Moartea disidentului şi luptătorului anticomunist Vasile Paraschiv a lăsat tulburata lume românească şi mai lipsită de speranţă.  Uitat şi abandonat de statul de drept, omul care a luptat cinstit în trecut cu structurile de partid PCR şi cu sistemul represiv ceauşist  a suportat nu numai rigorile statului poliţienesc, dar a trebuit să suporte, ulterior,  şi contemporaneitatea cu o Românie în care nu s-a făcut dreptate militanţilor anticomunişti şi exilului politic anticomunist, ci în care dictează tot emanaţii şi continuatorii vechiului partid, adesea nereformaţi (a se vedea Parlamentul României şi imposibila sa structură). Faptul că disidenţii anilor 70-80 se sting în indiferenţă şi marginalizare, la limita supravieţuirii, acasă sau departe de ţară,  nu mai este o noutate, dar tragică este mai ales simultaneitatea acestei realităţi cu renaşterea formelor totalitare (oricare va fi coloratura lor actuală) şi  în contextul lipsei opozanţilor. Istoria se repetă, aşadar, în timp ce lecţiile ei recente nu au slujit la nimic. Ba, graţie unei tranziţii istorice bazate pe procedee perverse de spălare a creierului şi de disoluţie a eticii şi a ideii de dreptate, se poate vorbi la noi chiar de forme perverse de continuitate a structurilor, mentalităţilor şi paradigmelor totalitarismului, luat, după logica besanconiană, ca familie a gemenilor politici heterozigoţi.
Asociaţia 21 Decembrie 1989 a publicat*, sub semnătura domnului Sorin Ilieşiu, vicepreşedinte,  un Apel adresat Preşedinţiei României pentru cuvenita memorie a eroului Vasile Paraschiv. În zadar vor fi cerute cuvenitele zile de doliu naţional şi recursul la onorurile meritate de tragicul erou contemporan care s-a stins aproape anonim, în loc de a fi devenit un model de moralitate şi civism pentru contemporani.
Şi IICCMER a publicat un comunicat ** în memoria lui Vasile Paraschiv, pe care îl reproduc mai jos.  La înmormântarea eroului anticomunist, Institutul a fost reprezentat de directorul ştiinţific, dl. Mihail Neamţu.
Vladimir Tismăneanu, pe blogul său http://tismaneanu.wordpress.com/2011/02/06/disidentul-si-comisarul-vasile-paraschiv-versus-ion-iliescu/ atrage atenţia asupra răsturnării valorilor din societatea românească şi asupra continuităţii în promovarea simbolurilor totalitarismului în timp ce acelea ale democraţiei continuă să fie pângărite, într-o ţară care nici măcar nu a apucat să consolideze de fapt o democraţie autentică, fiind lovită politiceşte de o maladie a retardului perpetuu. Preşedintele consiliului ştiinţific al IICCMER arată cât este de bolnavă lumea unde Ion Iliescu, autorul deturnării revoluţiei anticomuniste precum şi cel care a declanşat complicatul proces criminogen din decembrie 1989 şi de la mineriade îşi continuă nestingherit activitatea de influenţare publică şi politică, dar unde un Vasile Paraschiv, veritabil erou pentru drepturile cetăţeanului român, a ajuns un marginal prigonit şi înainte şi după 1989. Dar şi după moartea sa!
Din păcate,  axele sistemului de referinţă etic din  România se contorsionează pe zi ce trece. Temperatura înaltă a manipulărilor din perioada tranziţiei a topit aliajele – de slabă calitate – ale conştiinţelor civice şi politice neaoşe. Un morman de fiare vechi a ajuns armătura ce ar fi trebuit să susţină construcţia unui proiect de ţară viabil. România va avea soarta dintotdeauna a ţărilor care şi-au ucis cu prioritate eroii, elitele, martirii, inocenţii: valea plângerii…
Angela FURTUNĂ
6 februarie 2011
…………………………………………………………………………………………………
*
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE PRESĂ – AGERPRES, Bucureşti, România
Luni, 07 Februarie 2011, orele 09:09
http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/50259-Comunicat-de-pres-Asociaia-21-Decembrie-1989.html

