Ce a însemnat mineriada 1990? Acest adevărat fratricid inițiat de câțiva politicieni din epocă a avut consecințe tragice pe plan intern și internațional, subminând definitiv capitalul de încredere și simpatie obținut de România după căderea dictaturii. Fratricidul din iunie 1990, cf. datelor furnizate de specialiști, a avut următorul bilanţ: 6 morţi, 16 răniţi prin împuşcare, 542 răniţispitalizaţi, sute de răniţi nespitalizaţi (60% dintre victime – respectiv sute de persoane – fiind deliberat lovite în cap cu obiecte contondente – topoare, răngi, bâte, etc. – loviturile determinând traumatisme şi contuzii craniocerebrale); 1056 de persoane au fost arestate ilegal în unităţi militare unde au fost torturate, 10 femei fiind violate de militari în unităţi militare; patru persoane arestate ilegal s-au sinucis, unele prin spânzurare, din cauza relelor tratamente la care au fost supuse în penitenciar (doi tineri s-au sinucis prin spânzurare pentru că n-au suportat ideea violării lor de către deţinuţi de drept comun homosexuali, violarea făcându-se cu acordul conducerii penitenciarului).

„Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990” a fost coordonat de conf.dr. Sorin Ilieşiu şi dr. Alin Rus, antropolog, raport-rechizitoriu elaborat de Departamentul pentru analiza crimelor neocomunismului în România din cadrul Asociaţiei 21 Decembrie 1989 (preşedinte Teodor Mărieş) în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (preşedinte al Consiliului Ştiinţific: prof.dr. Vladimir Tismăneanu, preşedinte executiv prof.dr. Ioan Stanomir).

Acest raport-rechizitoriu a fost elaborat pe baza documentelor din dosarul 75/P/1998, respectiv dosarul Mineriadei, care conţine peste 80.000 de pagini de documente accesibile datorită protestului lui Teodor Mărieş, dosar instrumentat de o echipă de procurori şi poliţişti condusă de conf.dr. general-magistrat (rez.) Dan Voinea care, în baza documentelor menţionate mai sus şi în calitate de colaborator al IICCMER, a certificat realitatea celor prezentate în prezentul raport-rechizitoriu.

Mineriada din iunie 1990 a fost gestionată de FSN, cu numele de azi PSD. „Frontul Salvării Naţionale” (FSN, fostul nume al PSD) condus de aproape 21 de ani de Ion Iliescu ar putea organiza azi sau oricând o nouă Mineriadă pentru că „Justiţia” aservită criminalilor a decis anul trecut scoaterea de sub urmărire penală a acestora în loc să-i trimită în judecată.

Asociația 21 decembrie 1989 atrage atenția, în Comunicatul de mai jos, asupra pericolului unui nou fratricid, inițiat, construit și manipulat de PSD în actuala conjunctură de criză. Prin acesta, ea cere Președintelui țării să ia act de iminența unui fratricid românesc (după modelul celui din 1990 și cu aceiași autori generici) ce urmărește înrăutățirea situației din țară sub aspectul unei grave crize politice și de imagine a României. Consecințele internaționale sunt catastrofale, iar cele interne pregătesc un adevărat război civil.

Angela Furtună

Reproducem conținutul Comunicatului Asociației, dat publicității pe 27 octombrie 2010

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/35509-Comunicat-de-pres-Asociaia-21-Decembrie-1989.html  :

Comunicat

Probele organizării Mineriadei


de către
PSD (actualul nume al FSN)

27 OCTOMBRIE 2010

DOMNULUI TRAIAN BĂSESCU – PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

 

Domnule Preşedinte,

 

„Frontul Salvării Naţionale” (FSN, fostul nume al PSD) condus de aproape 21 de ani de Ion Iliescu ar putea organiza azi sau oricând o nouă Mineriadă pentru că „Justiţia” aservită criminalilor a decis anul trecut scoaterea de sub urmărire penală a acestora în loc să-i trimită în judecată.

 

Domnule Preşedinte, vă solicităm să cereţi Justiţiei să-şi facă datoria. Conform Constituţiei, Preşedintele României are obligaţia de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice – inclusiv a Justiţiei – şi exercită funcţia de mediere între stat şi societate. De peste 20 de ani societatea cere trimiterea în judecată a responsabililor Mineriadei din iunie 1990.

 

Vă prezentăm câteva din probele care demonstrează că Mineriada din iunie 1990 a fost organizată de FSN sub conducerea actualului preşedinte de „onoare” al PSD, Ion Iliescu.

 

Probele au fost preluate din „Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990” coordonat de conf.dr. Sorin Ilieşiu şi dr. Alin Rus, antropolog, raport-rechizitoriu elaborat de Departamentul pentru analiza crimelor neocomunismului în România din cadrul Asociaţiei 21 Decembrie 1989 (preşedinte Teodor Mărieş) în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (preşedinte al Consiliului Ştiinţific: prof.dr. Vladimir Tismăneanu, preşedinte executiv prof.dr. Ioan Stanomir).

