C o m u n i c a t

APEL PENTRU SORIN ILIEŞIU

ÎN FRUNTEA TELEVIZIUNII NAŢIONALE

Notă: Acest apel este adresat inclusiv Doamnei RALUCA TURCAN, preşedinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, iniţiatoare a unui proiect de modificare a Legii de funcţionare a TVR şi SRR.

18 mai 2010

Cele 31 de organizaţii civice şi sindicale semnatare ale acestui apel îl propun din nou pe dl Sorin Ilieşiu în fruntea Televiziunii Naţionale, având în vedere că are o extraordinară susţinere din partea societăţii civile, aşa cum prevede noul proiect de lege al SRTV, iniţiat de Doamna Raluca Turcan, preşedinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.

Dl Sorin Ilieşiu este propus în funcţia de preşedinte al SRTV de peste 30 de organizaţii civice şi sindicale, de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România prezidată de Dan Necşulea (1990-2010) – singurul for profesional îndreptăţit să recomande personalităţi pentru această înaltă demnitate – , şi, de asemenea, de personalităţi de prestigiu precum Vladimir Tismăneanu, Viorel Padina, Devis Grebu, Mihai Şora, Dorin Tudoran, Magda Cârneci, Nicolae Prelipceanu, Ion Mihai Pacepa, Florin Zamfirescu, Angela Furtună, Daniel Vighi, Georges Banu, Constantin Răuţă, Dan Mircea Cipariu, Constantin Dobre (fost organizator şi conducător al revoltelor minereşti din Valea Jiului 1977).

Vladimir Tismăneanu: „Dl Sorin Ilieşiu este un impecabil profesionist, un om cu o conştiinţă curată, un luptător pentru adevăr, onoare şi dreptate. La două decenii după ruşinoasele momente în care Televiziunea Româna aşa-zis liberă a participat cu zel la denaturarea realităţii şi la ponegrirea partidelor democratice, a eforturilor de decomunizare a ţării, dl Ilieşiu, ca exponent al idealurilor societăţii civile, poate contribui la reclădirea din temelii a acestei instituţii publice. E nevoie de o echipă nouă în fruntea TVR, iar dl Ilieşiu are energia şi viziunea necesare unei asemenea renovări radicale. Ca membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, ca autor al Apelului care a condus la înfiinţarea acestei Comisii, dl Sorin Ilieşiu a probat acurateţe, deschidere pentru dialog şi principialitate. Multe din initiaţivele care au deblocat cercetarea trecutului traumatic i se datorează”.

Mihai Şora: „Pe Domnul Sorin Ilieşiu îl cunosc de aproape un sfert de secol: un om serios, consecvent, integru, având convingeri temeinice, – un om pe care te poţi baza. Niciodată, în niciun fel de împrejurări, această părere pe care mi-am făcut-o despre domnia sa n-a fost dezminţită. Socotesc că, orice funcţie ar îndeplini, îşi va lua sarcina foarte în serios, iar lucrul pe care-l va fi început îl va duce până la capăt”.

Dorin Tudoran: „Susţin apelul prin care se cere propunerea dlui Sorin Ilieşiu în funcţia de Preşedinte al TVR. După atâtea mandate aberant acordate unor oameni ce nu au făcut decât să contribuie la ruina morală şi economică a unei instituţii ce ar fi trebuit să fie un model al deontologiei profesionale, a venit momentul ca televiziunii naţionale să i se dea şansa de a deveni tot ce a fost împiedicată să fie în aceste ultime două decenii. Sunt sigur că dl Sorin Ilieşiu dispune de arsenalul profesional, moral-cetăţenesc şi managerial necesar pentru transformarea TVR într-o instituţie naţională de care să fim mândri cu toţi, indiferent de opţiunile noastre politice”.

Viorel Padina şi Devis Grebu: „Ne exprimăm convingerea şi speranţa că numirea d-lui Sorin Ilieşiu la conducerea SRTV ar constitui o garanţie că Televiziunea Română, ce e posibil să rămână de altfel singura tribună a verităţii în concertul mediei autohtone, dominat de trâmbiţele apocaliptice ale organelor de presă ‘mogulice’ – care se dau de ceasul morţii să prezinte acţiunea de reformare a statului promovată de Preşedintele Traian Băsescu şi de Premierul desemnat ca pe sfârşitul lumii, executând o periculoasă diversiune media – va deveni o televiziune cu adevărat naţional-europeană şi înalt responsabilă, promotoare a adevărului nemăsluit despre lumea de care vrem să ne despărţim irevocabil şi susţinătoare a autenticelor idei şi valori naţionale”.

