Odată cu noi,  cei curaţi  şi  surghiuniţi, se stinge  şi  câte un colţ  mirific  din  România


amintiri din ceasurile  petrecute  în vecinătatea  unui  înţelept postmodern  generos,

Devis  Grebu

Moto:

“Patru însuşiri felurite se observă la acei ce şed în faţa înţelepţilor. Ele se pot asemui cu un burete, o pâlnie, o strecurătoare şi o sită.

Ca un burete este acela ce absoarbe toate.

Ca o pâlnie este acela care primeşte pe o parte şi lasă lucrurile să se scurgă pe partea cealaltă.

Ca o strecurătoare este cel ce lasă să se scurgă vinul şi reţine drojdia.

Alţii, ca sita, lasă să treacă pleava şi reţin  grâul… » (Pirkei Avot, Mişna 15)

Imi fac sincere griji pentru dumneavoastră, pentru viaţa şi siguranţa dvs., doamnă Angela Furtună, mi-a spus Devis Grebu, încă de la primul telefon pe care mi l-a dat, la amiaza zilei de 26 iulie, când tocmai aflase din  Comunicatul  meu  https://angela2008furtuna.wordpress.com/2010/07/26/angela-furtuna-greva-foamei-26-iulie-ora-10-comunicat-de-presa/  că am declarat greva foamei în urma unui atentat moral simultan limojării mele nelegale din jobul pe care îl slujisem cu profesionalism, prestigiu şi devotament, pentru câţiva ani buni, la Biblioteca Bucovinei…Devis Grebu a rămas conectat permanent alături de mine şi de cauza mea (care nu e numai a mea, totuşi, ci a tuturor elitelor persecutate de mafia politrucă transpartinică ce loveşte mereu valoarea şi meritocraţia românească) pe toată durata protestului meu, şi după…În fond, cei care puseseră la cale acest complot mârşav de decredibilizare a mea, de suprimare din viaţa publică şi profesională şi, astfel, de stopare a proiectelor mele culturale aflate în derulare, mizaseră pe faptul că voi fi luată prin surprindere, că voi fi vulnerabilă (– pentru că stau toată ziua « cu nasul în cărţi », şi la bibliotecă, şi acasă, aşadar nu am timp de organizat nici activităţi de lobby subteran, nici echipe de susţinere a terorismului intelectual public, eventual mediatic, care ţine azi loc multora de eşafod şi de tribună neostalinistă-), şi că s-ar putea chiar să fac un infarct, or atunci misiunea lor era îndeplinită cu succes : fără Angela Furtună, de acum înainte.

Oh, dar câte lucruri mi s-au evidenţiat cu limpezime în ultimele zile : ce superbă şi fragilă fiinţă e omul singur, navigând curajos, înarmat doar cu puterea lui de muncă şi creativitate şi cu ideile lui nedezminţite de o viaţă, situate de partea legilor unui bine şi a unui adevăr bun pentru sine numai atunci când e bun pentru toţi…

Ce mai faceţi ? Să fiţi foarte atentă la toate detaliile de negociere, mi-a spus Devis Grebu şi în seara de 26, dar şi pe 27 sau 28, de câteva ori. Acum înţeleg că Devis Grebu a avut o strategie de salvare. M-a condus pas cu pas prin deşertul aparent al unei situaţii primejdioase, de atentat, situaţie de o violenţă fără precedent, care urmărise să mă  elimine din viaţa culturală şi civică. (În fond, eu însămi scrisesem cu numai câteva zile înainte, pe baza analizei evenimentelor recente din ţară, despre pericolul ca politicile de austeritate şi concedierile să devină ghilotine pentru oamenii incomozi, dacă politrucii care le aplică nu vor impune criterii concrete şi transparente privind eficienţa şi profesionalismul, performanţa şi utilitatea muncii).

