SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE AUTORII GENOCIDULUI DENDROLOGIC DE LA SUCEAVA
ÎN FRUNTE CU PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN GHEORGHE FLUTUR,
PRIMARUL ION LUNGU
ŞI
UN OARECARE JURAVLE  DIN VICOVU DE SUS – DIRECTOR DE PROGRAME EUROPENE DIN CONSILIUL JUDEŢEAN SUCEAVA (cetăţenii Sucevei trebuie să deschidă ochii şi să vadă pe mâinile cui încredinţează destinele acestui oraş)
Va asigur de gandurile mele oneste. Tocmai de aceea, va fac unele confesiuni de cetatean, din salariul caruia se extrage bunul  dvs. trai si maximul dvs. confort de Dirijori ai Romaniei pe plan local.
Imi permit sa va trag de urechi, pentru ca faceti prostii pe domeniul si banii publici, nu pe mosia dvs.! Prostiile acestea sunt crime fata de mediu, insa, nu jocuri de arsice…
Nu ati stiut niciodata sa pretuiti oamenii cu adevarat onesti si profesionisti, confundand slugarnicia cu virtutea si onestitatea cu servilismul.
Ati realizat multe lucruri bune in mandatul actual, dar, DAR (il y a toujours un mais, stimata doamna implicata in aceste actions)…acum gresiti profund fata de Suceava MEA si imi permit sa v-o spun direct, din ratiuni de om care, spre deosebire de dvs., m-am nascut aici, v-am dat votul, dar si din consideratie pentru un proiect doctrinar politic de la care eu nu am abdicat niciodata, dar pe care chiar dvs. l-ati tradat prin diverse manevre si strategii murdare de partid (dar asta este treaba dvs., este mediul in care va complaceti).
Asadar, astazi, 26 septembrie, va acuz de asasinat ecologic si va condamn public pentru autorizarea Proiectului care a dus astazi, intre orele 16 si 19 la genocidul dendrologic de la Biblioteca Bucovinei. Zece copaci sanatosi, asasinati in mod inutil! Decizia dvs. m-a umplut de revolta, mi-a produs multa suferinta, iar orasului Suceava o imensa trauma colectiva.
10 copaci vigurosi si frumosi au fost secerati de mana slugilor dvs., ducand cu ei viata si amintirile a sute de mii de fii ai Sucevei! Aceasta institutie de patrimoniu, a Bibliotecii Bucovinei – cu aerul ei romantic, construit în decenii de evoluţie civică, pe care l-ati ucis astazi-, ca si cartierul vecin, de langa Manastire, fiind amplasate langa o mare parcare, nu trebuiau sa fie lasate fara copacii-patrimoniu, langa care zeci de mii de bucovineni si-au trait clipe de incantare, la o veritabila institutie a culturii clasice.
Nu va suparati, dar se vede ca nu v-ati nascut aici, in Suceava, ci ati venit din cele patru vanturi in Capitala de judet, ca si inaintasii dvs. politruci din PCR, care au lasat, pe rand, Suceava, fara centrul istoric, fara cartierele evreiesc, german sau armenesc, de care Dvs. habar nu aveti…Acei oameni, ca si dvs.,  au demolat fara mila si au ras mii de copaci, au trimis copaci si oameni la moarte, la fel cum fac din nou killerii de oameni si de mediu din zilele noastre, care au lasat Bucovina fara paduri, jefuind tot ce se putea, acumuland averi ilegale si lasand in urma prapad. Asta ati lasat si dvs. in urma, astazi, in centrul Sucevei, fara sa avertizati cetatenii ca le atacati orasul in ceea ce are mai sfant: memoria, istoria, mediul, cultura! Regret ca v-ati asociat vandalilor istoriei, insa acum v-ati aratat adevarata fata. Nimeni nu va va ierta!
Proiectul Centrului National de Informare pentru Turism, care este laudabil, de altminteri, putea fi studiat cu atentie, din timp, putea si amplasat cu trei metri mai incolo, in parcarea Bucovina, daca era facut cu cap. Dar se vede reaua vointa si reaua credinta in definitivarea lui, cat si lipsa dvs. de onestitate.
Nu am vazut de mult prostie si ticalosie mai mare decat cea la care am fost martora astazi, cand echipele dvs. au distrus copacii ce strajuiau monumentul Bibliotecii Bucovinei. Statuia eroului national si scriitorului Traian Chelariu este din nou amenintata! El a luptat, acum cateva decenii, si a fost mazilit de oameni cu care incepeti sa semanati si dvs. !
In numai 4 ore ati distrus decenii de evolutie si civilizatie.
