n. 16 octombrie 1930, Radauti

In Memoriam Dan Pagis

La 16 octombrie 1930 s-au implinit 80 de ani de la nasterea poetului israelian de origine romana Dan Pagis. S-a nascut in Radauti, Bucovina, fiind un supravietuitor in 1944 al Holocaustului transnistrean dupa ce fusese timp de 3 ani deportat (la inceput si intr-un lagar ucrainian); emigrat dupa aceea in Israel in 1946 si decedat in 1986.
A fost, la inceputurile venirii in Eretz Israel, profesor educator intr-o scoala de kibutz, dupa aceea devenind PHD la Universitatea Ebraica din Ierusalim, unde a predat Literatura Ebraica Medievala. Debutul in 1959; opera majora in 1970: Gilgul. A scris 8 volume de poezie, o carte pentru copii si 6 carti de literatura de specialitate. Este considerat una din vocile cele mai reprezentative ale liricii israeliene moderne, celebrand victoria spiritului uman asupra Raului absolut.
Ultima evocare importanta a lui Dan Pagis a fost facuta de celebrul scriitor roman evreu american de limba romana Norman Manea (nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Literatura), in cea mai recenta carte a sa, Laptele negru, Ed. Hasefer, 2010. Una din lansarile acestei carti s-a facut la Suceava, in cadrul Simpozionului International intitulat „O cultura a supravietuirii” (coordonator: Angela Furtuna), ce a avut loc pe 8 octombrie la Biblioteca Bucovinei, pentru comemorarea Zilei Holocaustului din Romania (9 octombrie). Cu acel prilej, a fost facuta si evocarea si omagierea scriitorului Dan Pagis si precum si lectura publica din cartea lui Norman Manea, evocand figura poetului israelian nascut in Radauti acum 80 de ani. Intalnirea radauteana din anii 1944-1945 dintre cei doi mari scriitori, amandoi supravietuitori ai lagarelor de exterminare, avea sa pecetluiasca una din amintirile vii – radacina culturala eterna – , ce a marcat imaginarul auctorial al marilor exilati politici evrei ai secolului XX, prigoniti de Europa criminala.
Un text splendid al autorului Dan Pagis este cunoscut in limba engleza de multi specialisti, el fiind inscriptionat pe monumentul ridicat in memoria victimelor lagarului de concentrare de la Belzec:

 

written in pencil in the sealed railway car


Here in this carload
I, Eve
with my son, Abel.
If you see my older boy,
Cain, the son of man,
tell him that I

(Dan Pagis)

(Foto: Poemul lui Dan Pagis la Memorialul victimelor lagarului de concentrare de la Belzec) 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s