În atenţia sucevenilor, a organizaţiilor ecologice, culturale, de protecţia mediului, de educaţie şi administraţie.

SĂ  NE  SALVĂM  ORAŞUL !

PENTRU  UN  ORAŞ  ECOLOGIC  ŞI  PENTRU  MEMORIE!


Scrisoare deschisă către domnul Gheorghe Flutur, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava

şi domnul Ion Lungu, Primarul Oraşului Suceava

Locuitorii Sucevei au nevoie de un oraş care îşi protejează amintirile şi zonele de cultură, dar şi sănătatea mediului şi a funcţiilor vitale.

Vă rugăm să analizaţi cu seriozitate consecinţele privind mediul, amplasamente de investiţii în vecinătatea clădirilor de patrimoniu şi condiţiile de urbanism, privind noul centru naţional de informare turistică. Investiţia din curtea Bibliotecii Bucovinei ar putea să afecteze întregul oraş: pe aici, pe la marele centru de cultură şi informare care este Biblioteca Bucovinei, au trecut, în etapele de formare şi de consolidare a carierei lor, zeci de mii de suceveni şi de bucovineni. Aici este lada de zestre a memoriei bucovinene autentice şi a culturii naţionale, şi nu este cazul ca ea să fie afectată de o lovitură care să-i ştirbească brandul urbanistic. Ar fi o tragedie iremediabilă, dacă amplasarea noului Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică s-ar face după proiectul care pretinde un genocid dendrologic şi cultural. Acel proiect este perfectibil, şi încă se mai poate salva memoria şi mediul, sănătatea urbanistică şi arhitecturală a Sucevei.

Există posibilitatea unui genocid dendrologic în centrul Sucevei care îngrijorează sucevenii oneşti

Suceava va fi mai săracă, dacă Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” va rămâne fără istorica sa curte şi fără copacii din curtea imobilului, unul de patrimoniu.

Amplasarea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică, a cărui construcţie va începe în aceste zile,  s-a făcut, iniţial, prin condamnarea la moarte a copacilor din curtea bibliotecii. Joi şi vineri, pe toate canalele media şi la faţa locului, presa locală, mulţi cititori şi majoritatea angajaţilor bibliotecii şi-au exprimat neliniştea în faţa acestui posibil genocid al naturii, al spaţiului verde din centrul oraşului. Problema este cu atât mai acută cu cât soluţii de evitare a tăierii copacilor există, căci dincolo de gardul bibliotecii este o parcare publică ce poate fi micşorată.

Însuşi faptul că biblioteca, precum şi un cartier întreg de blocuri, plasat în preajma mănăstirii sucevene, sunt vecine cu o parcare aglomerată, justifică şi mai mult necesitatea ca mica oază de copaci să rămână pe loc, pentru mai buna oxigenare.  Obligaţiile legale necesare în acest proiect pot fi puse sub semnul incertitudinii, din moment ce noua clădire de informare ar putea bloca total, după ce a făcut-o deja şi Parchetul, etalarea unei clădiri de patrimoniu în contextul arhitectonic al oraşului Suceava. Amplasarea unei clădiri noi lângă una de patrimoniu se face după norme care apără patrimoniul naţional. LA SUCEAVA SE CONTUREAZĂ UN NOU CAZ ROMÂNESC DE TIP CATHEDRAL PLAZA DIN BUCUREŞTI.

Emiterea autorizaţiei de construcţii pare că a fost pripită şi insuficient argumentată, iar acordul notarial cu vecinii o făcătură, în timp ce expertiza pentru gradul de afectare superficială. Zona de protecţie nu este în spiritul normelor europene, care respectă mult istoria şi contextul arhitectonic şi urbanistic pe teritoriul localităţilor unde se dau avizURI noi de construcţie. Arhitecţii din Veneţia sau Paris, Milano sau Londra, s-ar lua cu  mâinile de cap, dacă ar vedea cu ce uşurinţă se decide asasinarea unui oraş prin amplasarea unor proiecte efectiv demonice, făcute în ciuda deontologiei profesionale înalte, DECAPITÂND CLĂDIRILE EXISTENTE ŞI AMBIENTUL LOR.

Domnul Primar Ion Lungu şi Domnul Preşedinte al Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur încă ar putea să acţioneze aşa încât să oprească acest genoicid inutil, şi să amplaseze clădirea cea nouă (altminteri, o reuşită, ca PROIECT NOU, de aspirare de fonduri europene) pe teritoriul parcării, salvând astfel ce se mai poate salva din minunata oază de linişte, meditaţie şi creaţie din curtea Bibliotecii Bucovinei, care este un bastion tradiţional al Bucovinei şi al Sucevei.