Luni, 07 Februarie 2011 09:09

Comunicat de presă – Asociaţia 21 Decembrie 1989

Luni, 07 Februarie 2011 09:09

Comunicat

Apel către Preşedintele României

pentru cuvenita memorie

a eroului VASILE PARASCHIV

 

 

DOMNULUI TRAIAN BĂSESCU – PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

 

 

 

Domnule Preşedinte,

 

Astăzi a fost înmormântat eroul Vasile Paraschiv, unul dintre cei mai importanţi luptători anticomunişti din Europa anilor ’70 şi ’80, căruia, la 1 Decembrie 2008, i-aţi acordat – la propunerea mea susţinută de dl Vladimir Tismăneanu – Ordinul Naţional Steaua României.

 

Spre deosebire de Adrian Păunescu – demiurgul propagandei totalitare a regimului comunist ilegitim şi criminal – care în mod revoltător a avut parte de funeralii naţionale, eroul Vasile Paraschiv a fost înmormântat la cimitirul Viişoara din Ploieşti, uitat de autorităţi.

 

Încă o dată, domnule Preşedinte, România se dovedeşte a fi ţara în care lucrurile se întâmplă invers de cum ar trebui.

 

Vă solicit să sprijiniţi propunerile pentru cuvenita memorie a eroului Vasile Paraschiv, făcute astăzi de mine şi de dl Vladimir Tismăneanu, susţinute de 32 de organizaţii civice şi sindicale, adresate primului ministru, primarului general al capitalei şi primarului municipiului Ploieşti. .

 

În numele principiilor Raportului final în baza căruia aţi condamnat regimul comunist ca ilegitim şi criminal, vă solicit de asemenea să propuneţi celor responsabili pentru torturile fizice şi psihice îndurate de Vasile Paraschiv (lista acestor responsabili este prezentată în anexă), să-şi ceară public iertare măcar urmaşilor acestuia: soţia, fiica şi cei doi fii.

 

Vă mai solicit să le sugeraţi celor responsabili pentru respectivele torturi, dar şi procurorilor Parchetului General care în noiembrie 2008 l-au batjocorit pe Vasile Paraschiv, sau magistraţilor Curţii Supreme care în ianuarie 2010 l-au batjocorit şi ei pe acesta, să doneze văduvei eroului pe care l-au torturat măcar jumătate din salariile sau pensiile lor de sute sau zeci de milioane de lei fraudate moral lună de lună din bugetul României.

Vai de statul care-şi batjocoreşte eroii !

Spre dezonoarea pretinsului stat de drept din ţara noastră, Vasile Paraschiv şi soţia lui au trăit la limita supravieţuirii, batjocoriţi de statul de nedrept ascuns în spatele promisiunilor de Dreptate şi Adevăr pentru care v-a votat poporul român.

6 februarie 2011

Sorin Ilieşiu – autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.revista22.ro/apel-pentru-condamnarea-internationala-a-criminalitatii-si-nelegitimit-3326.html

 

**

In memoriam: Vasile Paraschiv

Vineri, 4 februarie 2011, a încetat din viaţă una dintre cele mai cunoscute şi sonore voci ale disidenţei anticomuniste din România anilor ’70-’80: Vasile Paraschiv. 

Născut la 3 aprilie 1928 în comuna Clinceni, satul Ordoreanu, judeţul Ilfov, Vasile Paraschiv a fost unul dintre puţinii care, în anii dictaturii comuniste, au ales să protesteze împotriva abuzurilor statului totalitar. Unul dintre primele lui gesturi de frondă l-a reprezentat renunţarea la statutul de membru al Partidului Comunist Român, în noiembrie 1968.

