ŞTIRE AGERPRES

7 aprilie 2010, ora 8

http://mobile.agerpres.ro/news.php?n=CD2FB03874A576733203F976D04&c=&p=1&s=&q=0101008:01

:0

COMUNICAT  DE  PRESĂ  AL  ASOCIAȚIEI 21 DECEMBRIE 1989

Profesorul Vladimir Tismăneanu – coordonatorul Raportului final pentru condamnarea crimelor comunismului, preşedintele Consiliului ştiinţific al Institutului Monica Lovinescu pentru investigarea crimelor comuniste şi neocomuniste, a afirmat astăzi că Sorin Ilieşiu ‘poate contribui la reclădirea din temelii’ a Televiziunii Române, întrucât că ‘are energia şi viziunea necesare unei asemenea renovări radicale’.

Iată textul integral publicat astăzi de profesorul Vl.Tismăneanu:

Dl Sorin Ilieşiu este un impecabil profesionist, un om cu o conştiinţă curată, un luptător pentru adevăr, onoare şi dreptate. La două decenii după ruşinoasele momente în care Televiziunea Româna aşa-zis liberă a participat cu zel la denaturarea realităţii şi la ponegrirea partidelor democratice, a eforturilor de decomunizare a ţării, dl Ilieşiu, ca exponent al idealurilor societăţii civile, poate contribui la reclădirea din temelii a acestei instituţii publice. E nevoie de o echipă nouă în fruntea TVR, iar dl Ilieşiu are energia şi viziunea necesare unei asemenea renovări radicale. Ca membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, ca autor al Apelului care a condus la înfiinţarea acestei Comisii, dl Sorin Ilieşiu a probat acurateţe, deschidere pentru dialog şi principialitate. Multe din initiaţivele care au deblocat cercetarea trecutului traumatic i se datorează.

Acest text de recomandare a fost publicat de profesorul Vl.Tismăneanu pe blogul fostului disident anticomunist, poetul Viorel Padina care a iniţiat, împreună cu artistul plastic Devis Grebu, un ‘Apel pentru susţinerea candidaturii lui Sorin Ilieşiu la funcţia de preşedinte al SRTV‘, apel publicat la adresa
http://viorelpadina.wordpress.com/apel-pentru-sustinerea-candidaturii-lui-sorin-iliesiu-la-functia-de-presedinte-al-srtv/, apel din care cităm următorul fragment:

Ne exprimăm convingerea şi speranţa că numirea dlui Sorin Ilieşiu la conducerea SRTV ar constitui o garanţie că Televiziunea Română, ce e posibil să rămână de altfel singura tribună a verităţii în concertul mediei autohtone, dominat de trâmbiţele apocaliptice ale organelor de presă ‘mogulice’ – care se dau de ceasul morţii să prezinte acţiunea de reformare a statului promovată de Preşedintele Traian Băsescu şi de Premierul desemnat ca pe sfârşitul lumii, executând o periculoasă diversiune media – va deveni o televiziune cu adevărat naţional-europeană şi înalt responsabilă, promotoare a adevărului nemăsluit despre lumea de care vrem să ne despărţim irevocabil şi susţinătoare a autenticelor idei şi valori naţionale‘.