Magda Cârneci: „Sorin Ilieşiu întruchipează cu brio, pentru mine, acţiunea vizibilă şi eficace a societăţii civile în politica românească. Cineast reputat şi personalitate publică angajată, Sorin Ilieşiu ar putea conferi Televiziunii Române suflul, justeţea şi seriosul de care aceasta are atît de multă nevoie pentru schimbarea societăţii româneşti”.

Florin Zamfirescu: „ …Şi, pentru că la noi în ţară salvarea nu mai poate fi decât individuală, îl sfătuiesc pe Sorin Ilieşiu să nu-şi facă iluzii de promovare la Televiziunea Română, care trebuie să rămână un instrument de manipulare, aşa cum a fost şi până acum. Sorin Ilieşiu este prea cinstit, prea profesionist şi prea bine intenţionat ca să poată răzbate prin jungla mafiotă care ne-a încorsetat. Mă miră doar faptul că Domnul Băsescu nu vede ceea ce vedem cu toţii!”

Nicolae Prelipceanu: „Domnul Sorin Ilieşiu ar trebui să dirijeze televiziunea publică din România, pentru simplul motiv că este un profesionist al domeniului care nu s-a amestecat în politică, predându-se vreunui partid, şi continuă să militeze pentru adevăr, pentru cel despre revoluţie, pentru cel despre mineriade, pentru cel despre istoria noastră recentă şi despre caracterul criminal al regimului comunist. Prezenţa sa la preşedinţia TVR ar fi o garanţie pentru obiectivitatea acestui post naţional, pentru promovarea adevărului de către postul naţional”.

Ion Mihai Pacepa: „Inepuizabilul Sorin Ilieşiu, care şi-a dedicat o bună parte a vieţii condamnării crimelor comunismului, este, în viziunea mea, omul ideal pentru a conduce televiziunea română în aceste zile istorice când o nouă generaţie de români se zbate să dea ţării o nouă fiinţă naţională. Îl recomand cu caldură. Energica sa activitate în fruntea societăţii civile, impecabilul său profesionalism, perseverenţa şi curajul său politic, precum şi îndelungata sa experienţă cinematografică îl fac candidatul ideal”.

Angela Furtună: “Susţinerea dlui Sorin Iliesiu la conducerea Televiziunii Române este o prioritate publică. E singura alegere corectă, cu beneficii importante şi garanţii solide pentru această instituţie. (…) Dl Sorin Ilieşiu îmbină în mod fericit pregătirea profesională de excepţie, performanţa şi excelenţa, cu talentul organizatoric special şi cu viziunea deontologică instituţională de care România are nevoie mai mult decât niciodată, atunci când e vorba de Televiziunea Publică. (…) Numirea urgentă a d-lui Ilieşiu în postul de director al TVR, precum şi susţinerea sa de către echipe de profesionişti şi de strategi, vor aduce beneficii majore spaţiului mediatic românesc. Şansa numită Sorin  Ilieşiu trebuie exploatată la maximum, ACUM”.

*

Includem în apelul nostru recomandarea din partea Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România prezidată de Dan Necşulea (1990-2010), recomandare publicată integral de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES la data de 31 martie 2010:

http://mobile.agerpres.ro/news.php?n=3295B75764B6BD7313171D72C1E&c=&p=1&s=&q=

1539709; 2010-03-31 17:52:42
© Agerpres 2008


ASOCIAŢIA PROFESIONIŞTILOR DE TELEVIZIUNE DIN ROMÂNIA

Romanian Association of TV Professionals, Calea Dorobantilor 191 Bucuresti, Tel & Fax 401 3199178

RECOMANDARE din partea Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România

Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România salută propunerea celor 30 de organizaţii civice şi sindicale ca în fruntea Televiziunii Naţionale să fie o personalitate culturală, un specialist cu experienţă în domeniul audio-vizual, un reper de moralitate precum Sorin Ilieşiu.

Menţionăm că Sorin Ilieşiu cunoaşte îndeaproape producţiile de referinţă ale Televiziunii Române, fiind de multe ori membru al juriilor premiilor anuale acordate de asociaţia noastră (premiile APTR), respectiv în anii 1998, 2000, 2003, 2005, 2007, 2008, 2009 şi 2010.