Era o perioadă în care Nicolae Ceauşescu se bucura de o imensă popularitate în rândul cetăţenilor, membri sau nemembri de partid, ca urmare a poziţiei luate faţă de invadarea Cehoslovaciei în august 1968 de către Trupele Tratatului de la Varşovia. Renunţarea la carnetul PCR reflecta, în cazul lui Vasile Paraschiv, nesupunerea faţă de dogmele unei ideologii egalitariste, oarbă în faţa condiţiei umane şi a realităţilor istorice. Din noiembrie 1968, Vasile Paraschiv s-a opus în mod deschis regimului comunist, solicitând prin numeroase apeluri respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti stipulate formal în Constituţia României socialiste. Fără teamă şi fără inhibiţii, Vasile Paraschiv a reclamat abuzurile la care nomenclatura Partidului supunea cetăţenii obişnuiţi ai ţării. Scrisorile şi plângerile sale scot la iveală privaţiunile, lipsurile materiale şi spirituale, dar şi arbitrariul specific politicii comuniste. O altă îndrăzneaţă acţiune a lui Vasile Paraschiv a fost încercarea de a înfiinţa un Sindicat Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR) în anul 1971. În 1977 s-a alăturat acţiunii lui Paul Goma pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti în România.

Răspunsul autorităţilor comuniste la aceste acte individuale de curaj şi de conştiinţă a fost brutal. Acţiunile delatorilor şi deciziile Securităţii au condus la arestarea şi anchetarea domnului Paraschiv, precum şi la internarea sa în mai multe spitale de psihiatrie. Vasile Paraschiv şi familia domniei sale au fost plasaţi sub un regim de strictă supraveghere până târziu, la prăbuşirea regimului Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989. La aceste practici represive, unele dintre ele extinse şi asupra familiei, prietenilor şi apropiaţilor, au participat ofiţeri de Securitate şi Miliţie, procurori, medici psihiatrii şi, nu în ultimul rând, activişti zeloşi ai PCR. Scrisorile domnului Vasile Paraschiv către Radio Europa Liberă au scos la iveală în faţa întregii lumi libere toate nedreptăţile şi abuzurile comise de regimul Ceauşescu. După 1964, dizidenţa românească a cunoscut puţine care să egaleze meritele morale, tenacitatea lăuntrică şi dârzenia lui Vasile Paraschiv. În cuvintele profesorului Vladimir Tismăneanu, pentru bonzii pseudo-sindicalismului comunist, Vasile Paraschiv simboliza o tradiţie pe care ei faceau totul s-o anihileze.  Pentru Vasile Paraschiv, esenţa comunismului era minciuna, dedublarea, persiflarea şi negarea demnităţii umane.  De aici şi insistenţa sa, înainte şi după 1989, pentru refuzul de a tolera abuzurile şi fărădelegile.

După 1989, domnul Paraschiv s-a implicat personal în procesul de recuperare a memoriei şi de cunoaştere a adevărului despre „noaptea totalitară” aşternută asupra României, începând din 1945. Astfel, Vasile Paraschiv a publicat mai multe volume, a participat la numeroase conferinţe publice, a dat interviuri şi a mărturisit în faţa tinerelor generaţii adevărul despre coşmarul experienţei totalitare. El a vorbit în special despre psihiatria politică practicatăîn mai multe spitale din România comunistă. Vasile Paraschiv a fost un prieten devotat al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. Dintre cărţile publicate de Vasile Paraschiv menţionăm Lupta mea pentru sindicate libere în România. Terorismul politic organizat de statul comunist (Polirom, Iaşi, 2005) şi „Aşa nu se mai poate tovarăşe Ceauşescu!”– Memorii după 20 de ani (Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2007) – ultimul volum apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. În iulie 2008, IICCR, împreună cu Vasile Paraschiv, a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o sesizare penală împotriva unor foşti ofiţeri de securitate şi miliţie, medici psihiatri, activişti de partid, ale căror fapte au constat în „cercetarea abuzivă a luptătorului anticomunist Vasile Paraschiv, în răpirea şi torturarea repetată a acestuia, în utilizarea psihiatrei pentru reprimarea sa, în supunerea lui la tratamente crude, inumane şi degradante”.

Trecerea la cele veşnice a lui Vasile Paraschiv lasă un gol în suflet. Toţi cei care l-au cunoscut îi vor simţi lipsa. Memoria actelor sale de curaj şi demnitate va dăinui. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s