Conform comunicatului Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR),semnat de preşedintele acesteia dl Dan Necşulea şi publicat de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES la adresa http://mobile.agerpres.ro/news.php?n=3295B75764B6BD7313171D72C1E&c=&p=1&s=&q=Sorin Ilieşiu a fost timp de 11 ani titularul cursului universitar ‘Comunicare audio-vizuală’ – urmat de peste o mie de studenţi la Şcoala Superioare de Jurnalistică patronată de Asociaţia Ziariştilor Români. Preşedintele APTR Dan Necşulea afirmă că ‘Ilieşiu cunoaşte îndeaproape producţiile de referinţă ale Televiziunii Române’, întrucât a fost de multe ori membru al juriilor premiilor anuale acordate de APTR. Preşedintele APTR arată că ‘experienţa managerială a lui Sorin Ilieşiu este remarcabilă, în ultimii 16 ani fiind directorul studioului VideoDialog, primul studio video independent din România, fondat în 1990 de GDS’ şi de asemenea că Ilieşiu a fost director general la ROFILM S.A., fostul Studio cinematografic ‘Bucureşti’-Buftea. Conform comunicatului APTR, conferenţiarul universitar Sorin Ilieşiu ‘ar fi primul director general al Televiziunii Române doctor în Cinematografie şi Media, expert în comunicarea specifică televiziunii’. Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România este singurul for îndreptăţit să recomande personalităţi pentru această înaltă demnitate.

Până în prezent, conf.univ.dr. Sorin Ilieşiu – membru de onoare al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, este susţinut pentru funcţia de preşedinte al SRTV de:

  • ilustrul filozof Mihai Şora care îl recomandă astfel: ‘Pe Domnul Sorin Ilieşiu îl cunosc de aproape un sfert de secol: un om serios, consecvent, integru, având convingeri temeinice, – un om pe care te poţi baza. Niciodată, în niciun fel de împrejurări, această părere pe care mi-am făcut-o despre domnia sa n-a fost dezminţită. Socotesc că, orice funcţie ar îndeplini, îşi va lua sarcina foarte în serios, iar lucrul pe care-l va fi început îl va duce până la capăt’.
  • Analistul politic, fost disident anticomunist, poetul Dorin Tudoran, distins recent cu Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu, care consideră că ‘după atâtea mandate aberant acordate unor oameni ce nu au făcut decât să contribuie la ruina morală şi economică a unei instituţii ce ar fi trebuit să fie un model al deontologiei profesionale, a venit momentul ca televiziunii naţionale să i se dea şansa de a deveni tot ce a fost împiedicată să fie în aceste ultime două decenii. Sunt sigur că dl Sorin Ilieşiu dispune de arsenalul profesional, moral-cetăţenesc şi managerial necesar pentru transformarea TVR într-o instituţie naţională de care să fim mândri cu toţi, indiferent de opţiunile noastre politice’ – AGERPRES:http://mobile.agerpres.ro/news.php?n=4A53B726E801AD7044046B157A1&c=&p=1&s=&q=,
  • scriitoarea Angela Furtună care afirmă că ‘susținerea domnului Sorin Iliesiu la conducerea Televiziunii Române este o prioritate publică. E singura alegere corectă, cu beneficii importante şi garanţii solide pentru această instituţie’.
  • Constantin Dobre – fost organizator si conducator al revoltelor mineresti din Valea Jiului 1977.

Prezentăm fragmente din comentariile cititorilor „Apelului pentru susţinerea candidaturii lui Sorin Ilieşiu la funcţia de preşedinte al SRTV„, precum şi a eseului „Cine se teme de Sorin Ilieşiu la conducerea TVR, şi de ce… ?”

http://viorelpadina.wordpress.com/2010/03/21/cine-se-teme-de-sorin-iliesiu-la-conducerea-tvr-si-de-ce/
http://viorelpadina.wordpress.com/apel-pentru-sustinerea-candidaturii-lui-sorin-iliesiu-la-functia-de-presedinte-al-srtv/
http://viorelpadina.wordpress.com/2010/03/24/un-codicil-la-apelul-pt-sustinerea-lui-si/

petitPARIS: In anul de gratie 2010, Sorin Iliesiu trebuie sa fie directorul ,,legitim’ al televiziunii publice romane!

noradamian: Cine se teme de Sorin Iliesiu la conducerea TVR? De temut se tem toti cei nevrednici, sub aceleasi aspecte: spirit civic, creativ, responsabil…

AVP: Avem nevoie de un astfel de militant si manager la Televiziunea Romana, care sa ne spuna adevarul si numai adevarul despre ceea ce a fost…

Monica: Cine se teme de Sorin Iliesiu la conducerea TVR? Cine sa se teama? Securistii, activistii PCR , ‘specialiştii spălării pe creier şi ai imbecilizării în masă’ care stiu ca ochiului ager de cineast nu-i scapa nici un detaliu.

