Asociaţia „21 Decembrie” a trimis un exemplar din „Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990″ preşedintelui Traian Băsescu.

„RAPORTUL-RECHIZITORIU despre FRATRICIDUL din 13-15 iunie 1990″ a fost elaborat de Asociaţia „21 Decembrie 1989″ în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (ICCMER).

Raportul se gaseste acum la indemana tuturor celor ce doresc sa se informeze si online, postat pe multe bloguri si pe paginile oficiale ale autorilor.

El poate fi citit si aici, pe Scribd: http://www.scribd.com/doc/36891315/RAPORTUL-RECHIZITORIU-DESPRE-FRATRICIDUL-DIN-13-15-IUNIE-1990-Versiune-Finala-28-August-2010-Comunicatul-de-presa-al-Asociatiei-21-decembrie

Comunicat Asociaţia 21 decembrie 1989

Duminică, 05 Septembrie 2010 08:17

ATENTIE: În finalul comunicatului sunt prezentate marturii
din ‘Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990’

coordonat de

conf.dr. Sorin Iliesiu   si   dr. Alin Rus, antropolog,
membri de onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989.

* * *

ASOCIATIA 21 DECEMBRIE 1989
Presedinte : Teodor Maries
Departamentul pentru analiza crimelor neocomunismului în România


în parteneriat cu

INSTITUTUL DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI
SI MEMORIA EXILULUI ROMÂNESC
Presedinte al Consiliului Stiintific : prof.dr. Vladimir Tismaneanu
Presedinte executiv : prof.dr. Ioan Stanomir

aduce la cunostinta publicului câteva date de ultima ora ale bilantului apocaliptic al celui mai bestial fratricid neocomunist din istorie (care a avut loc în 13-15 iunie 1990, la Bucuresti):

1). Conform probelor din dosarul Mineriadei, patru persoane arestate ilegal în iunie 1990 s-au sinucis, unele prin prin spânzurare, din cauza relelor tratamente la care au fost supuse în penitenciar. Doi tineri detinuti politici s-au sinucis prin spânzurare pentru ca n-au mai suportat ideea ca au fost violati sexual (de catre detinuti de drept comun homosexuali). Violarea sexuala a victimelor s-a facut cu acordul conducerii penitenciarului.

2). Conform probelor din dosarul Mineriadei, 60% dintre victime (adica sute de persoane) au fost deliberat lovite în cap cu obiecte contondente (topoare, rangi, bâte, etc.). Loviturile au determinat traumatisme si contuzii craniocerebrale.

3). Conform probelor din dosarul Mineriadei, 16 persoane au fost ranite prin împuscare.

4). Conform probelor din dosarul Mineriadei, un tânar arestat ilegal a fost ‘uitat’ în închisoare pâna în februarie 1996!

5). Conform probelor din dosarul Mineriadei, 10 femei arestate ilegal au fost violate de catre militari în unitati militare.

Aceste probe au fost preluate din dosarul Mineriadei, tinut la secret de procurori.

Reamintim ca recent, ‘din lipsa de probe’, procurorii condusi de doamna L.C.Kovesi, în complicitate morala cu criminalii, i-au scos pe acestia de sub urmarire penala.

* * *

Vineri, 3 septembrie a.c., Sorin Iliesiu si Teodor Maries au transmis exemplarul nr.1 al Raportului-rechizitoriu Presedintelui României, având în vedere ca domnia sa trebuie sa fie garant al statului de drept, al respectarii Constitutiei, inclusiv al înfaptuirii Justitiei.

* * *

Joi 2 septembrie 2010 orele 12:30 la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989, a avut loc o Conferinta de presa având ca subiect publicarea on-line a RAPORTULUI-RECHIZITORIU despre FRATRICIDUL din 13-15 iunie 1990 (versiune 2010) elaborat de Asociatia 21 Decembrie 1989 în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc.

La conferinta de presa au participat drd. Bogdan Cristian Iacob – secretar al Consiliului Stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, conf.dr. Sorin Iliesiu – coordonator al Raportului-rechizitoriu si Teodor Maries – presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989.

În cadrul conferintei Sorin Iliesiu a adus la cunostinta presei urmatoarele sapte cazuri inedite, cutremuratoare, ale bestialului fratricid din 13-15 iunie 1990, preluate din Anexa nr.9 a Raportului-rechizitoriu: TABEL CU LISTA PARTIALA A VICTIMELOR FRATRICIDULUI DIN 13-15 IUNIE 1990 (numele, data nasterii, vârsta, ocupatia, locul de munca, scurt istoric si tratamentele neomenoase la care au fost supuse persoane lipsite de libertate în mod ilegal), tabel întocmit în 2010 de conf.univ.dr. general-magistrat (rez.) Dan Voinea si de subofiter Gina Radu (subofiter delegat de Ministerul Administratiei si Internelor, licentiata în drept), în cadrul INSTITUTULUI DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI SI MEMORIA EXILULUI ROMÂNESC, cu sprijinul Asociatiei 21 Decembrie 1989.

Nume si Prenume, Data nasterii, Vârsta, Ocupatia, Locul de munca, Scurt istoric

Iancu Marian
23/01/1976
14 ani
Elev
scoala Generala nr.64 Bucuresti

Nu a participat la manifestatia din Piata Universitatii. În dimineata zilei de 14.06.1990 în timp ce se deplasa pe strada cu un cos de mâncare spre bunica sa care vindea flori în Piata Progresul, a fost agresat fizic cu bâtele si furtunele de presiune de un grup de mineri, dupa care l-au condus fortat la sediul Politiei Capitalei unde din nou a fost batut de mineri într-un garaj al acestei institutii. Dupa un timp, copilul a fost obligat sa treaca printr-un cordon format din mineri si politisti pâna la un camion apoi a fost transportat si retinut la Unitatea Militara de la Magurele, pe o perioada de 7 zile. Copilul declara ca a fost tinut într-un hangar, a dormit pe ciment si a primit o data pe zi apa si mâncare si a fost batut cu pumnii si picioarele de militarii care-l pazeau. Copilul a fost obligat sa dea o declaratie în fata unui anchetator fiind pazit de un militar care-l ameninta ca-l împusca.

