Comunicat

„ZIARUL VAII JIULUI” va publica in serial parti importante din „Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990″

Asociatia 21 Decembrie 1989 saluta decizia redactorilor „ZIARULUI VAII JIULUI” care si-au luat angajamentul ca vor publica in serial parti importante din „Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990 ” pentru a-si informa cititorii despre consecintele evenimentelor mineriadei (14-15 iunie) si pre-mineriadei (13 iunie) din iunie 1990, evenimente care au adus prejudicii uriase democratiei romanesti postdecembriste.

Asociatia 21 Decembrie 1989 considera initiativa „ZIARULUI VAII JIULUI” mai mult decat laudabila. Faptul ca cel mai important ziar din zona Vaii Jiului publica stiri si fragmente importante ale Raportului-rechizitoriu din 13-15 iunie, reprezinta o asumare a acestei parti sumbre din trecutul recent al acestei zone miniere.

Totodata, publicarea in serial a Raportului-rechizitoriu de catre cel mai important ziar din Valea Jiului, dovedeste ca, la 20 de ani dupa aceste sangeroase evenimente, asistam la o regenerare a societatii civile, si totodata la o lansare reala a discutiilor din spatiul public in jurul acelor evenimente fratricidale din zorii democratiei postdecembriste.

Raportul-rechizitoriu a fost elaborat de Departamentul pentru analiza crimelor neocomunismului în România din cadrul Asociaţiei 21 Decembrie 1989 (preşedinte : Teodor Mărieş), în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (preşedinte al Consiliului Ştiinţific: prof.dr. Vladimir Tismăneanu; preşedinte executiv: prof.dr. Ioan Stanomir).

Asociatia 21 Decembrie 1989 spera ca publicarea Raportului-rechizitoriu in forma lui finala, prin suportul activ al IICCMER, cat si multiplele luari de pozitie si sprijin din partea presei centrale si locale, va aduce tot mai mult interes public in jurul Raportului, astfel incat societatea romaneasca va beneficia in final de solutionarea dosarului Mineriadei din iunie 1990 prin trimiterea in judecata a criminalilor, nu prin condamnabila scoatere a lor de sub urmarirea penala in conditiile in care in dosar exista probe clare ale crimelor din 13-15 iunie 1990 .


Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s