L-am ascultat cu uluire la telefon pe Devis Grebu, providenţialul Devis Grebu, ce intrase în viaţa mea ca un veritabil înger păzitor binevoitor ; vorbea nestăvilit, organizat, pe niveluri de percepţie a mesajelor : unele pentru supravieţuire fizică, altele pentru supravieţuire morală, altele pragmatice, cu detalii legislative ; iată, mi-am zis, felul cum un om, despre care ştiusem până recent doar că este pur şi simplu un geniu în arta sa (preţuind-o cu asupra de măsură), se arăta a fi acum şi o adevărată enciclopedie a vieţii şi a demnităţii, învestindu-se voluntar cu o misiune nobilă (de a nu mă lăsa singură în această mare încercare îndelung premeditată de adversarii democraţiei), chemându-mă mereu la telefon pe durata grevei şi dându-mi nu numai curaj, ci şi arme concrete cu care să lupt , eu, cea dezarmată, căci tocmai primisem lovitura fatală ;  a-l asculta a fost şansa mea : pentru că Devis Grebu mi-a arătat nu numai desăvârşita sa etică a luptei pentru supravieţuire, dar şi  o logică imbatabilă a argumentelor decisive într-o negociere (în fond, ajusesem şi eu în poziţia de a-mi negocia viaţa şi onoarea cu o structură dictatorială ce mă executase pur şi simplu, eliminându-mă din toate drepturile mele câştigate pe cale legală şi legitim-morală-profesională).

Deoarece acesta, şi nu  altul, a fost adevărul, nerevelat, al acelor zile de 26, 27 şi 28 iulie, când a avut loc această etapă a protestului meu prin greva foamei, ulterior am citit cu uluire pe bloguri despre ofensa adusă domnului Devis Grebu de către domnul Daniel Ionescu DION, care evident nu ştiuse detaliile şi adevărul întreg, dar pe de altă parte şi-a luat singur marea « libertate » de a denigra prin insinuări şi afirmaţii calomnioase pe Devis Grebu, aruncând public asupra domniei sale apăsarea unor acuze scandaloase. (Multă lume din România profită de aparenta libertate a blogosferei şi de limitele legale ale acestei lumi virtuale aflată in statu nascendi pentru codul penal românesc, însă se uită astfel faptul că o calomnie publică este o calomnie publică, şi este acel delict ce se desfăşoară în prezenţa a cel puţin trei actori : calomniatorul, calomniatul şi martorul, iar calomnia devine agrava(n)tă şi cu atât mai severă, cu cât internetul o face să devină o formă repetată, continuă şi calificată…).

Există, la adresa blogului AVP a topicului dedicat grevei mele http://viorelpadina.wordpress.com/2010/07/26/angela-furtuna-greva-foamei/

, ISTORICUL cazului la care ma voi referi, prin care domnul DEVIS  GREBU  ESTE  CALOMNIAT   DE  CĂTRE  DOMNUL  DION, caz asupra căruia vreau să stărui, ducând binele şi onoarea până la capăt, din aceleaşi motive  pentru  care între  demnitatea mea  şi  demnitatea  domnului Devis Grebu sau a oricărui participant la scena socială nu trebuie să fie  nicio diferenţă (aşadar, TOŢI  trebuie să fim egali în faţa legii şi a eticii) :

Astfel, pe blogul AVP, la intervenţia din 28 iulie de la ora 01 : 16 (Sorin ILIESIU Says: 28 iulie 2010 la 01:16 ), domnul Sorin Ilieşiu postează articolul meu intitulat DEVIS  GREBU – UN  DEMERS  DE  PARTEA VALORII, prin care eu susţinusem pe 19 iulie a.c. valoarea autentică a maestrului Devis Grebu. În acel articol condamnasem decisiv şi indiferenţa autorităţilor româneşti faţă de valoarea şi geniul multor artişti români, indiferenţă dovedită de-a lungul istoriei noastre. Afirmasem, în acel articol, şi faptul că EXCELENŢA ROMÂNEASCĂ ESTE CONDAMNATĂ LA MOARTE. REPREZENTANŢII EI SUNT DECREDIBILIZAŢI CU BUNĂ ŞTIINŢĂ…(Şi câtă intuiţie şi premoniţie se dovedise că am avut…)