Acest raport-rechizitoriu a fost elaborat pe baza documentelor din dosarul 75/P/1998, respectiv dosarul Mineriadei, care conţine peste 80.000 de pagini de documente accesibile datorită protestului lui Teodor Mărieş, dosar instrumentat de o echipă de procurori şi poliţişti condusă de conf.dr. general-magistrat (rez.) Dan Voinea care, în baza documentelor menţionate mai sus şi în calitate de colaborator al IICCMER, a certificat realitatea celor prezentate în prezentul raport-rechizitoriu.

Domnule Preşedinte,

 

Orice infracţiune nepedepsită se repetă. Conform probelor din dosarul Mineriadei din iunie 1990, Fratricidul din iunie 1990 a avut următorul bilanţ: 6 morţi, 16 răniţi prin împuşcare, 542 răniţispitalizaţi, sute de răniţi nespitalizaţi (60% dintre victime – respectiv sute de persoane – fiind deliberat lovite în cap cu obiecte contondente – topoare, răngi, bâte, etc. – loviturile determinând traumatisme şi contuzii craniocerebrale); 1056 de persoane au fost arestate ilegal în unităţi militare unde au fost torturate, 10 femei fiind violate de militari în unităţi militare; patru persoane arestate ilegal s-au sinucis, unele prin spânzurare, din cauza relelor tratamente la care au fost supuse în penitenciar (doi tineri s-au sinucis prin spânzurare pentru că n-au suportat ideea violării lor de către deţinuţi de drept comun homosexuali, violarea făcându-se cu acordul conducerii penitenciarului).

 

Ion Iliescu este principalul responsabil al Fratricidului din 13 iunie 1990, conform Rechizitoriului publicat în 27 iulie 2007 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întocmit de colonelul-magistrat Viorel Siserman şi confirmat de generalul-magistrat Dan Voinea din cadrul Secţiei Parchetelor Militare, pentru trimiterea în judecată a inculpaţilor militari pentru uciderea şi rănirea prin împuşcare a unor persoane la data de 13 iunie 1990. Conform acestui rechizitoriu, Ion Iliescu a luat decizia reprimării din 13 iunie 1990, a coordonat-o personal depăşindu-şi atribuţiile, a ordonat intervenţia militară cu muniţie de război şi TAB-uri pentru reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii, ceea ce a avut ca urmarea moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane. Ion Iliescu a implicat foarte mulţi oameni în crime, inclusiv pe generalul Chiţac Mihai şi alţi ofiţeri superiori trimişi în judecată, care au susţinut în declaraţiile lor că n-au făcut altceva decât să execute ordinele directe ale lui Ion Iliescu şi a colaboratorilor lui.

 

Conform probelor din Dosarul Mineriadei, Fratricidul din iunie 1990 a fost organizat de FSN, prin implicarea lui Ion Iliescu – preşedintele FSN şi al României, prin implicarea primului-ministru Petre Roman şi a guvernului FSN, prin implicarea Ministerului de Interne, a Ministerului Apărării Naţionale, a Procuraturii şi a Serviciului Român de Informaţii, conduse de FSN.

Prezentăm capitolul din Raportul-rechizitoriu referitor la aducerea în capitală a unor grupuri de mineri şi muncitori din ţară (Mineriada). Conform documentelor din dosarul Mineriadei, acestea s-au produs datorită implicării FSN sub conducerea lui Ion Iliescu.

ADUCEREA ÎN CAPITALĂ A UNOR

GRUPURI DE MINERI ŞI MUNCITORI DIN ŢARĂ

MINERIADA

 

În 13 iunie 1990, la nivelul conducerii Frontului Salvării Naţionale, s-a hotărât aducerea în capitală, pentru a interveni împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii, a unor grupuri de mineri şi muncitori din ţară. Astfel, membrii marcanţi ai Frontului Salvării Naţionale au luat legătura prin telefon cu şefii filialelor FSN de care aparţineau din ţară, ordonându-le să trimită în Bucureşti grupuri mari de muncitori şi mineri.

Astfel, liderul FSN Galaţi, Buruiană Aprodu Alexandru, la cererea solicitarea soţiei sale Buruiană Aprodu Daniela, membru marcant FSN, a mobilizat şi trimis la Bucureşti peste 100 de muncitori de la Combinatul Siderurgic Galaţi cu un tren format din 10 vagoane. Totodată, Buruiană Aprodu Alexandru a confecţionat la tipografia din Galaţi manifeste prin carte se solicita judecarea şi expluzarea din ţară a domnilor Ion Raţiu (candidatul PNŢCD la Preşedinţia României) şi Radu Câmpeanu (candidatul PNŢCD la Preşedinţia României).

