Consiliul Judeţean Suceava

Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”

 

organizează

 

între

 

20 octombrie – 20 noiembrie

 

Expoziţia de carte

 

 

 

In memoriam

DINU  LIPATTI

Evenimentul marchează împlinirea pe 16 septembrie a 60 de ani de la ultimul concert pe care celebrul pianist român Dinu Lipatti l-a susţinut pe scena prestigioasă din Besançon, în Estul Franţei.

Oficialităţile franceze din Besançon au celebrat la 16 septembrie acest eveniment, la un nivel prestigios, internaţional; în acest scop, au fost implicate forurile naţionale şi locale franceze cele mai înalte, pentru a omagia pe unul din cei mai mari artişti români, preţuiţi deopotrivă de Franţa şi de lumea bună a artei. Au participat invitaţi din toată lumea, personalităţi mondiale ale zilei, aparţinând elitelor culturale, concertistice, politice şi din lumea business-ului.

 

1.  Despre Dinu Lipatti

Dinu Lipatti a văzut lumina zilei la 19 martie 1917, în  București şi s-a stins, după o boală neiertătoare, în plină tinereţe creatoare, la 2 decembrie 1950, la Geneva. Unul din cei mai buni prieteni şi susţinători ai săi în deschiderea către scenele lumii internaţionale a fos pianista de origine română Clara Haskil. Anul acesta, elita mondială a muzicii şi artelor va comemora la 2 decembrie şi împlinirea a 60 de ani de la moartea celebrului pianist.

Interpretările din Bach, Mozart şi Chopin ale artistului român sunt considerate de referinţă. Mai sunt renumite interpretările sale din Liszt, Enescu, Ravel (Alborada del Gracioso), Concertul pentru pian de Schumann, Concertul pentru Pian de Grieg. Nu a înregistrat niciodată din Beethoven. Mulţi melomani din toată lumea adoră interpretările sale oferite Valsurilor lui Chopin (şi pe care din păcate în concertul de adio din 16 octombrie 1950 Dinu Lipatti nu a mai putut să le interpreteze din cauza epuizării date de boală, ieşind însă din scena lumii concertistice mondiale cu acordurile Coralei Jesus, bleibet meine freude de J. S. Bach, care face parte din Cantata „Herz und Mund und Tat and Leben” – mov. X, BWV 147.

Au rămas celebre, ca evenimente notabile, următoarele interpretări înregistrate de Dinu Lipatti: : în1937 – Brahms, Waltzes, Op. 39, cu Nadia Boulanger ;  în 1947 – Grieg, Piano Concerto in A minor, cu Alceo Galliera şi the Philharmonia; 1948 – Schumann, Piano Concerto in A minor, cu Herbert von Karajan şi the Philharmonia; 1947/1948 – Frédéric Chopin, Sonata No. 3 in B minor, Op. 58; Barcarole in F-sharp minor, Op. 60; Nocturne No. 8 in D-flat major, Op. 27, No. 2; 1950 – Chopin, Waltzes; Mazurka No. 32 in C-sharp minor, Op. 50, No. 3; 1950 – Schumann, Piano Concerto in A minor, cu Ernest Ansermet and the Suisse Romande Orchestra; 1950 – Recitalul Final de la Besançon (muzică de Bach, Mozart, Schubert şi  Chopin).

2.  Există o Fundaţie renumită, Lipatti-Haskil Foundation, al cărei scop este administrarea moştenirii artistice şi a imaginii celor doi mari artişti de origine română

http://www.lipatti-haskil-foundation.com/

3.  Ultimul recital al pianistului roman, cel din 16 septembrie 1950 de la Besançon, a avut următorul program:

Bach: Partita in B flat
Mozart: Sonata # 8 in a minor, K. 310
Schubert: Impromptus, Op 90, # 2 and 3
Chopin: 13 Waltzes.

 

Boala severă nu i-a mai permis, însă, lui Lipatti să cânte decât primele trei, încheindu-şi viaţa de scenă cu Corala Jesus, bleibet meine freude de J. S. Bach, adăugată la final de însuşi artistul, în loc de Chopin. A fost un semn de adio faţă de Lume şi faţă de Marea Artă, cărora li se dedicase cu pasiune.

Există o relatare a soţiei Madeleine a pianistului, conform căreia aceasta a fost forma supremă prin care pianistul a înţeles să se despartă de lume: „Pentru el, un concert reprezenta un legământ de iubire pentru Muzică”.

4.  Pentru cei care vor să aducă un omagiu artistului:

Casa memorială Dinu Lipatti se află în satul Ciolcești din comuna Leordeni, județul Argeș. Acolo sunt expuse obiecte legate de viața și activitatea marelui pianist și compozitor român. Printre exponate se află un pian Bechstein și un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu, originar din Judeţul Suceava.

Arta interpretativă a lui Dinu Lipatti este elogiată de cei mai reputaţi specialişti : criticul muzical Harold Schonberg, deţinător al unui Premiu Pulitzer, a scris despre înregistrările lui Dinu Lipatti din 1947 – 1948 din Chopin că „este vorba despre o interpretare a muzicii lui Chopin de un nivel cum puţini artişti din generaţia aceasta pot atinge”.

Volume prezente în

Expoziţia

In Memoriam Dinu Lipatti

 

 

Bibliotecile româneşti posedă câteva volume reprezentative referitoare la DINU  LIPATTI. La expoziţia de carte de la Biblioteca Bucovinei pot fi văzute următoarele:

 

 

1.    Cosma, Viorel; Muzicieni români – Lexicon. Ed. Muzicală a

2.    Uniunii Compozitorilor din România, 1970.

3.    Cosma, Viorel; Două milenii de muzică pe pământul României – Ed. Ion Creangă, 1977.

4.    Cosma, Viorel; Compozitori şi muzicologi din România. Mic lexicon. Editura Muzicală a Uniunii Scriitorilor din România, 1965.

5.    Jérôme Spycet; Clara Haskil. Ed. Muzicală, Bucureşti, 1987.

6.    Tănăsescu, Dragoş; Lipatti. Ed. Meridiane, Bucureşti, 1965.

7.    Florian, Carmen Păsculescu; Dinu Lipatti. Ed. Muzicală, Bucureşti, 1989.

8.    Şoarec, Miron; Prietenul meu, Dinu Lipatti. Ed. Muzicală, Bucureşti, 1981.

9.    Lipatti, Dinu; Viaţa în imagini. Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din România, 1962.

10.                       Coman, Codrin; Harmonia Mundi. O încercare în esenţa muzicii; Ed. Grinta; Cluj Napoca, 2009.

11.                       Cosma, Viorel; Interpreţi din România. Lexicon. Ed. Galaxia, Bucureşti, 1996.

12.                       Bărgăuanu, Grigore – Tănăsescu, Dragoş; Dinu Lipatti; Ed. Muzicală a Uniunii Compozitorilor din România; Bucureşti, 1971.

13.                       Florian, Carmen – Păsculescu; Vocaţie şi destin: Dinu LIpatti. Ed. Muzicală, Bucureşti, 1986.

14.                       Dicţionar de Mari Muzicieni, sub coordonarea lui Antoine Goléa şi Marc Vignal; Traducere şi completări privind compozitorii români de Oltea Şerban-Pârâu. Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006.

 

 

 

Angela FURTUNĂ

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s