Mai târziu, pe acelaşi blog, şi ca răspuns la amintita intervenţie a domnului Sorin Ilieşiu, plus la discuţiile ce au urmat, apare, după câteva ore, pe 29 iulie ora 08 :39 (   DION Says: 29 iulie 2010 la 08:39 ) o intervenţie pe care eu o consider calomnie de presă şi de internet, pentru că ea e scrisă, deloc accidentală, şi se produce în prezenţa unui public potenţial de mii de cititori. Astfel, domnul Daniel Ionescu DION publică pe AVP blog la topicul, data şi ora menţionate de mine, textual şi cu intenţia de a-i face un rău public evident domnului Devis Grebu, aducându-i ofense nemeritate şi atacuri la imagine, următorul mesaj : « Nu o cunosc pe doamna Angela Furtuna si recunosc ca nici nu cunosc activitatea domniei sale. Am citit doar o exuberanta prezentare facuta domnului Grebu de catre dansa, unde nu se jeneaza sa il compare cu marele Brancusi. Vad insa ca din nenumaratele comentarii de sustinere a doamnei Furtuna nu este nici macar un rand de la Grebu. Nu credeti ca Grebu ar fi trebuit sa fie primul care sa fi sutinut pozitia doamnei Furtuna, fie si doar din considerentul onoarei ori a demnitatii? Oare nu invoca undeva domnul Grebu ca demnitatea este la dansul cea mai pretioasa calitate? Este pretioasa tocmai din cauza faptului ca el nu o poseda ».

Aduc mărturie PUBLICĂ  ŞI  JURIDICĂ, de partea onoarei şi a calităţii umane desăvârşite a maestrului Devis Grebu, iar PROBELE afirmaţiilor mele sunt conţinute chiar în înregistrările conversaţiilor noastre telefonice ce au avut loc APROAPE  NEÎNTRERUPT pe durata protestului meu prin greva foameni şi după încetarea lui. Prin gesturile sale de solidaritate reală, prin intervenţia sa directă când m-a ghidat şi consiliat şi prin contact nemijlocit cu mine, domnul DEVIS  GREBU a fost OMUL  UNEI  ÎNALTE  CONŞTIINŢE   CIVICE  ŞI  UMANITARE , alături de domnul SORIN  ILIEŞIU şi de alte câteva persoane ce ţin să păstreze anonimatul.

ÎN  FAŢA  ORICĂREI  INSTANŢE  MORALE  ŞI  JURIDICE  DIN LUME, ACEST  PROCES  PUBLIC  AL  ACUZĂRII  NEDEMNE  A  DOMNULUI  DEVIS  GREBU  DE  CĂTRE  DOMNUL  DION  S-AR  SOLUŢIONA  PRIN  VICTORIA  LEGITIMA, MORALA  SI  JURIDICA  A DOMNULUI  DEVIS  GREBU.

ÎNDEMN,  DE  ACEEA,  PE  DOMNUL  DION,  SĂ  GASEASCĂ  MODALITATEA  CIVILIZATĂ  DE A  PREZENTA  PUBLIC  SCUZE  DOMNULUI  DEVIS  GREBU  PENTRU  GRAVA  ATINGERE ADUSA  IMAGINII  SALE   REALE  SI  DEMNITATII  SALE  INCONTESTABILE.

DA, DOMNULE  DION, DESI  LA  RANDUL  MEU  NU  VĂ  CUNOSC,  VĂ  ADRESEZ  TOTUŞI  URMĂTOAREA  DECLARAŢIE  DE ONOARE : DOMNUL  DEVIS  GREBU  SUSŢINE, AŞA CUM  CITAŢI  MALIŢIOS,   CĂ  « DEMNITATEA ESTE LA DÂNSUL  CEA  MAI  PREŢIOASĂ  CALITATE  UMANĂ », IAR  FAPTELE  RECENTE  ALE  DOMNULUI  DEVIS  GREBU  CONFIRMĂ  CĂ  DOMNIA  SA  ESTE  EGAL  ÎN  VORBE ŞI  ÎN  FAPTE.  POT DEPUNE  ORIDÂND  DOVEZILE  NECESARE,  CA  MARTOR  NEMIJLOCIT  ŞI  ÎN  FAŢA  ORICĂREI  JUSTIŢII.