Din Valea Jiului au plecat spre Bucureşti, cu mai multe garnituri de tren, peste 6.000 de mineri de la cele 15 intreprinderi miniere, fiind conduşi de către ofiţerul de Securitate Cămărăşescu, de liderii de sindicat ai minerilor printre care şi Miron Cosma, la cererea lui Napău şi Ilinescu (foşti lideri de sindicat ai minerilor din Valea Jiului, care au fost cooptaţi în conducerea Ministerului Transporturilor), precum şi a lui Gelu Voican Voiculescu – viceprim-ministru.

De la mina Filipeştii-de-Pădure din jud.Prahova prefectul Bălănoiu a mobilizat câteva sute de minieri la ordinul şefului Serviciului Român de Informaţii, Măgureanu Virgil, care s-au deplasat la Bucureşti cu autobuze de la intreprrinderea de transport judeţean.

Tot din ordinul lui Măgureanu Virgil – şeful Serviciului Român de Informaţii, maiorul Bondoc Viorel de la SRI Gorj a mobilizat câteva sute de mineri de la mina Albeni pe care i-a adus în Piaţa Universităţii cu 6 autobuze. În acelaşi timp, de la bazinul miner Motru au plecat spre Bucureşti cu trenul aproape 4.000 de mineri.

Din jud.Hunedoara au plecat cu autobuzele spre Bucureşti minerii de la exploatarea minieră Brad, iar din Deva au plecat câteva vagoane cu muncitori mobilizaţi de către organizaţia FSN Deva la ordinul lui Iosif Boda din cadrul Frontului Salvării Naţionale central. De la Calaraşi, şeful FSN Doru Ioan Tărăcilă a trimis 8 autobuze cu muncitori de la Combinatul siderurgic.

De la Giurgiu, câteva sute de persoane au fost mobilizate de către Caraiman, preşedintele FSN Giurgiu şi de către Iusuţ Mihai de la FSN Giurgiu, care au fost transportaţi cu autobuzele în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în seara zilei de 13 iunie 1990. Totodată, în data de 14 iunie 1990, când s-au întros din Bucureşti, un grup de aproximativ 25-30 de persoane înarmate cu bâte, din grupul sus-amintit, au atacat sediul PNŢCD din Giurgiu provocând pagube materiale, intenţionând să dea foc clădirii şi ameninţănd: „Facem moarte de om!”.

În Bucureşti a mai venit un grup de persoane mobilizate de FSN-Alba cu un tren special pentru această acţiune.

În ziua plecării majorităţii minerilor din Bucureşti (15 iunie 1990), persoanele care au aplaudat şi au ovaţionat minerii (în special femei şi pensionari) nu au fost bucureşteni, ci au fost persoane aduse, în dimineaţa zilei respective, cu autobuze sau cu trenuri, de lideri FSN din provincie (Alexandria, Călăraşi, Galaţi, Slatina, Ploieşti, Buzău ş.a.) la cererea lui Ion Iliescu şi a altor lideri din FSN. Acele persoane nu ştiau ceea ce au făcut în realitate minerii în Bucureşti cu o zi înainte şi nici care au fost revendicările reale ale manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Acele persoane au fost victime ale minciunilor, dezinformărilor şi diversiunilor autorităţilor propagate prin comunicatele Preşedintelui Iliescu şi ale Guvernului Roman, prin ştirile difuzate de TVR, radio, presa oficială şi cea aservită, precum şi prin declaraţiile şi zvonurile răspândite de membrii FSN şi de răspândacii fostei Securităţi reactivaţi în Serviciul Român de Informaţii, poliţia politică a regimului neocomunist.

 

 

* * *

Domnule Preşedinte, nimic bun nu se poate clădi pe un fratricid nejudecat şi nepedepsit.

Cu încrederea că veţi cere Justiţiei să-şi facă datoria,

27 octombrie 2010

Sorin Ilieşiuvicepreşedintele Alianţei Civice, autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm

http://www.libertates.com/en/articles/40-appeal-for-the-condemnation-of-the-criminality-and-illegittimacy-of-communism.html

Asociaţia 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş – Preşedinte

Societatea Timişoara, Florian Mihalcea – Preşedinte

Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte

Fundaţia Memoria, prof.univ.dr Ilie Popa – Preşedinte

Fundaţia Corneliu Coposu, Rodica Coposu şi Flavia Bălescu

Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Antonie Popescu, Romeo Moşoiu, Marius P. Clonda, Dinu Gându

Fundaţia Icar, Dr. Camelia Doru – Preşedinte

Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu – Vicepreşedinte

Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepreşedinte

Asociaţia Românilor din Australia, Mihai MaghiaruPreşedinte

Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, I.Leşu – Preşedinte

Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte

Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte

Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte

Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte

L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina EvanghelescuPreşedinte

Consiliul Român American, Neculai Popa – Preşedinte

Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte

Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte

Asociaţia Apolitică “Societatea Târgovişte”, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte

Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte

Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea – Preşedinte

Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte

Grupul văduvelor de eroi martiri

Federaţia sindicală “Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din România

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu – Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s