130 DE ORAŞE EUROPENE MANIFESTĂ ÎMPOTRIVA POLITICILOR RASISTE APLICATE DE FRANŢA ÎMPOTRIVA RROMILOR

E ora 12, 4 septembrie, 2010.

În chiar această clipă, în Paris şi multe oraşe europene (130) numeroşi manifestanţi vor începe marşurile de protest împotriva xenofobiei, rasismului şi discriminării, explicitate în ultima vreme prin  deciziile Franţei de a expulza rromi ; aceste tendinţe sunt decelabile în ultima vreme, deşi în mod mai subtil, totuşi în ascensiune, şi în politicile recente ale altor ţări, între care şi România. Am scris nu o dată despre ascensiunea fascismului de la noi (inclusiv două Scrisori Deschise către Preşedinţia României şi Guvernul României), fascism care  se exprimă inclusiv prin toate aceste expresii ale urii oamenilor faţă de oameni (cf. definiţiei extinse dată antisemitismului de către Levinas).

Euronews relatează că manifestările de azi au scopul de a denunţa „xenofobia” Guvernului francez împotriva rromilor, iar marşurile au participarea a numeroase asociaţii, sindicate şi partide politice.

La Paris, ziua de mobilizare este programată în înceapă la ora 11.00 (12.00, ora României), în apropierea Ministerului Imigraţiei, după care manifestaţia va porni la ora 14.00 (15.00, ora României) din piaţa Republicii, potrivit AFP.

Zeci de organizaţii vor fi prezente, între care numeroase asociaţii precum Emmaus, Droit au logement (Drept la locuinţă) sau Attac şi Mrap (Mişcarea împotriva rasismului şi pentru prietenia între popoare). De asemenea vor participa şi organizaţii sindicale (CGT, CFDT, FSU) şi partide de stânga, reprezentate de personalităţi precum Olivier Besancenot, Bertrand Delanoe, Cecile Duflot şi Jean-Luc Melenchon.

Potrivit cotidianului Le Monde, vor fi organizate manifestaţii în faţa ambasadelor din mai multe capitale europene, precum Roma, Madrid, Londra, Lisabona, Budapesta, Bucureşti şi Nicosia, la apelul Reţelei europene împotriva rasismului (ENAR).

Mesajul public politic pare absorbit în Franţa de forţele politice de stânga; SUSŢIN, TOTUŞI, PRIVIREA DEPOLITIZATĂ A ACESTEI CHESTIUNI, CU MAXIMĂ LUCIDITATE ŞI BUNĂCREDINŢĂ. Problema este atât de gravă, încât transcende ideologiile. EA A CREAT UN PRECEDENT  DE  EXCLUZIUNE, IAR PÂNĂ LA INCITAREA LA URĂ RASIALĂ  ŞI  GENOCID NU MAI E DECÂT UN PAS. Este o încălcare grosolană a unuia din principiile Uniunii Europene intitulat UNITATE  ÎN  DIVERSITATE. România a plătit în cursul tranziţiei şi după aderareA DIN 2007  un preţ IMENS pentru a se integra în Uniunea Europeană, şi tocmai pentru a scăpa de totalitarism, pentru a i se respecta drepturile şi obligaţiile asumate de Tratatul European. Însă de data aceasta asistăm la o grosolană încălcare. Condamnabilă încălcare a unui principiu de bază!

Este mai mult decât evidentă necesitatea solidarităţii cetăţenilor români de pretutindeni cu conaţionalii noştri cetăţeni români de etnie rromă supuşi astăzi persecuţiilor pe criterii etnice. Dacă vom tolera fără proteste acest abuz, înseamnă că acceptăm statutul de cetăţeni de mâna a doua ai UE.

Or, cetăţenii români sunt egali în drepturi în faţa legii cu toţi membrii Uniunii Europene.

„Unită în diversitate” este mottoul Uniunii Europene. Proiectul Uniunii Europene s-a născut în Franţa. Franţa este prima ţară care îl încalcă.

Am dreptul să mă întreb în mod legitim: încotro merge Uniunea Europeană?

UNITATE  ÎN  DIVERSITATE, MONSIEUR SARKO!

NU  EXPULZARILOR  DE  CETĂŢENI ROMÂNI!

UNIUNEA EUROPEANĂ  NU   ESTE  AUSCHWITZ!

Angela FURTUNAReclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s