Nu este nevoie ca cersetorii romani sa distruga aerul curat si civilizatia prin Spania sau Italia, dvs. o faceti cu orasele romanesti care au ghinionul sa va pice in laba… Este uluitor cum de va puteti asocia cu astfel de crime. Este revoltator! Este un scandal!
Dvs. ucideti cu sange rece…Stiusem asta de anul trecut, cand m-ati dat afara ilegal si abuziv, printr-o manevra abominabila, in cardasie cu o mafie transpartinica xenofobă si cu prietenii dvs. din conducerea Consiliului Judetean sau a institutiilor aferente. Stiusem, asadar, ca ucideti cultura Romaniei cu sange rece.  De ce sa mai mai mire ca ucideti atat de senin copacii Sucevei? Viata mea nu a insemnat nimic pentru dvs., acum nici vietile celor 10 copaci, de care depinde de acum inainte calitatea vietii a mii de suceveni, si memoria altor mii.
Sa va fie rusine! Re-aduceti stalinismul in Bucovina, si nu numai prin aceste crime! Veti ajunge in fata unei Justitii adevarate!
Angela Furtuna
Anunțuri

2 gânduri despre “SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE AUTORII GENOCIDULUI DENDROLOGIC DE LA SUCEAVA ÎN FRUNTE CU PREŞEDINELE CONSILIULUI JUDEŢEAN GHEORGHE FLUTUR, PRIMARUL ION LUNGU ŞI UN OARECARE JURAVLE DIN VICUVU DE SUS – DIRECTOR DE PROGRAME EUROPENE DIN CONSILIUL JUDEŢEAN SUCEAVA

 1. …Există în animale care ucid pentru că nevoia de a răspunde unor instincte ce ţin strict de viaţă le împinge să o facă.Pentru nenumăratele feluri în care nişte vertebrate (culmea…multe fără coloană vertebrală) agresează mediul şi cocietate căreia ar trebui să-i fie recunoscători că numai printr-o ironie a sorţii sunt lăsaţi să trăiască, nu există corespondent în mediul natural.Distrugerea, negarea, eliminarea a ceea ce nu sunt capabili să înţeleagă, să iubească, să accepte ori tolereze îşi are rădăcinile numai în prostie şi răutate congenitală.
  Şi nu este, oare, emblematic pentru vremurile pe care le trăim, faptul că tocmai cineva cu pregătire silvică (în principiu un ocrotitor al vieţii) este cel care dă girul pentru măcelul contra naturii practicat sistematic de mult prea multă vreme?

 2. Este chiar lucrul care m-a uluit si mahnit: contasem si eu pe faptul ca Gheorghe Flutur, fiind de meserie inginer silvic, va avea ratiune si nu va accepta, ci dimpotriva, va insista pentru o alta amplasare, repet, cu doar cativa metri mai inspre Hotelul Bucovina. Parcarea fiind tot publica, precum si teritoriul Bibliotecii, se putea face un simplu transfer dintre cei doi tutori – Primaria (care detine parcarea) si Consiliul Judetean (care detine Biblioteca). Astfel, erau indeplinite niste conditii ce faceau din acest proiect unul cu adevarat bun pentru Suceava.
  Inca ceva: taierile erau programate pentru vineri, cand echipele de lucru si-au trimis oameni la fata locului, si venise si Domnul Juravle, director de Programe Europene din CJ (nu contenesc sa ma mir cum de toate functiile acestea ale unei capitale de judet sunt date la ora actuala pe mana unor oameni provenind din locatii indepartate, care nu au nici interesul, nici dragostea pentru locul natal, nici anvergura si nici pregatirea, nici nivelul si nici numarul de calota pentru palarii decizionale atat de vitale. Universitatea noastra, care trebuie sa fie un rezervor de specialisti, un think thank pentru uzul propasirii judetului si orasului, de ce nu furnizeaza specialisti pentru astfel de functii judetene vitale, cum sunt Programele Europene? A angaja mereu in functiile de conducere vitale ale Sucevei numai baietii buni de partid , cumetri si nasi, inruditi prin legi de difuzie sociologica dubioase pentru un stat de drept, care nu sunt insa legati de Suceava decat prin interesul capatuirii personale este, din punct de vedere al intereselor locale, totuna cu, de pilda, a avea o armata de africani pe post de soldati romani care sa apere Romania. Notati ca aici nu este un comentariu rasist sau discriminator, insa pur si simplu se vede de la o posta ca sucevenii autentici sunt sistematic alungati din Suceava de hoarde puse pe jaf; Suceva a fost confiscata de o mana de invadatori care, fiecare dupa bunul plac sau dupa cheful gastii mafiote aflate la prima ivire in mediu citadin si avand, de aceea, comportament barbar, si care a hacuit si a distrus ce a vrut, rupand armonia si arhitectonica, mediul, unitatea stilistica, bunul gust si echilibrul dintre beton si spatii verzi…Suceava a ajuns un imens kitsch, o rusine! Se vede acum, in splendoarea ei, opera politruca de distrugere a acestui oras inceputa in anii 70 de comunistii sositi din toate satele necunoscute si obscure, cu misiuni de partid)…