Sorin Ilieşiu are o importantă experienţă universitară în Media având în vedere că între 1995-2001 a fost decanul Şcolii Superioare de Jurnalistică patronată de Asociaţia Ziariştilor Români, şi că timp de 11 ani a fost titularul cursului ‘Comunicare audio-vizuală’ – urmat de peste o mie de studenţi.

Experienţa managerială a lui Sorin Ilieşiu este remarcabilă, în ultimii 16 ani fiind directorul studioului VideoDialog, primul studio video independent din România, fondat în 1990 de GDS; de asemenea, în anul 2000, Sorin Ilieşiu a fost director general la ROFILM S.A., fostul Studio cinematografic ‘Bucureşti’-Buftea.

Sorin Ilieşiu este un apreciat realizator de filme documentare distinse cu premii naţionale şi internaţionale, precum ‘Piaţa Universităţii – România’ (în colab. cu Stere Gulea), ‘Petre Ţuţea – Emil Cioran. O întâlnire posibilă’ şi ‘Apocalipsa după Cioran’ (în colab. cu Gabriel Liiceanu).

Sorin Ilieşiu ar fi primul director general al Televiziunii Române doctor în Cinematografie şi Media, expert în comunicarea specifică televiziunii.

Activitatea civică a lui Sorin Ilieşiu este impresionantă: membru GDS din 1990, fondator al Alianţei Civice (1990) şi al Academiei Civice (1994), autor al Apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a crimelor comunismului.

Bucureşti, 31 martie 2010

Dan Necşulea,
Preşedinte – Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România (1990-2010)

1539709; 2010-03-31 17:52:42
© Agerpres 2008

Includem în solicitarea noastră şi apelul de mai jos:


Apel pentru susţinerea candidaturii lui Sorin Ilieşiu

la funcţia de preşedinte al SRTV

– apel iniţiat de Viorel Padina şi Devis Grebu –Doamnelor şi Domnilor decidenţi,

Cu tot respectul pentru ceilalţi candidaţi despre care se spune că sunt „în cărţi” pentru desemnarea de către Dvs în importanta funcţie de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), noi, subsemnaţii prezentului Apel, ne permitem să apreciem că dl Sorin Ilieşiu ar fi totuşi personalitatea cea mai potrivită să ocupe această funcţie în acest moment al bătăliei pentrudreptate şi adevăr în care se află angrenată partida aflată la putere, ca urmare a angajamentului ferm al preşedintelui reales, dl Traian Băsescu, şi al premierului desemnat, dl Emil Boc, că îşi vor folosi actualele mandate pentru demararea, cu orice preţ, a acţiunii deja mult întârziate de reformare a „sistemului ticăloşit” şi deci a statului comunistoid moştenit de la regimul Iliescu.

Ne bazăm opinia că dl Sorin Ilieşiu ar fi persoana potrivită pentru importanta funcţie publică de manager al SRTV pe faptul, pe de o parte, că dânsul este în mod incontestabil, aşa cum reiese din CV-ul aflat la dispoziţia publicului, un foarte bun profesionist în domeniul vizualului şi un excelent partener de dialog social, capabil să găsească oricând puncte de convergenţă cu multiple organizaţii nonguvernamentale ori sindicale, iar pe de altă parte pe faptul – le fel de incontestabil – că dânsul este iniţiatorul şi redactorul celor mai cunoscute Apeluri ale societăţii civile româneşti din ultimii ani, care au reunit semnăturile a sute de personalităţi din rândurile formatorilor de opinie autohtoni ori din străinătate şi ale liderilor a numeroase şi importante organizaţii sindicale ori nonguvernamentale, apeluri care au condus, între altele, la înfiinţarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, a Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictatorii Comuniste din România, coordonată de prof. Vladimir Tismăneanu, iar în ultimă instanţă la Raportul acestei Comisii şi la celebrul Discursrostit la 18 decembrie 2006 în Parlament de Preşedintele Traian Băsescu, prin care regimul comunist din România a fost declarat, cu putere de act oficial al Statului Român, „ilegitim şi criminal”. Prezentăm mai jos lista Apelurilor iniţiate şi redactate în ultimii ani de către dl.Sorin Ilieşiu, apeluri care dacă ar fi puse în practică, fie numai şi parţial, ar contribui, fără doar şi poate, la însănătoşirea morală, înainte de toate, a societăţii româneşti actuale :

O sinteză a cunoscutelor Apeluri o puteţi observa, de asemenea, aici (demersurile lui Sorin Ilieşiu pentru decomunizarea Romaniei prezentate de BBC-Romanian).

