De ce citim?, emisiunea de duminică 13 februarie, cu Pleşu şi Liiceanu, mi-a readus câteva amintiri în prezent. Gabriel Liiceanu citează amintirea unui tânăr din anii 50 care, citindu-l pe Kant într-o cameră de cămin, a fost turnat de un coleg şi apoi exmatriculat din facultate. Apropo de acel incident, mi-am amintit că eram în anul 1984 sau 1985, la Universitate, în Bucureşti. Se studiau în mod obligatoriu pe lângă disciplinele profesionale şi ştiinţele sociale, chiar dacă nu eram membră de partid. În acel an, avusesem în programă cursul de socialism ştiinţific, cu doamna Lupescu. Înainte de vacanţa de iarnă, Lupeasca ne-a solicitat să adresăm nişte întrebări, în scris, legate de disciplina ei, pentru că dorea să pregătească împreună cu alţi profesori  un seminar, la revenirea noastră după Crăciun. A adăugat că aveam dreptul să o întrebăm orice din disciplina sa, dar să cităm şi sursa. I-am adresat o întrebare oarecare, de politică europeană, citând nişte politologi şi sociologi americani, după revista Paris Match, de unde tocmai citisem acel studiu.

Nu aveam de unde şti ce va urma.

Consecinţe palpitante…

Deşi eram în anii 85, stimata profesoară Lupescu, o stalinistă cu vederi bolşevice nezdruncinate probabil, ne-a turnat bine de tot: urmare a sincerităţii noastre,  a trimis informări „mai sus” despre noi, apoi acasă la câţiva studenţi, între care şi eu, scrisori prin care familiile erau înştiinţate că facem propagandă de dreapta în facultate, fiind propuşi pentru exmatriculare. Nu-i „convenise” ce citisem, iar banalele reviste Paris Match erau taxate drept lecturi capitaliste periculoase.

A urmat o anchetă, au urmat sancţiuni, dar cele mai grave au fost persecuţiile directe instituite de doamna Lupescu. Exmatricularea – la câţiva paşi…Abia am scăpat.

De ce citim? Iată o întrebare la care răspunsul, astăzi, diferă de răspunsul din anii 80 sau, reluând amintirea domnului Liiceanu, din anii 50…

Cert este, însă, că, uneori, lecturile aduc bucuria, iluminarea, persecuţiile, dragostea sau moartea. Nu numai ca să am comerţ cu cei morţi, ci chiar pentru a le urma pildele…

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s