Scriitorii, bibliotecarii, profesorii, elevii şi studenţii, intelectualii şi cetăţenii cu simţ civic sunt invitaţi chiar astăzi, 26 septembrie, să vadă pentru ultima dată locurile dragi în care şi-au desăvârşit educaţia, căci nu numai în şcolile sucevene, ci şi în Biblioteca Bucovinei, şi să aducă un pios omagiu şi o ultimă îmbrăţişare copacilor falnici care ar putea fi pe nedrept sacrificaţi de o mână de barbari. Poate că acest gest de solidaritate civică şi de iubire faţă de mediul şi valorile Sucevei, va salva, până la urmă, viaţa copacilor, viaţa copiilor, viaţa noastră…

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică nu trebuie să se nască prin vărsare de sânge, ci printr-un gest de respect faţă de natură şi tradiţia Sucevei, în al cărui peisaj să se integreze armonios

Ziarul local Monitorul de Suceava relatează, recent, pe 22 septembrie, despre un proiect al Consiliului Judeţean Suceava, de amplasare a Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică  în curtea Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera”, clădirea bibliotecii publice fiind una de patrimoniu:

http://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2011-09-22/S-a-semnat-contractul-pentru-construirea-Centrului-National-de-Informare-si-Promovare-Turistica

Iată, mai jos, articolul:

„S-a semnat contractul pentru construirea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică

Joi, 22 Septembrie 2011 (14:01:09)

Până la sfârşitul acestui an, în municipiul Suceava va funcţiona un „Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică”, în baza unui proiect promovat de Consiliul Judeţean şi finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost parafat joi, la Palatul Administrativ, între preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, pe de o parte, şi reprezentanţii firmelor Civica şi Loial, pe de altă parte. Contractul de finanţare a fost încheiat la finele anului trecut între Consiliul Judeţean şi Ministerul Dezvoltării şi Turismului.

Clădirea care va găzdui „Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică” va fi ridicată lângă Biblioteca „I.G. Sbiera” şi va avea o suprafaţă desfăşurată de 280 de metri pătraţi. Noul centru va fi deservit de cinci funcţionari de la Consiliul Judeţean şi va beneficia de dotări tehnice de ultimă oră.

Centrul va dispune şi de un web-site şi o bază de date privind obiectivele turistice reprezentative pentru judeţul Suceava, privind asociaţiile de turism, unităţile de cazare şi alimentaţie publică. Proiectul îşi propune promovarea potenţialului turistic al judeţului în vederea creşterii numărului de turişti în zonă cu peste 25%, precum şi instituirea unui sistem integrat şi informatizat al ofertei turistice prin creşterea gradului de acoperire cu informaţii turistice la nivel regional”…
Updates: 26 septembrie 2011:

Dar acest proiect cu fonduri europene, foarte lăudabil, parţial vorbind, pentru că absoarbe bani europeni, adaugă totuşi, pentru Suceava, probabilitatea unui nou asasinat ecologic – dacă punerea lui în operă se va însoţi de  defrişarea celor zece copaci din curtea bibliotecii, aşa cum s-a încercat în ziua de vineri, 23 septembrie, când ne-am opus…Acest nou asasinat ecologioc s-ar putea produce, deci,  în chiar centrul Sucevei, unde nu conteneşte şirul vandalismelor antiromâneşti şi antimoderne, anticulturale şi împotriva memoriei bucovinene, comise de vreo cincizeci de ani încoace… Aşa au căzut, sub buldozerul vandalilor istoriei, palatul naţional al culturii (unde astăzi tronează IRE-ul), clădirile din jurul Palatului Administrativ, cartierele german şi evreiesc (înlocuite în anii 70 de clădiri oribile, în stilul realismului ceauşist)…În acest timp, valuri de politruci, veniţi la oraş direct de la ţară şi fără ştiinţă de carte sau de reguli de viaţă la oraş, dar dornici să aplice cu zel numai şi numai politica partidului, au distrus tot ce era valoros şi estetic din oraşul vechi, valabil pentru istoria suceveana, şi este de mirare că Palatul Administrativ a scăpat terorii ideologice anticulturale şi prostiei urbanistice care a distrus acest oraş.