  M-am opus, vineri, 23 septembrie, ca si majoritatea angajatilor bibliotecii, inceperii taierilor. S-a opus si scriitorul Constantin Severin. Am fost amandoi la consilierul Barba Neculai si la doamna directoare economica a CJ. Revenind la locul genocidului, am aratat domnului Juravle ca exista alternativa pentru aceasta amplasare si ca ea ar trebui luata in calcul, inainte de a se comite un genocid. Raspunsul domniei sale a fost de o impertinenta crasa, tipica acestor indivizi care uita ca functioneaza pe bani publici si trebuie sa slujeasca cetateanul, nu sa jigneasca sau sa abuzeze de pozitia lor (daca ar fi pe domeniul lor privat, ar fi treaba lor sa taie si sa spanzure, dar nu pe banii statului roman): „Vezi daca nu te-a dat afara de tot anul trecut, acum ai gura!”, imi spune Juravle ricanand, sau „Da’ mata nu ai de lucru? Asa se intampla daca oamenii nu au de lucru in birou, ies afara si dau batai de cap!” Si asa mai departe…Acesta este deja un stil, pentru conducatorii abuzivi: desi nu iau decizii corecte, ei nu lucreaza transaprent, asa cum ar trebui, cu banii si investitiile ce privesc orasul. In momentul in care, insa, un cetatean le aduce argumente si in mod legitim, ca se face o eroare cu consecinte pentru urbe si ii trimite la decizii mai bune, in interesul tuturor, sefii de tip Juravle, trec la amenintari directe sau voalate, si apoi te trezesti dat afara, desi specialist si profesionist, din jobul tau. Cu astfel de metode, de politizare stalinista, au ingenuncheat din nou populatia Romaniei, dupa 90, politrucii care politizeaza toate mediile bugetare. E acelasi model comunist si neostalinist, inca mai dur si cu efecte mai brutale.
  Cu aroganta, acest Juravle m-a intrebat, ostentativ, ca sa mascheze gaunosenia si misculatiile care sunt in spatele lucrarilor de amplasare gresita a proiectului: „Ïa spuneti-mi macar un lucru pe care l-ati facut pentru orasul Suceava”, insinuand ca numai el si cu demolatorii sau autorii genocidurilor dendrologice fac totul, in timp ce un om de cultura o fi vreun parazit. M-am uitat la Juravle avand revelatia adevarului incontestabil: omul nu stie decat sa „”faca bine”” chipurile Sucevei, dar pe bani multi, si crede ca asta este etica bugetara; dar habar nu are nimic despre sacrificiile oamenilor de cultura, ale cercetatorilor, ale artistilor si ale scriitorilor romani, care muncesc pentru cultura romana aproape gratuit, care lasa in urma opere literare inestimabile si curente de idei si de demnitate nationala ce mentin sus moralul si identitatea acestui popor, care trudesc astazi in conditii de maxima exploatare, in care viata lor este umilita si pusa in pericol de bestii politice inculte de tipul unui Vasile Ilie de la Suceava (care, desi este un inginer smecher si fara scrupule, un agramat pe planul formatiei clasice, si un fost cititor de contoare cu evolutie carieristica arivista politruca exclusiva, ajunge, printr-o aberatie a istoriei sa raspunda de destinele Culturii pe plan local)…
  Lucrurile acestea se pot schimba, adica omul potrivit la locul potrivit trebuie sa revina in stilul public de lucru…
  Politizarea excesiva a scos la iveala astfel de aberatii. Ce uita politicienii romani: alegeri sunt peste tot in lume, si un USA, de exemplu, dar in tarile cu democratie puternica, mediile importante ale statului sunt profesionalizate si bazate pe meritocratie profesionala si etica. Si in alte tari, cand au loc alegerile urmeaza schimbarea echipelor de la conducere. Insa schimbarea se opreste aici, nu merge pe verticala pana jos, la portar, in felul acesta statul conservandu-si forta si stabilitatea. Numai in Romania noile alegeri aduc un sesim institutional generalizat, de la Presedinte de tara si Parlamentari si pana la cooperativa de nasturi din Ilioara, mecanism bazat pe vendeta si vanatoare de vrajitoare, care ucid toate institutiie statului de drept…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s