Articolul apărut recent în The Epoch Times România, editat de Asociația 21 Decembrie 1989 și de Blocul Național al Revoluționarilor din România, accentuează un principiu universal: pentru ca o anumită epocă să dispară mai repede din mentalul public, e nevoie ca simbolurile ei să fie înlăturate grabnic și ferm. În acest sens, Cartierul Primăverii, care a fost perla de coroană a lui Nicolae Ceaușescu, ar trebui să poarte nume noi care să facă loc în resemantizarea publică unor simboluri publice noi, cum este disidentul Vasile Paraschiv, care a fost timp de decenii cel mai frontal și perseverent opozant al lui Ceaușescu. În felul acesta, numele lui Vasile Paraschiv va circula mai mult printre cetățenii români și străini, având mai multe șanse să capete vizibilitatea meritată moral.

Altminteri, nu reușim decât să conviețuim nu numai cu aceiași oameni, ci și cu aceleași și aceleași clișee și simboluri ale trecutului. Se întărește astfel convingerea că nimic nu s-a schimbat esențialmente. Rămânem în plasa un tragic adevăr: disidenții români, toate simbolurile luptei cu totalitarismul, continuă să fie persecutați în bloc sau ignorați, într-un stat post-totalitar care continuă să fie gestionat de agenții comuniști și de  noii lor reprezentanți învestiți direct de părinții ideologici cu misiunea de a nu ceda nimic din trecutul glorios.

Angela Furtună

10 februarie 2011

http://www.epochtimes-romania.com/articles/2011/02/article_100564.html?search_token=iliesiu

Organizatii civice din Romania solicita doliu national in memoria dizidentului anticomunist Vasile Paraschiv

08.02.2011
 

Cu ocazia unei invitatii de presa (Paris, 1978) dizidentul roman Vasile Paraschiv a criticat regimul de la Bucuresti pentru nerespectarea drepturilor omului si folosirea psihiatriei ca arma de represiune politica- aspecte pe care le cunostea foarte bine, din proprie experienta. La intoarcerea in tara este expulzat. Vasile Paraschiv si-a continuat lupta impotriva comunismului in ciuda torturilor repetate la care a fost supus din partea securitatii romane. (Foto: The Epoch Times Romania, Imagine de pe coperta cartii Lupta mea pentru sindicatele libere in Romania, Vasile Paraschiv, Polirom, 2005)

32 de organizatii civice si sindicale solicita premierului Emil Boc ca Romania sa arboreze in zilele de 7, 8 si 9 februarie doliu national „in memoria suferintelor indurate de dizidentul Vasile Paraschiv in timpul regimului comunist si criptocomunist”. Organizatiile semnatare propun ca in zilele mentionate drapelele Romaniei si Uniunii Europene sa fie arborate in berna.

Despre Vasile Paraschiv, scriitorul Paul Goma scria: „O eternitate de suferinte, de umilinte, de torturi, de „chimizari”, de arestari, de internari ‘la nebuni’, de amenintari, de presiuni asupra familiei. Vasile Paraschiv a indurat totul, insa nu a tacut- a strigat de durere, de revolta, de promisiune ca nu se va lasa pana cand lumea de peste Zidul Raiului Comunist nu va afla cum sunt tratati oamenii care cer drepturi pentru om intr-un regim terorist, totalitar… Ma declar mandru de faptul ca am fost/sunt contemporan al lui Vasile Paraschiv.”

„Asa nu se mai poate, tovarase Nicolae Ceausescu! Aceasta v-o spun eu, v-o spun muncitorii, clasa noastra muncitoare, intelectualitatea, intregul popor roman!”, isi incepea Vasile Paraschiv scrisoarea adresata dictatorului Ceausescu.

Paraschiv facea acest gest dupa ce fusese torturat in mai multe randuri de agentii Securitatii, lucru pe care l-a precizat fara menajamente in scrisoare: „Si daca voi fi asasinat, dupa cum mi-au promis ofiterii de Securitate teroristi care m-au anchetat, torturat si maltratat in mod bestial si apoi m-au iradiat, indiferent unde si cum voi fi asasinat, pe strada, in padure sau intr-un spital de psihiatrie, atunci aceasta va fi considerata de familia mea, de rudele si de prietenii mei, de intreaga opinie publica din tara noastra si din strainatate, inca O CRIMA� A PARTIDULUI COMUNIST ROMAN”.

