10 APRILIE  2010 – POLONIA , DIN  NOU  INVADATĂ  DE  TRAGEDIILE  ISTORIEI

– Smolensk –   Rusia –  10 aprilie 2010 –  92 de oficiali (elite poloneze parlamentare, economice, diplomatice, militare și din intelligence, printre care și președintele Poloniei, Lech Kaczynski) sunt victime ale unui accident aviatic cotat deocamdată ca suspect.

Delegația poloneză se îndrepta, îmbarcată în avionul prezidențial marca Tupolev ce nu avea defecțiuni tehnice cunoscute, către localitatea rusă Smolensk, pentru comemorarea a 70 de ani de la masacrele de la Katyń, comise din ordinul lui Stalin.

– Katyń – Катынь (Katîn) – URSS – aprilie 1940 – 22.500 polonezi asasinați

„Ne rugăm pentru ţara noastră. Suntem încrezători în faptul că sacrificiul surorilor şi fraţilor noştri va da roade, va aduce pace şi reconciliere între polonezi” (cardinalul Stanislaw Dziwisz)

POLONIA  este în aceste zile devastată de durere și de amintirea marilor tragedii prin care a trecut țara în ultimii 71 de ani. Poporul polonez traversează o perioadă de derută și de mare suferință, atât datorită pierderii Președintelui țării și a delegației oficiale, cât și datorită retrăirii tragediilor războiului, ale totalitarismului și ale genocidului de la Katyń.

Astfel, după invadarea Poloniei petrecută în al doilea război mondial, evenimentele de la Katyń (aprilie 1940 ) și Smolensk (10 aprilie 2010) sunt cele mai tragice pierderi suferite de poporul polonez.

La 1 septembrie 1939, la numai o săptămână după semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, Polonia a fost invadată de  alianța creată între Germania Nazistă, URSS și  statul marionetă Slovacia (Wojna obronna 1939 roku–Războiul de apărare din 1939). Invadarea Poloniei a durat până la 6 octombrie 1939, când practic toată Polonia a fost ocupată de agresorii germani și sovietici, iar acest fapt a marcat începutul celui de al doilea război mondial.

Masacrele de la Katyń din 1940, când a fost distrusă elita poloneză militară, bisericească și civilă (22.500 de victime) au fost ordonate de Stalin, dar au fost recunoscute abia în 1990 de partea rusă, care însă nu admite nici până la ora actuală și calificarea lor ca genocid.

Papa Ioan Paul al II–lea (născut Karol Józef Wojtyła, * 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – 2 aprilie 2005 Vatican) , numit și singurul Papă Sfânt încă din timpul vieții, a lăsat nenumărate fapte și cuvinte de îmbărbătare a Omului în fața tragediei. Unele dintre acestea aparțin scriitorului înzestrat care a fost, iar aceste meditații au o vocație consolatoare și  de îmbărbătare.

I. Ţărmuri pline de linişte

Îndepărtatele ţărmuri ale liniştii încep chiar dincolo de prag.
Nu vei zbura pe acolo, precum o pasăre.
Trebuie să te opreşti şi să priveşti mai profund, tot mai profund,
până vei reuşi să-ţi desprinzi sufletul de adâncuri.

Acolo de priviri verdeaţa nu se mai satură,
şi nu se mai întorc ochii legaţi.
Ai crezut că viaţa te va ascunde de cealaltă Viaţă
în străfunduri adânci.

Din acel torent – să ştii – că nu e întoarcere.
Cuprins de tainica frumuseţe a veşniciei!
Să rezişti şi iar să rezişti. Să nu întrerupi zborul umbrelor,
numai să rezişti tot mai simplu şi tot mai clar.

În răstimp mereu vei ceda în faţa Cuiva, ce de acolo vine
închizând după sine discret uşa odăii mici –
care mergând îşi îmblânzeşte pasul
– şi atinge această linişte cel mai profund.

(Papa Ioan Paul al II-lea, Poem în traducere de Valeriu Butulescu, 1996, din lirica poloneză)


POLONIA   plânge, în aceste zile.

Ne alăturăm polonezilor, cu aceeași infinită tristețe și durere, dar cu vocația generoasă a empatiei și a suportului moral. Pentru că, așa cum spunea Papa Ioan Paul al II-lea, „a fi liber nu înseamnă să poţi face ce vrei, ci să ai dreptul să faci ceea ce trebuie”.

În aceste clipe, TREBUIE să fim solidari cu poporul polonez.

În aceste clipe, suntem alaturi de POLONIA.

Angela FURTUNĂ

11 aprilie 2010


Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s