Comunicat de presă

Accademia di Romania


Prezentarea volumului «Musica per lupi» semnat de jurnalistul Dario Fertilio

la Accademia di Romania din Roma

Au participat – pentru prima dată la Roma – regizorul Sorin Ilieşiu

şi dl. Paul Dumitrescu, supravieţuitor al “Fenomenului Piteşti”

Joi 16 septembrie intre orele 18,30 – 22,15 a avut loc la Accademia di Romania din Roma prezentarea volumului Musica per lupi. Il racconto del più terribile atto carcerario nella Romania del dopoguerra (Marsilio editore, 2010) semnat de Dario Fertilio.

Jurnalist la Corriere della Sera, Dario Fertilio este primul şi unicul scriitor italian care s-a dedicat, printr-o muncă agilă şi documentată, fenomenului pe care cercetătorii l-au denumit “Fenomenul Piteşti”. Între 1949 şi 1952 închisoarea din Piteşti a fost teatrul a ceea ce Aleksandr Soljeniţîn a numit în Arhipelagul Gulag, «cea mai mare barbarie a lumii moderne». La Piteşti, scrie Dario Fertilio «s-a întâmplat un lucru… un lucru despre care ar trebui să se tacă dat fiind că nu există cuvinte pentru a-l descrie. Gândiţi-vă la spaima cea mai iraţională, la originea oricărei orori şi vă veţi afla pe calea spre Piteşti.” Volumul este o mărturie literară despre unul din cele mai teribile episoade din timpul regimului comunist din România: „experimentul Piteşti”. Torturile aveau ca scop reeducarea opozanţilor regimului prin torturi fizice, psihologice şi spirituale de o violenţă greu imaginabilă.

Pe lângă autor, la prezentarea volumului a luat cuvântul regizorul Sorin Ilieşiu, care lucrează în prezent la realizarea unui film documentar despre experimentul Piteşti intitulat Genocidul sufletelor. Fenomenul Piteşti – reeducarea prin tortură”. Alături de ei, dl. Paul Dumitrescu, în vârsta de 86 de ani, a adus mărturii despre torturile de la Piteşti în calitate de supravieţuitor. Evenimentul e unic în Italia în special graţie prezenţei regizorului Sorin Ilieşiu şi a d-lui Paul Dumitrescu. Publicul italian şi român de la Roma va putea asculta pentru prima dată mărturii directe despre atrocităţile comise de regim în această închisoare.

Întâlnirea a fost moderată de jurnalistul Luca Bistolfi.

În cadrul prezentării a fost proiectat un film de montaj subtitrat în limba italiană şi special realizat pentru această ocazie cu fragmente din mărturia d.lui Aristide Ionescu, mărturie înregistrată pentru viitorul film documentar Genocidul sufletelor. Experimentul Piteşti – reeducarea prin tortură„. (un film de Sorin Ilieşiu, Fundaţia VideoMedia, Bucureşti, România)

Roma, 17 septembrie 2010

Biroul de presă,

Accademia di Romania

Valle Giulia, Piazza José de San Martin, 1 00197 Roma
Telefono: 00-39-06-320.15.94; Fax: 00-39-06-3216964
Web site: www.accadromania.it

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s