INTERNETUL  NU  ŢINE  LOC  DE  REALITATE.  ŞI,  DEŞI  A  ALES  SĂ NU  MAI   FIE  PREZENT  PE  BLOGURI,  DOMNUL  DEVIS  GREBU  A  FOST  MEREU  ALĂTURI  DE MINE,  NU  PRIN  DECLARAŢII,  CI  ÎN  REALITATE,  LA MODUL  CEL  MAI  CONCRET  ŞI  EFICIENT.

Această ultimă afirmaţie nu însemnă că nu aduc, şi pe această cale, mulţumirile mele celor care au fost alături de mine, DE LA MARE DISTANŢĂ,  prin declaraţii de presă, comunicate şi atitudini.

Dar intervenţia mea de faţă s-a dorit manifestarea  şi  apărarea DREPTULUI  LA  IMAGINE  ŞI  DEMNITATE  AL  DOMNULUI  DEVIS  GREBU, pe nedrept ştirbit  de declaraţiile domnului DION, căruia îi cer să  refacă  public  răul  comis  de declaraţia sa.

………………………………………………………………………………………………

Adaug aici o argumentaţie suplimentară. Învăţătura talmudică, sora bună europeană a creştinismului (să nu uităm nicio clipă  că  esenţa  civilizaţiei  noastre occidentale  este iudeo-creştină  şi greco-latină, căci a ne pierde sistemul de referinţă  devine sinucidere), susţine «  Nu-l judeca pe aproapele tău înainte de a te pune în  locul lui ; cel care îl face pe altul de ruşine în public procedează ca şi cum l-ar ucide ; nu dispreţui pe nimeni căci nu există om care să nu aibă un rost în lume ; să-ţi  judeci aproapele cu toată îngăduinţa ; onoarea lui să-ţi fie atât de scumpă cât şi onoarea ta ; nu face altuia ce n-ai vrea să ţi se facă ţie »….

………………………………………………………………………………………………

Morala pentru  noi  toţi  trebuie să  fie  importanţa  sporită  cu  care  ar fi bine să  privim  comunicarea  publică şi  mai  ales comunicarea  prin  internet : în  absenţa  deontologiei de comunicare, a politeţei şi  a bunei  credinţe, libertatea de expresie şi facilităţile de comunicare  pot deveni arme letale, cu forţă criminogenă şi cu impact  imediat şi masiv.

……………………………………………………………………………………………..

Imi fac sincere griji pentru dumneavoastră, pentru viaţa şi siguranţa dvs., doamnă Angela Furtună, mi-a spus Devis Grebu, la unul  din telefoanele domniei sale (era seara de 26 iulie, şi tocmai îmi luasem Atacandul, Betalokul şi Vasilipul şi îmi întinsesem pe jos, pe mocheta de la biroul unde făceam greva foamei, o pătură, şi mă pregăteam, plină de amărăciune, să mă culc. Cu Dumnezeu înainte !…). Îmi fac sincer griji şi pentru  o societate care  devine  extremistă  şi  se fascizează, am  fost  amândoi  gând la gând, eu şi Devis Grebu…

Brusc, mi-am amintit o  declaraţie de altădată a acad. Nicolae Cajal, pe care acesta i-o repeta adesea nu numai prietenului său de o viaţă, legendarul pictor Corneliu Baba, ci şi jurnaliştilor: “Mi-aş dori să creez un vaccin  împotriva prostiei, lichelismului şi antisemitismului”…

În seara aceea, în ciuda tuturor umilinţelor, am dormit liniştită…Ceva s-a rupt, însă, definitiv, între mine şi această lume. Odată cu noi,  cei curaţi  şi  surghiuniţi, se stinge  şi  câte un colţ  mirific  din  România …pentru multă  vreme, dacă nu cumva pentru totdeauna…Pentru că fiecare om este o poveste irepetabilă a ţării lui…

Angela  FURTUNĂ

3 august 2010

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s