Doamnelor şi Domnilor decidenţi,

Ne exprimăm convingerea şi speranţa că numirea dlui Sorin Ilieşiu la conducerea SRTV ar constitui o garanţie că Televiziunea Română, ce e posibil să rămână de altfel singura tribună a verităţii în concertul mediei autohtone, dominat de trâmbiţele apocaliptice ale organelor de presă „mogulice” – care se dau de ceasul morţii să prezinte acţiunea de reformare a statului promovată de Preşedintele Traian Băsescu şi de Premierul desemnat ca pe sfârşitul lumii, executând o periculoasă diversiune media – va deveni o televiziune cu adevărat naţional-europeană şi înalt responsabilă, promotoare a adevărului nemăsluit despre lumea de care vrem să ne despărţim irevocabil şi susţinătoare a autenticelor idei şi valori naţionale.

Revoluţionarul George Costin ne-a rugat să inserăm în Apel următorul text:

Sorin Ilieşiu este o personalitate civică, un manager cultural, un specialist cu experienţă în domeniul audio-vizual, un reper de moralitate. Este membru al GDS din 1990, fondator al Alianţei Civice (1990) şi al Academiei Civice (1994), manager al primului studio video independent fondat de GDS în 1990, doctor Magna cum laude în Cinematografie şi Media (Televiziune), conf.univ. la UNATC “I.L.Caragiale”, fost Decan al Şcolii Superioare de Jurnalistică al Asociaţiei Ziariştilor Români (1995-2001) – titular al cursului „Comunicare audio-vizuală” (1991-2001), autorul volumelor „Imaginea care povesteşte – în comunism şi în postcomunism”, „Narativitatea imaginii de film. Premise teoretice”, membru al Juriilor Premiilor anuale acordate de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România, autor al unor filme documentare distinse cu premii naţionale şi internaţionale precum „Piaţa Universităţii – România” (în colab. cu Stere Gulea), „Petre Ţuţea – Emil Cioran. O întâlnire posibilă” şi „Apocalipsa după Cioran” (ambele, în colab. cu Gabriel Liiceanu), „Aurolac” (în colab. cu Ioan Groşan).

Referindu-se la cartea lui Sorin Ilieşiu „Imaginea care povesteşte – în comunism şi în postcomunism”, prof. Vladimir Tismăneanu a scris următoarele: “Cu pasiune, rigoare şi fineţe analitică, Sorin Ilieşiu demitizează ficţiunile propagandistice comuniste, demonstrează cum minciuna sistematică se află în chiar inima propagandei, iar valorile esenţiale ale umanităţii, inclusiv distincţia dintre Bine şi Rău, erau convertite în opusul lor. (…) Sorin Ilieşiu explorează cu o remarcabilă acurateţe şi explică impecabil utilizarile ideologice ale filmului, numit de Lenin, nu fără motiv, “cea mai importantă artă”. (…) Lucrarea lui Sorin Ilieşiu este comparabilă ca viziune şi competenţă cu cea publicată în urmă cu mai bine de două decenii de Antonin Liehm, unul din promotorii Primăverii de la Praga şi fondatorul revistei Lettre Internationale”.

*

Prezentăm, de asemenea, câteva din OPINIILE EXPRIMATE PE FORUMUL unde a fost publicat apelul de mai sus http://viorelpadina.wordpress.com :

Monica : Cine se teme de Sorin Iliesiu la conducerea TVR? Cine sa se teama? Securistii, activistii PCR , ’specialiştii spălării pe creier şi ai imbecilizării în masă’ care stiu ca ochiului ager de cineast nu-i scapa nici un detaliu.

