Pe blogul său, La cinci minute de Evul Mediu, cercetătorul Adrian Cioflâncă preia articolul lui Vlad Stoicescu din Evenimentul Zilei,  privind descoperirea recentă a  gropii comune din localitatea ieşeană Popricani. Este vorba despre resturile ce vorbesc despre masacrul comis la ordin împotriva evreilor în vara lui 1941. Bazându-se pe relatările unor localnici, o echipă coordonată de cercetătorul Adrian Cioflâncă de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi a efectuat săpături într-o pădure din apropierea aşezărilor, descoperind o groapă comună pe un versant cunoscut sub denumirea de Valea Climoaiei. Până în prezent, se spune în relatare, acţiunea derulată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Facultatea de Istorie din Iaşi a reuşit să pună în evidenţă şaisprezece cranii, precum şi o serie de obiecte care atestă calitatea civilă a victimelor: nasturi de la haine, o cataramă de curea sau o talpă de pantof mărimea 35, probabil de femeie. În groapă au fost descoperite şi tuburi de gloanţe de calibru 7,92 CMC (Copşa Mică Cugir) sau PA (Pirotehnia Armatei) producţie 1939 şi 1940, folosite de armata română în război. În plus,  arată autorul, documentele de arhivă din dosarul procesului pogromului de la Iaşi, aflate în arhivele Muzeului Holocaustului din Washington şi ale CNSAS, arată că, în vara lui 1941, în zona Vulturi acţiona Regimentul 6 Vânători din Divizia 14. Ofiţeri ai acestui Regiment au fost condamnaţi pentru crime de război în 1948, fiind posibil să aibă legătură şi cu masacrul din Valea Climoaiei. Cercetările continuă.

Această descoperire adaugă dovezi de partea unui adevăr istoric şi politic incontestabil: Holocaustul din România.

Angela Furtună

 

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11703567

http://adriancioflanca.blogspot.com/2010/11/evz-romania-se-insurubeaza-definitiv-pe.html

http://adriancioflanca.blogspot.com/2010/11/press-release-new-mass-grave-of.html

http://ziaruldeiasi.ro/local/gropi-comune-la-10-km-de-iasi~ni6qgr/print

 

3 nov 2010, Popricani

 

http://www.youtube.com/v/FnD533Q_U4E?fs=1&hl=ro_RO

 

http://adriancioflanca.blogspot.com/2010/11/3-noiembrie-padurea-vulturi.html

Vasile Enache la locul gropilor comune, 25 oct 1

 

http://www.youtube.com/v/cbAmE99wqQ8?fs=1&hl=ro_RO

IMAGINI INEDITE SI NEEDITATE CU MARTORUL VASILE ENACHE LA LOCUL GROPILOR COMUNE, 25 oct. 2010

http://adriancioflanca.blogspot.com/2010/11/imagini-inedite-si-needitate-cu.html

 

Mai precis, imaginile au fost luate pe dimbul unde s-a sapat in 2002, sapatura pe care am continuat-o si noi (diferenta se vede pe stratigrafie), fara sa gasim nimic acolo. Groapa comuna am gasit-o zece metri mai jos, adica exact unde a indicat dl. Vasile Enache. Imaginile nu sint de prea buna calitate, pentru ca batrinul era intimidat de camera, asa ca persoana care filma, Elisabeth Ungureanu, asistenta de proiect, a stat la oarecare distanta.
Publicat de Adrian Cioflâncă la 16:07
………………………………………………………………..
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/semne-ale-holocaustului-in-romania-100-evrei-omorati-langa-iasi-204943.html
http://www.romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/iasi-16-schelete-umane-descoperite-intr-o-groapa-comuna-204876.html

 

 

……………………………………………………………………….

 

Despre Adrian Cioflâncă: Cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” şi director al Departamentului „Societate, economie şi instituţii” din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Membru în Comisia Wiesel şi expert în Comisia Tismăneanu, coautor al Rapoartelor Finale ale celor două comisii. Cursuri la Universitatea „Al. I. Cuza”, la masteratele de „Istoria comunismului” (despre control social şi propagandă) şi „Istoria evreilor” (despre istoria şi istoriografia Holocaustului). Membru în delegaţia României la Holocaust Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research. Editorialist al Ziarului de Iaşi şi colaborator la diferite publicaţii.

Simfonia Nr. 3 , Kaddish, de Leonard Bernstein

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s