Alexandria Librării și Biblioteca Bucovinei, în cadrul programelor reunite Întâlnirile din Alexandria (Alexandria Librării) și Centenar Emil Cioran(Biblioteca Bucovinei),  au dedicat seara de 8 aprilie – locația: Casa Cărții, Suceava-, începând cu ora 17, unui eveniment remarcabil de comemorare a 100 de ani de la nașterea filozofului român Emil Cioran prin: conferința susținută de Angela Furtună, dialoguri și lecturi publice, vizionarea unor fragmente din filmul Apocalipsa după Cioran(producători Gabriel Liiceanu și Sorin Ilieșiu), un concert de muzică de cameră oferit de Colegiul Ciprian Porumbescu.

CENTENARUL EMIL CIORAN a început la Suceava în luna februarie printr-un program condus de mine, inițiat în cadrul Consiliului Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei, având drept co-organizatori Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu și Colegiul Național Mihai Eminescu, Uniunea Scriitorilor din România/ Filiala Iași și Alexandria Librării iar în internet forumul cultural Agonia.ro. La prima sesiune centenară, din februarie (desfășurată la Biblioteca Bucovinei), au avut loc două workshopuri: dialoguri Cioran și lecturi publice din Emil Cioran, Norman Manea (în vizită la Emil Cioran), Monica Lovinescu, Alain Finkielkraut.

Momentul din 8 aprilie de la Suceava se înscrie în suita de evenimente derulate în onoarea lui Emil Cioran de  filiale importante ale ICR din Europa, Academia Română și Muzeul Literaturii Române din București.

Prin gestul său inegalabil de Mecena, Domnul George Brăiloiu a devenit, chiar la Centenarul Emil Cioran, un salvator providențial al unui tezaur românesc (a achiziționat, în ceasul al 24-lea, cu 406 000 EUR, documente Emil Cioran din epoca sa românească, într-o licitație ce va rămâne de pomină: deoarece statul român nu a avut bani ca să intervină pentru acest tezaur, diverși cetățeni români prezenți în sala pariziană unde a avut loc licitația din 7 aprilie, identificându-se reciproc drept adversari și nu drept parteneri în acest act de recuperare românească, au concurat acerb și au ridicat prețul, reușind să transforme un act de unire de interese într-unul de competiție acerbă). Dacă la 5 aprilie am fost decepționată cu asupra de măsură, aflând din presă că documentele Cioran vor părăsi spațiul românesc și vor fi achiziționate de diverși la Paris, iată că în noaptea dinspre 7 spre 8 aprilie, citind că Domnul George Brăiloiu a salvat pentru România acest tezaur (a achiziționat toată arhiva licitată și o va dona țării natale, după ce va fotocopia tot), am plâns. Real. De bucurie. Mi-am spus: iată un om care s-a situat la înălțimea momentului istoric, cu conștiință, responsabilitate și patriotism liberal autentic. Am rostit toate aceste gânduri și public, la finalul discursului meu susținut în  fața publicului de la Alexandria Librării, gândind că poate gestul lui George Brăiloiu este cel mai înalt gest public, cu semnificații culturale autentice, care a avut loc la acest Centenar. Dincolo de derapajele politice juvenile ale lui Emil Cioran produse în tinerețea sa prin apropierea de Garda de Fier (și pe care autorul le-a regretat în mod public la Paris, 22 februarie 1990, când s-a dezis de acele isterii – cu toate acestea UNESCO a respins includerea pe agendă a Centenarului Emil Cioran, în 2009, la fel cum respinsese în 2007 și Centenarul Mircea Eliade) și dincolo de criza profundă economică și de valori prin care trece actualmente statul român în contextul crizei mondiale (am precizat, aici, doi posibili factori care au conlucrat la situația delicată de vulnerabilizare a patrimoniului național), salvarea mărcilor românești și a tezaurelor culturale naționale va veni  nu numai de la instituții, ci și de la oameni de caracter, iluminați și de bună credință.

Chapeau, Monsieur George Brăiloiu!

http://www.evz.ro/detalii/stiri/salvatorul-scrierilor-lui-cioran-o-sa-pastrez-fotocopii-926376.html

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s