AVP : Avem nevoie de un astfel de militant si manager la Televiziunea Romana, care sa ne spuna adevarul si numai adevarul despre ceea ce a fost…
dora : TVR – post national – a incaput pe mana tovarasilor si ‘baietilor destepti’ inca in dec. 89. Este o rusine modul cum manipuleaza (de multe ori prin omisiune) publicul, mint si dezinformeaza. (…) Nu m-am gandit cine ar fi indicat sa vina la conducerea televiziunii nationale. Nici un nume nu mi s-a parut potrivit. Multumesc maestrilor Viorel Padina si Devis Grebu pentru propunerea d-lui Sorin Iliesiu.
Monica : Iliesiu mi se pare potrivit in acest post de presedinte al unei televiziuni publice tocmai pt simplu motiv ca nu-i este ’sluga’ presedintelui Basescu, stiut fiind faptul ca dumnealui, Iliesiu, este un admirator fervent al lui Corneliu Coposu.
Goldmund : eu nu cred ca domnul Sorin Iliesiu are vreo sansa sa devina Directorul TVR; criteriile sunt altele decat cele pe care le credem noi a fi corecte si care ar departaja impostura de valoare (…) Eu nu cred ca e posibil asa ceva; nu acum. Sper sa ma insel; m-as bucura enorm.
Stely : Sorin Iliesiu este garantul depolitizarii televiziunii publice, al obiectivitatii si al libertatii de exprimare, in toata deplinatatea ei.
PetitPARIS : Sunt convins ca domnul Sorin Iliesiu este cea mai buna propunere pentru postul de director general al acestei institutii. Am incredere in viziunea domnului Iliesiu vis-a-vis de cum trebuie sa functioneze televiziunea publica a Romaniei europene.
Anamnesis: O Prioritate publica absoluta: sustinerea domnului Sorin Iliesiu la conducereaTeleviziunii Romane.
Stely : Eu cred ca S.Iliesiu va fi primul presedinte SRTV care va demonstra ca depolitizarea audiovizualului este posibila si ca nimeni nu va mai indrazni de aici incolo sa aduca politruci de cariera in fruntea TVR. Este cea mai buna alegere; un reprezentant de frunte al societatii civile si un garant al unei televiziuni depolitizate, a libertatii de exprimare si a profesionalismului ei. Sunt impresionata de perseverenta pe care a dovedit-o in toate actiunile intreprinse.

AVP : Apelurile lui Sorin Iliesiu – absolut unice in Estul postcomunist, aloo – au scris deja o istorie mare (…) A, ca nu-l vor vedea bine pe dl Iliesiu, unu sau alta din Oranjerie (…), asta va fi o alta poveste monstruoasa de pre plaiurile drakkulesti…
Mary-Proud Fogerty : Din Dallas, votez cu ambele mâini cu dl Ilieşiu!
mihai rogobete : publicist, semnez cu toate mâinile pentru Sorin Ilieşu, pentru a fi numit preşedinte RTV.
niku_elektriku : sorin iliesiu este un idealist frumos.
dora : il sustinem pe d-l Sorin Iliesiu pentru functia de director al televiziunii publice. Sa ne fie redata televiziunea publica din mana hotilor si mafiotilor.

Leorda Lorin : Din tot sufletul sustin alegerea. Nu de alta, dar ar cam fi momentul ca oamenii care au dovedit verticalitate sa poata avea o mai larga posibilitate de exprimare. Mult succes, Dle Iliesiu!
Goldmund : Il sustin pe domnul Sorin Iliesiu. Sa fie intr-un ceas bun pentru Romania!

A p e l   s e m n a t    d e :


Blocul Naţional al Revoluţionarilor – România 1989, George Costin – Preşedinte executiv

Asociaţia 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş – Preşedinte

Societatea Timişoara, Florian Mihalcea – Preşedinte, Daniel Vighi – Vicepreşedinte

Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Antonmie Popescu, Romeo Moşoiu, Marius P.Clonda

Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte

Fundaţia Culturală Memoria – filiala Argeş, prof.univ.Ilie Popa – Preşedinte

Fundaţia Icar, Dr. Camelia Doru – Preşedinte

Romanian-American Network Inc. NGO – Chicago, SUA – Steven V. Bonica – Preşedinte

Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu – Vicepreşedinte

Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepreşedinte

Asociaţia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Preşedinte

Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, I.Leşu – Preşedinte

Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte

Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte

Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte

L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Preşedinte

Consiliul Român American, Neculai Popa – Preşedinte

Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte

Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte

Asociaţia Apolitică “Societatea Târgovişte”, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte

Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte

Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea – Preşedinte

Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte

Grupul văduvelor de eroi martiri

Federaţia sindicală “Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din România

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu – Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte

Fundaţia „Timişoara ’89”, preşedinte – Petru Ilieşu

Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s