Mihai Rogobete: Toată consideraţia şi susţinerea mea pentru Sorin Ilieşiu.

dora : TVR – post national – a incaput pe mana tovarasilor si ‘baietilor destepti’ inca in dec. 89. Este o rusine modul cum manipuleaza (de multe ori prin omisiune) publicul, mint si dezinformeaza. (…) Nu m-am gandit cine ar fi indicat sa vina la conducerea televiziunii nationale. Nici un nume nu mi s-a parut potrivit. Multumesc maestrilor Viorel Padina si Devis Grebu pentru propunerea d-lui Sorin Iliesiu.

Monica : Iliesiu mi se pare potrivit in acest post de presedinte al unei televiziuni publice tocmai pt simplu motiv ca nu-i este ‘sluga’ presedintelui Basescu, stiut fiind faptul ca dumnealui, Iliesiu, este un admirator fervent al lui Corneliu Coposu.

AVP: Apelurile lui Sorin Iliesiu – absolut unice in Estul postcomunist, aloo – au scris deja o istorie mare (…) A, ca nu-l vor vedea bine pe dl Iliesiu, unu sau alta din Oranjerie (…), asta va fi o alta poveste monstruoasa de pre plaiurile drakkulesti…

Goldmund : eu nu cred ca domnul Sorin Iliesiu are vreo sansa sa devina Directorul TVR; criteriile sunt altele decat cele pe care le credem noi a fi corecte si care ar departaja impostura de valoare (…) Eu nu cred ca e posibil asa ceva; nu acum. Sper sa ma insel; m-as bucura enorm.

Stely : Am o deosebita stima, respect si incredere in d-l Sorin Iliesiu din momentul in care am aflat ca este initiatorul tuturor Apelurilor de condamnare a comunismului si a altor Apeluri de aflare a adevarului despre revolutie si mineriade. Este, dupa parerea mea, garantul depolitizarii televiziunii publice, al obiectivitatii si al libertatii de exprimare, in toata deplinatatea ei.

PetitPARIS: Sunt convins ca domnul Sorin Iliesiu este cea mai buna propunere pentru postul de director general al acestei institutii. Am incredere in viziunea domnului Iliesiu vis-a-vis de cum trebuie sa functioneze televiziunea publica a Romaniei europene.

Anamnesis: O Prioritate publica absoluta: sustinerea domnului Sorin Iliesiu la conducerea Televiziunii Romane: https://angela2008furtuna.wordpress.com/2010/04/02/sus%C8%9Binerea-domnului-sorin-ilie%C8%99iu-la-conducerea-televiziunii-romane-o-prioritate-publica/

Stely : Vrem sa avem o televiziune publica care sa serveasca interesele tuturor cetatenilor, indiferent de optiunile lor politice? Atunci cine poate fi mai bun decit un reprezentant al societatii civile, neangajat politic si care a dovedit o inalta tinuta civica ? (…) Eu cred ca S.Iliesiu va fi primul presedinte SRTV care va demonstra ca depolitizarea audiovizualului este posibila si ca nimeni nu va mai indrazni de aici incolo sa aduca politruci de cariera in fruntea TVR.

Stely : S.Iliesiu este cea mai buna alegere; un reprezentant de frunte al societatii civile si un garant al unei televiziuni depolitizate, a libertatii de exprimare si a profesionalismului ei. Sunt impresoinata de perseverenta pe care a dovedit-o in toate actiunile intreprinse.

Monica F: impreuna cu familia il sustinem pe prof. dr. S.Iliesiu.