De obicei, aceste acte împotriva memoriei bucovinene au fost comise de politruci, sosiţi pe tancurile istoriei din alte zone decât Suceava, care au demolat clădiri, au ras cartiere întregi în numele dictaturii proletariatului şi au tăiat copacii fără niciun regret; nefiind suceveni sau bucovineni autentici, nu au avut niciun regret atunci când au distrus oraşul; sunt episoade bine ilustrate  de istoria naţională şi de documentaristică, despre deciziile unor lideri locali tirani care s-au năpustit, înarmaţi cu ideologii fascistoide, de extremă dreaptă sau comunistă, şi cu viziuni economice barbare, asupra populaţiei locale şi asupra oraşului Suceava. Sub presiunea acestor atacuri sistematice date memoriei şi istoriei, fiii Bucovinei şi ai Sucevei – şi de etnie români, şi de alte etnii, exponenţi ai unei mari culturi şi ai unei civilizaţii moderne – au fost mereu alungaţi sau îngenuncheaţi de venetici şi de găselniţe aşa-zis inginereşti sau aşa-zis arhitectonice, lipsite de valoare şi nevalidate de specialişti autentici, ci numai de acoliţii liderilor pripiţi.

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică  ar putea fi util Bucovinei, evident, dacă naşterea lui nu se va însoţi de un nou asasinat ecologic şi de patrimoniu;  ar fi lesne, de aceea, de obţinut un efect sută la sută benefic, prin amplasarea proiectului – acum, cât mai e timp, pe 26 septembrie! -, pe sectorul parcării, care este tot un domeniu public, ce ţine însă de Primărie, aşa cum este şi biblioteca, ce ţine însă de Consiliul Judeţean. Astfel, luminişul de arbori ce străjuiec Biblioteca şi statuia celebrului om de cultură Traian Chelariu, alcătuind un punct strategic pentru civilizaţia Sucevei, va fi apărat.  Numai o simplă transferare de proprietate, efectuată pe hârtii şi cu bunăvoinţă, ar salva de la moarte minunaţii copaci din curtea bibliotecii, precum şi întreg ansamblul, de care este legată marea cultură clasică suceveană. Este, aşadar, o chestiune de minimă bunăvoinţă şi minimă  intervenţie din partea Primăriei şi a Consiliului Judeţean Suceava, de a dispune un transfer de teren între parcare, care ţine de Primărie, şi bibliotecă, administrată de Consiliul Judeţean Suceava.

1 - Oprirea tăierilor de copaci - temporar, pe 23 septembrie, ora 14. Curtea Bibliotecii Bucovinei.
1 - Oprirea tăierilor de copaci - temporar, pe 23 septembrie, ora 14. Curtea Bibliotecii Bucovinei.
2 - Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic
2 - Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic
3 - Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic
3 - Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic
Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic. Vineri 23 sept. 2011
Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic. Vineri 23 sept. 2011
Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic. Vineri 23 sept. 2011. Copaci marcaţi pentru a fi asasinaţi...
Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic. Vineri 23 sept. 2011. Copaci marcaţi pentru a fi asasinaţi...
Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic. Vineri 23 sept. 2011. Copaci marcaţi pentru a fi asasinaţi...
Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic. Vineri 23 sept. 2011. Copaci marcaţi pentru a fi asasinaţi...
Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic. Vineri 23 sept. 2011. Copaci marcaţi pentru a fi asasinaţi...
Luminisul de la Biblioteca Bucovinei, condamnat la genocid dendrologic. Vineri 23 sept. 2011. Copaci marcaţi pentru a fi asasinaţi...
9Actualul sediu al Bibliotecii Bucovinei, aşa cum ar trebui să fie conservat pentru eternitate, deşi se vede deja cât rău îi pricinuieşte clădirea Parchetului
9Actualul sediu al Bibliotecii Bucovinei, aşa cum ar trebui să fie conservat pentru eternitate, deşi se vede deja cât rău îi pricinuieşte clădirea Parchetului
109Actualul sediu al Bibliotecii Bucovinei, aşa cum ar trebui să fie conservat pentru eternitate, deşi se vede deja cât rău îi pricinuieşte clădirea Parchetului, care fura perspectiva...Luminişul potenţează romantismul Bibliotecii...
109Actualul sediu al Bibliotecii Bucovinei, aşa cum ar trebui să fie conservat pentru eternitate, deşi se vede deja cât rău îi pricinuieşte clădirea Parchetului, care fura perspectiva...Luminişul potenţează romantismul Bibliotecii...
Cetăţenii Sucevei, angajaţii bibliotecii (aici, scriitorii Constantin Severin şi Angela Furtună), utilizatorii bibliotecii, influenţi oameni din media suceveană se opun confiscării mediului Bibliotecii şi genocidului dendrologic
Cetăţenii Sucevei, angajaţii bibliotecii (aici, scriitorii Constantin Severin şi Angela Furtună), utilizatorii bibliotecii, influenţi oameni din media suceveană se opun confiscării mediului Bibliotecii şi genocidului dendrologic

2 gânduri despre “Apăraţi Oraşul Suceava: Un genocid dendrologic ameninţă zona centrală a Sucevei: amplasarea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică se face în condiţii perfectibile

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s