Domnul Sorin Ilieşiu remite  astăzi Preşedinţiei, presei şi opiniei publice  un Apel pentru acordarea Ordinului Naţional „Steaua României” dlui Vladimir Tismăneanu.

Mă alătur acestui proiect pe care îl salut şi îl susţin.

Societatea românească are nevoie de fixarea valorilor ei în efigia pe care o merită.

Societatea românească are nevoie de fortificarea sistemelor ei de referinţă moderne.

Societatea românească are nevoie de recunoaşterea modelelor acestor timpuri, şi nu de încurajarea şi legitimarea perpetuă a caracatiţelor trecutului, caracatiţe care distrug viitorul nostru, al tuturor.

Societatea românească are nevoie de oamenii care luptă cu adevărat pentru modernizarea statului de drept, care îşi aduc aportul real pentru decomunizare şi defascizare, care ştiu să selecţioneze oferte pentru ieşirea din marasmul moral, economic şi politic.

Societatea românească are nevoie URGENT de trezire, de selectarea temelor adevărate, de eliminarea risipei de vorbe înlocuind situaţiile conflictogene şi proiectele eronate cu logici coerente de dezvoltare şi cu fapte, având nevoie, şi tot URGENT, şi de stoparea fenomenului forumizării discursului public ce atinge în ultima vreme cotele războiului mental civil.

România trebuie să aleagă: a merge înainte pe aceeaşi confuzie şi manipulare din ultimii douăzeci de ani, şi încă în compania unor persoane total necredibile, înseamnă sinucidere; dar a se îndrepta pe drumul bun al renaşterii, cu deplină judecată faţă de valori şi cu respect pentru meritocraţie, muncă şi caracter, aceasta este calea care ar aduce mult bine nefericitei Românii.

Pentru toate aceste scopuri, este nevoie ca instituţia modelelor publice să restabilească proporţiile distruse de spiritul politicianist şi de demagogie. Personalităţile autentice însă, precum domnul Vladimir Tismăneanu, sunt o şansă pentru societate. În acest spirit, şi cu deplină consideraţiune pentru valoare, susţin propunerea trimisă la Preşedinţie de domnul Sorin Ilieşiu şi susţin astfel decernarea Ordinului Naţional „Steaua României” domnului Vladimir Tismăneanu, pentru înaltele sale merite şi servicii aduse, cu onestitate şi prestigiu, intereselor româneşti.

Angela Furtună

12 iulie 2010, ora 18.30Iată, în cele de mai jos, Comunicatul remis de domnul Sorin Ilieşiu.

Comunicat

Apel pentru acordarea

Ordinului Naţional „Steaua României”

dlui Vladimir Tismăneanu

DOMNULUI TRAIAN BĂSESCU – PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

Stimate Domnule Preşedinte al României,

Vă solicităm să-i acordaţi Ordinul Naţional „Steaua României” domnului Vladimir Tismăneanu, ca o recunoaştere de către statul român a bunei-credinţe şi a competenţei probate în activitatea pentru decomunizarea şi reformarea României, cunoaşterea şi dezavuarea fărădelegilor şi crimelor comuniste şi neocomuniste.

Vă cerem ca, în calitate de şef al statului, să condamnaţi atacurile abjecte, inclusiv antisemite, la care a fost şi este supus profesorul Tismăneanu –– ca reprimare pentru rostirea adevărului despre crimele partidului comunist şi ale Securităţii – de către activişti comunişti şi securişti în frunte cu Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor, începând din 2006, anul elaborării Raportului Final pentru condamnarea regimului comunist ca ilegitim şi criminal.

A fi sau a nu fi român, din punct de vedere al etniei, nu înseamnă o calitate sau un defect. Cu certitudine însă, Vladimir Tismăneanu a acţionat de 30 de ani încoace ca unul dintre cei mai buni români; în acelaşi timp, „patrioţi de tarabă” precum Ion Iliescu sau Corneliu Vadim Tudor au acţionat sistematic împotriva românilor şi împotriva României.

În 5 aprilie 2006, ziua în care aţi înfiinţat Comisia prezidenţială pentru analiza dictaturii comuniste din România, am dat publicităţii următoarea scrisoare, prezentată parţial în ziarul „Adevărul” din 7 aprilie 2006 (vezi: http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Numirea-Tismaneanu-salutata-Iliesiu_0_53395377.html ).