Mary-Proud Fogerty: Din Dallas, votez cu ambele mâini cu dl Ilieşiu!

mihai rogobete: publicist, semnez cu toate mâinile pentru Sorin Ilieşu, pentru a fi numit preşedinte RTV.

niku_elektriku : sorin iliesiu este un idealist frumos.

dora : Dora, profesoara, cu intreaga familie din tara si din Germania, il sustinem pe d-l Sorin Iliesiu pentru functia de director al televiziunii publice. Sa ne fie redata televiziunea publica din mana hotilor si mafiotilor.

Goldmund: Adrian R. din Stuttgart. Il sustin pe domnul Sorin Iliesiu. Sa fie intr-un ceas bun pentru Romania!

tatonul.aa : Andrei Alexandru, pensionar. Susţin o curăţire totală a acestui anacronic simbol al manipulărilor de tot felul. Decapitarea actualei conduceri să fie doar primul pas. Mă alătur celor ce-l susţin pe S. Ilieşiu.

luminita : Luminita Cozma – inginer. DA pentru domnul Iliesiu. NU taxei radio-tv!

Leorda Lorin : Din tot sufletul sustin alegerea. Nu de alta, dar ar cam fi momentul ca oamenii care au dovedit verticalitate sa poata avea o mai larga posibilitate de exprimare. Mult succes, Dle Iliesiu, va doreste Leorda Lorin, SUA, FL.

ASOCIAȚIA 21 DECEMRIE 1989

……………………………………………………………………………………………………

ANGELA  FURTUNA – Adaug, astăzi, 6 aprilie: COMUNICATUL  DE  PRESĂ  AL  ASOCIAȚIEI 21 DECEMBRIE 1989 readuce în atenție două probleme: 1. importanța Televiziunii Române libere în procesul de autentică modernizare a României și 2. caracterul de excelență al alegerii domnului Sorin Ilieșiu la conducerea acestei instituții.

La rândul meu, într-o pledoarie făcută acum câteva zile pe blogul meu, am scos în evidență adevăratul SPIRIT al domnului Sorin Ilieșiu. Venind pe filonul democrat- liberal al gândirii și al ideii de LIBERTATE și de ETICĂ  A  NEUITĂRII generat de Fenomenul Timișoara și de Fenomenul Radio Europa Liberă, domnul SORIN ILIEȘIU îmbină, astfel, în mod fericit, pregătirea profesională de excepție, PERFORMANȚA ȘI EXCELENȚA, cu talentul organizatoric special și cu viziunea deontologică instituțională de care România are nevoie mai mult decât niciodată, atunci când e vorba de Televiziunea Publică. Poziția mea era, astfel, argumentată în articolul din 2 aprilie a.c.:

O Prioritate publica absoluta: sustinerea domnului Sorin Iliesiu la conducerea Televiziunii Romanehttps://angela2008furtuna.wordpress.com/2010/04/02/sus%C8%9Binerea-domnului-sorin-ilie%C8%99iu-la-conducerea-televiziunii-romane-o-prioritate-publica/

………………………………………………………………………………..

Adaug, astăzi, 6 aprilie,  ora 19.30, încă un argument de ultimă oră:

La români, alegerile bune se fac rar și numai după bătălii adesea teribile ce au nu numai efecte energofage, dar și, în cele din urmă, vocația persuasiunii. Este meritul poetului și disidentului Viorel Padina , al maestrului Devis Grebu, al Asociației 21 Decembrie 1989  și al profesorului Vladimir Tismăneanu de a fi inițiat cea mai importantă dezbatere publică legată de soarta Televiziunii publice  române și de susținerea singurului candidat pe care îl recomandă rigorile momentului: domnul Sorin Ilieșiu. Numirea urgentă a acestuia în postul de Director al TVR precum și susținerea sa de către echipe de profesioniști și de strategi  vor aduce beneficii majore spațiului mediatic românesc.

Șansa numită SORIN  ILIEȘIU trebuie exploatată la maximum, ACUM.

Angela Furtună

6 aprilie 2010

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s