Iata mai jos textul Comunicatului celor 32 de organizatii civice si sindicale:

Apel catre Presedintele Romaniei

pentru cuvenita memorie

a eroului VASILE PARASCHIV

 

DOMNULUI TRAIAN BA�SESCU – PRESEDINTELE ROMANIEI

 

Domnule Presedinte,

 

Astazi a fost inmormantat eroul Vasile Paraschiv, unul dintre cei mai importanti luptatori anticomunisti din Europa anilor ’70 si ’80, caruia, la 1 Decembrie 2008, i-ati acordat – la propunerea mea sustinuta de dl Vladimir Tismaneanu – Ordinul National Steaua Romaniei.

 

Spre deosebire de Adrian Paunescu – demiurgul propagandei totalitare a regimului comunist ilegitim si criminal – care in mod revoltator a avut parte de funeralii nationale, eroul Vasile Paraschiv a fost inmormantat la cimitirul Viisoara din Ploiesti, uitat de autoritati.

 

Inca o data, domnule Presedinte, Romania se dovedeste a fi tara in care lucrurile se intampla invers de cum ar trebui.

 

Va solicit sa sprijiniti propunerile pentru cuvenita memorie a eroului Vasile Paraschiv, facute astazi de mine si de dl Vladimir Tismaneanu, sustinute de 32 de organizatii civice si sindicale, adresate primului ministru, primarului general al capitalei si primarului municipiului Ploiesti. .

 

In numele principiilor Raportului final in baza caruia ati condamnat regimul comunist ca ilegitim si criminal, va solicit de asemenea sa propuneti celor responsabili pentru torturile fizice si psihice indurate de Vasile Paraschiv (lista acestor responsabili este prezentata in anexa), sa-si ceara public iertare macar urmasilor acestuia: sotia, fiica si cei doi fii.

 

Va mai solicit sa le sugerati celor responsabili pentru respectivele torturi, dar si procurorilor Parchetului General care in noiembrie 2008 l-au batjocorit pe Vasile Paraschiv, sau magistratilor Curtii Supreme care in ianuarie 2010 l-au batjocorit si ei pe acesta, sa doneze vaduvei eroului pe care l-au torturat macar jumatate din salariile sau pensiile lor de sute sau zeci de milioane de lei fraudate moral luna de luna din bugetul Romaniei.

Vai de statul care-si batjocoreste eroii !

Spre dezonoarea pretinsului stat de drept din tara noastra, Vasile Paraschiv si sotia lui au trait la limita supravietuirii, batjocoriti de statul de nedrept ascuns in spatele promisiunilor de Dreptate si Adevar pentru care v-a votat poporul roman.

6 februarie 2011

Sorin Iliesiu – autorul apelurilor pentru condamnarea nationala si internationala a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htmhttp://www.revista22.ro/apel-pentru-condamnarea-internationala-a-criminalitatii-si-nelegitimit-3326.html

 

In continuarea Comunicatului, Sorin Iliesiu publica Lista responsabililor pentru torturile fizice si psihice indurate de Vasile Paraschivcu NOTA: Majoritatea acestora sunt astazi prosperi oameni de afaceri. Lista este preluata de pe web-saitul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc http://crimelecomunismului.ro/pdf/ro/sesizari_penale/lista_ofiteri_mai.pdf

De asemenea, ONG-urile in cauza cer primarului Capitalei, Sorin Oprescu, ca municipalitatea sa schimbe numele Bulevardului Primaverii in Bulevardul Vasile Paraschiv. Motivatia solicitantilor: „Pe acest bulevard a locuit dictatorul Ceausescu, cel care a ordonat reprimarea bestiala a lui Vasile Paraschiv. Mentionam ca niciun cetatean roman nu l-a infruntat pe Ceausescu precum Vasile Paraschiv”.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s