Orezeanu Constantin
20/10/1977
13 ani
Elev
scoala Generala Nr. 19 Bucuresti
În dimineata zilei de 13.06.1990 a plecat de la domiciliu intentionând sa ajunga la Gara de Nord pentru a pleca la Galati la niste rude. Ajuns la gura de metrou din fata Teatrului National si intentionând sa coboare pentru a lua metroul, copilul a fost apucat de 2 politisti care l-au bagat fortat într-o duba, batut si transportat la Unitatea Militara de la Magurele. Ajuns în unitatea militara a fost lovit cu bastonul de politistul care-l conducea la grupul de minori retinuti. Dupa aproximativ o ora câteva cadre ale unitatii le-au spus tuturor celor retinuti sa se ridice în picioare si sa se aseze lânga zid, iar în fata lor a venit un pluton de militari, înarmati cu pistoale mitraliera. Un cadru le-a spus militarilor sa armeze si sa ocheasca, ordin pe care militarii l-au executat tragând spre ei însa neavând glont pe teava. Plutonul de militari au plecat râzând de cei retinuti, o parte din ei lesinând. (…)

Abrudan Gabriela Simona
16/07/1974
16 ani
Eleva
Liceul de Chimie nr. 5
În dimineata zilei de 14.06.1990, copila s-a deplasat la locuinta bunicii sale din strada Liviu Rebreanu. La un moment dat, de ea s-a apropiat un grup de mineri care au lovit-o cu bestialitate în cap, pierzându-si cunostinta, fiind apoi aruncata de 2 mineri într-o duba. A fost transportata si retinuta la Unitatea Militara de la Magurele. (…) Copila a auzit ca pe timpul retinerii în unitatea militara mai multe femei au fost violate de militari.

Pavel Teodor
26/09/1972
18 ani
Fara ocupatie
În dimineata zilei de 14.06.1990 a plecat de la domiciliu fiind însotit de sotia sa, Pavel Daniela, si de cumnatul sau, Hristea Marius, cu scopul de a duce mâncare socrului care muncea ca portar la Teatrul Casandra, ce avea locatia pe strada Lipscani. În timp ce se deplasau spre strada Lipscani a fost batut cu bâtele, lanturi si furtune de presiune de un grup de mineri. Când victima le-a spus minerilor sa nu-i mai bata sotia deoarece este însarcinata în luna a-7-a minerii l-au batut pâna i-au rupt piramida nazala si o coasta. (…)

Pavel Stefan
15/04/1974
16 ani
Elev
Liceul Industrial ‘Timpuri Noi’
Pentru a obtine niste bani pentru nevoi personale la începutul lunii mai 1990 a început sa vânda ziarul ‘Dreptatea ‘, ce apartine P.N.T. În dimineata zilei de 14.06.1990 în timp ce se afla în sediul P.N.T., copilul a fost lovit în cap cu furtune de presiune de un grup de mineri, iar în urma agresiunii i-a fost spart capul. Copilul a fost introdus într-o duba si transportat la sediul Ministerului de Interne iar la coborîre din duba a trecut printr-un cordon de mineri care l-au lovit cu rangi si bâte. În jurul orelor 10.00 a fost transportat si retinut la Unitatea Militara de la Magurele. La data de 21.06.1990 a fost eliberat.

Nutu Maria
28/02/1952
38 ani
Operator chimist
Intreprinderea Chimica Victoria-Buc.
În seara zilei de 13.06.1990, a urmarit la televizor comunicate lui Ion Iliescu prin care informa ca elemente legionare au atacat institutiile statului si totodata lansa un apel catre locuitorii Capitalei sa vina la Guvern pentru a apara puterea legal instaurata. S-a hotarât sa dea curs apelului si a plecat de la domiciliu fiind însotita de fiul ei Nutu Catalin. În timp ce se afla în dreptul Cinematografului Luceafarul a fost înconjurata de 4 civili si 2 mineri care au început sa o loveasca cu pumnii, picioarele si bâtele, apoi transportata la sediul Politiei Capitalei. La data de 14.06.1990 în jurul orelor 14.00 a fost urcata într-un camion si transportata la Unitatea Militara de la Magurele, unde a fost retinuta 10 zile. (…) La data de 31 Octombrie 1990 a fost eliberata.

Chira Pantelimon
18/06/1969
21 ani
Fara ocupatie
În noaptea de 13 spre 14.06.1990 în urma apelurilor facute de Ion Iliescu la ‘oamenii de bine’ sa vina sa apere Televiziunea, s-a deplasat la sediul institutiei împreuna cu fratele si sora lui. În timp ce-i lua apararea sorei batuta de militari a fost si el agresat fizic dupa care introdus în subsolul institutiei. (…)

Aceste marturii preluate din dosarul 75/P/1998 (dosarul Mineriadei) au fost tinute la secret de procurori. Copia integrala a acestui dosar a fost obtinuta prin dispozitia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Punerea la dispozitie a acestei copii a fost tergiversata un an si jumatate de autoritatile române. Datorita refuzului acestora de a pune în aplicare dispozitia CEDO, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a recurs acest an la un protest extrem – 78 de zile de greva a foamei, în urma caruia în aprilie 2010 a fost obtinuta copia integrala a dosarului, la 20 de ani de la evenimente.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s