S c r i s o a r e    c ă t r e    c o m p a t r i o ţ i


Consider excepţională decizia de astăzi a Preşedintelui României, Traian Băsescu, de înfiinţare a Comisiei prezidenţiale care în mod firesc va avea drept concluzie condamnarea criminalităţii şi nelegitimităţii dictaturii comuniste din România, comisie condusă şi coordonată de istoricul şi politologul Vladimir Tismăneanu.

În acest fel, România va arăta întregii lumi cum trebuie condamnată criminalitatea comunismului: documentat, ştiinţific şi fără drept de apel. Ca urmare, nimeni din România sau din afara ei, nici un for internaţional nu va putea contesta justeţea viitoarei condamnări.

Pe bună dreptate Preşedintele României a decis că această condamnare nu trebuie făcută formal şi absurd (respectiv “cerându-se iertare” în numele statului pentru crimele comise de regimul comunist în timpul lui Gheorghiu-Dej şi Ceauşescu), ci numai prezentând aşa cum trebuie aceste crime şi solicitând condamnarea lor aşa cum se cuvine. Preşedintele României a conştientizat astfel uriaşa suferinţă a poporului român. Preşedintele a decis astfel că dreptatea şi adevărul nu vor mai fi de-acum înainte vorbe frumoase golite de conţinut, aşa cum au fost până acum, când nedreptatea era prezentată oficial ca dreptate, iar neadevărul era prezentat ca adevăr.

Preşedintele României a decis că trebuie să dea curs voinţei poporului român exprimată în timpul Revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989, şi apoi, în anii care au urmat, prin glasul ferm şi solidar al societăţii civile. Condamnarea crimelor comunismului este premisa reformei morale, a reconcilierii naţionale, şi finalmente, a bunăstării.

Subliniez faptul că numirea lui Vladimir Tismăneanu în fruntea viitoarei comisii înseamnă certitudinea că România va fi prima ţară în care comunismul va fi condamnat aşa cum trebuie. Istoricul şi politologul Tismăneanu, reputat profesor universitar în Statele Unite, nu va accepta să prezideze o comisie care să nu aibă ca scop prezentarea adevărului şi solicitarea dreptăţii care se va impune faţă de respectivul adevăr. Vladimir Tismăneanu şi-a dovedit competenţa şi buna credinţă prin tot ceea ce a scris până în prezent despre comunismul din România, argumentând justeţea şi necesitatea morală a condamnării ferme a crimelor acestuia. Evident, un viitor Raport mult mai bine documentat decat cel propus de mine (anexat Apelului din 10 martie) are nevoie de accesul la arhivele Securităţii, ale P.C.R., ale Miliţiei, ale D.I.E., precum şi alte arhive încă secrete. C.N.S.A.S. precum şi alte instituţii vor trebui sa fie la dispoziţia viitoarei comisii. Aceasta va trebui, cât mai curând posibil, să elaboreze un Raport consistent şi edificator pentru condamnarea fără drept de apel a crimelor comunismului. Ulterior, aceeaşi comisie va trebui să elaboreze un raport detaliat care va deveni cu certitudine un studiu de referinţă majoră în istoria mondială a comunismului.

Sunt sigur că în acest fel, modelul românesc de condamnare a crimelor comunismului va fi urmat mai ales de ţări care au îndurat regimuri comuniste de criminalitate extremă, precum cele din fosta Uniune Sovietică, China sau Cambodgia. În plus, sunt sigur că acest demers al României va grăbi căderea comunismului în Coreea de nord sau în Cuba.

Nu în ultimul rând, le mulţumesc celor care ca au semnat Apelul meu. Sunt convins că aceste semnături de prestigiu au catalizat justeţea deciziei Preşedintelui ţării. Împreună, vom reuşi astfel să redăm României, şi totodată să ne acordăm nouă înşine, o şansă enormă: şansa demnităţii. Prin noi va renaşte demnitatea tuturor celor care au fost victime ale comunismului. Generaţiile următoare vor binecuvânta demersul excepţional al României care astfel va face imposibilă repetarea ororilor comunismului.

5 aprilie 2006

Sorin Ilieşiu, vicepreşedintele Alianţei Civice, membru al Grupului pentru Dialog Social şi al Fundaţiei Academia Civică, autorul Apelului pentru condamnarea crimelor comunismului, precum şi al Raportului provizoriu de condamnare a acestora.

Domnule Preşedinte, în cei patru ani care au trecut de atunci, dl Vladimir Tismăneanu a confirmat din plin speranţele puse în el.

12 iulie 2010

Sorin Ilieşiumembru al Grupului pentru Dialog Social (din aprilie 1990), fondator al Alianţei Civice şi al Academiei Civice, autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/content/view/40/7/

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s