea Bibliotecii Bucovinei.

Reamintesc că amplasarea Proiectului european al Centrului Naţional pentru Informare Turistică s-a făcut CERTAMENTE abuziv şi nesocoteşte funcţiile unui oraş modern precum şi normele europene de amplasare a construucţiilor noi.

Biblioteca Bucovinei este clădire de patrimoniu, şi a mai fost sufocată, cu nici zece ani în urmă, de amplasarea centrală a noii clădiri  a Parchetului, pe vremea şefiilor domnilor Mirza şi Ilie. Atacul urbanistic asupra clădirii de patrimoniu a venit, la acea dată, dinspre N-V. De data aceasta, atacul urbanistic vine dinspre S-E. Este vorba, cu alte cuvinte, de un război nemilos al civilizaţiilor citadine antagoniste (care sfâşie de vreo cincizeci de ani Micul Cernăuţi care a fost Suceava modernă), un război al primitivismelor urbane, al celor de Azi cu cei de Ieri, un război al Noului cu Vechiul, dar e un război care se duce în mod barbar, în mod anti-european, iară nu prin modernizare şi prin respectarea unei strategii armonizatoare, inteligente, consecvente, dintre silurile compatibile, şi dintre clădiri şi spaţii verzi sau parcuri. Acest război poate fi asemănat cu esenţa războaielor teroriste cu care suntem contemporani, conflicte care, de fapt, se bazează pe ciocnirea civilizaţiilor medievale (de tip islamist) cu civilizaţia occidentală contemporană din Europa şi Statele Unite: barbarii din evul mediu rad şi aruncă în aer simbolurile civilizaţiei dominante pentru Europa şi USA.

Astfel a fost, aşadar, prin extrapolare,  şi genocidul dendrologic din 26 septembrie: o ciocnire de civilizaţii care hăcuieşte Suceava…şi, încă, se încearcă, de către autori, justificarea lui, dar după comiterea crimelor, în loc ca să fi existat transparenţă de la bun început, când autorii proiectului ar fi trebuit să avertizeze şi să informeze populaţia Sucevei că amplasarea unui centru de 500 000 EUR europeni se va face cu un preţ ecologic atât de mare şi cu atac grav la urbanismul, la mediul şi la cultura locală. Funcţionarii acestui nou centru – în număr de 4 sau 5 – au contat mai mult decât respectarea intereselor oraşului Suceava şi condamnarea populaţiei din zonă la poluare gravă.

Alte argumente, punctuale, care trebuiau să-i opreasă pe autorii acestui genocid dendrologic de la comiterea faptelor, ce se dovedesc acţiuni orientate împotriva oraşului şi împotriva cetăţenilor:

– 1. în zonă, există cea mai aglomerată parcare terană din centrul Sucevei, care deserveşte un trafic extrem de complex, dominat adesea de vehicule grele (autocare, camioane, autobuze) ale liniilor de transport local, naţional şi internaţional,  mai ales cel turistic. Este vorba de cea mai aglomerată zonă de dispecerat turistic a Sucevei. Poluarea este, tocmai de aceea, uriaşă. Efectul copacilor pentru această zonă, care include şi cartierul rezidenţial Mitropoliei, era copleşitor. Atacul la sănătatea oamenilor e evident.

– 2. Încă din perioada funcţionării Ambro şi IFA, combinate poluante record pentru România, care au băgat în mormânt sute de suceveni şi care generat un număr uriaş de bolnavi cronici astmatici şi respiratori în Suceava, au existat studii de mediu care demonstrează că deasupra Cartierelor Centru-Mitropoliei-Samoil Isopescu-Biblioteca şi respectiv Zamca există un sistem de curenţi atmosferici de joasă altitudine care menţin smogul la sol pe durată mare, spre deosebire de restul oraşului, care este mai bine aerat de sisteme de curenţi atmosferici cu o mai bună evoluţie pe verticală. În aceste condiţii meteo, climatologice şi tehnice care nu se modifică politic sau social, ci sunt fixe,  şi care sunt ştiute de experţii de mediu şi de medici, tonele de aer pe care le produceau pentru atmosfera oraşului cei 14 copaci erau vitale.

– 3. În Biblioteca Bucovinei – lucru care este mai puţin cunoscut de către public sau administraţie – există condiţii de lucru grele şi poluante, toxice şi traumatice pentru aparatul respitator şi imunitar al angajaţilor, şi deopotrivă al utilizatorilor  (praf de carte, populaţii agresive de acarieni submicroscopici, mucegaiuri, germeni rari de provenienţă necunoscută derivând din traficul uzual al cărţilor, agenţi alergeni, carte veche, supra-aglomeraţie de agenţi poluanţi). În bibliotecile occidentale, pentru condiţii similare se lucrează sub mască, iar amplasarea depozitelor de carte şi a clădirilor aferente se face în spaţiu verde de împrejmuire, pentru a servi intereselor de apărare a culturii naţionale şi a funcţionarilor care o deservesc în biblioteci. Or, la noi, spaţiul verde de protecţie a depozitelor de carte de la cea mai mare bibliotecă a Bucovinei de Sud tocmai a fost mutilat din nou, fără menajamente, de acest proiect scris în mod pripit, cu aprobări suspecte (trăim în România, şi ştim cum se obţin aceste aprobări date între colegi de partide şi între famiglii…)

………………………………………………………………………………………………….

Cei ce s-au născut în frumoasa Suceava şi în Bucovina modernă ştiu că Micul Cernăuţi de altădată era o veritabilă Capitală a eleganţei şi a bunului gust, cu spirit civic şi citadin autentic, marcă a unei evoluţii urbane de secole. Ultimele urme ale Micului Cernăuţi sunt distruse de teroriştii urbani cu girul politic al mai marilor zilei, de ieri şi de azi, în numele unui război care este tot de factura luptei de clasă şi călăuzit tot de sloganul moarte intelectualilor…Trăim un nou capitol tragic de stalinism pentru eternitate

(Mai jos, o altă fotografie de epocă, extrem, de rară, unde se poate vedea că Hotel Gloria a fost ridicat după demolarea unei construcţii splendide, ca şi blocul de piatră de vizavi de Consiliul Judeţean, a cărui fundaţie a fost turnată cu ură proletară peste cea a unei construcţii superbe, care aparţinuse unui duşman al poporului…Tot centrul Sucevei a fost o bijuterie, din care mai rămăseseră Biblioteca, Muzeul, cu cele două imobile centrale etc…)

Suceava 1904 sau Micul Cernauti - de la actualul Magazin Bucovina si pînă la piaţa centrală, un oraş dantelărie, cu înflorire economică şi culturală
Suceava 1904 sau Micul Cernauti – de la actualul Magazin Bucovina si pînă la piaţa centrală, un oraş dantelărie, cu înflorire economică şi culturală
Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s