Am primit din partea domnului Sorin Ilieșiu comunicatul de mai jos, care conține un nou apel pentru adoptarea legii lustrației anticomuniste și în România. Amânată timp de două decenii de o clasă politică perversă, ce a pus sistematic interesul personal și spălarea creierului național mai presus de adevărul istoric, de etica neuitării și de recuperarea normalității, adoptarea legii lustrației anticomuniste va constitui apogeul revoluției anticomuniste și va oferi instrumentul juridic de reglare a legitimității pozițiilor publice.

Deși pentru generațiile cu maximă implicare comunistă această lege vine destul de târziu pentru o idee evidentă de dreptate, este vorba totuși de pasul cel mai important, pentru  că el statuează pentru totdeauna în planul reglementărilor juridice o normă morală a cărei necesitate a fost deja demonstrată și răsdemonstrată.

Revoluţia anticomunistă începută în decembrie 1989 – deturnată prin genocidul neocomunist din 22-28 decembrie 1989 şi prin fratricidul din 13-15 iunie 1990 – este pe cale de a fi terminată, începând cu adoptarea lustraţiei anticomuniste.

Iată, în cele ce urmează, comunicatul primit din partea domnului Ilieșiu precum și mesajul domnului Teodor Mărieș:

Agerpres tocmai a publicat unul dintre cele mai importante apeluri ale societăţii civile din ultimii ani, apel care ar putea schimba destinul blestemat al României postcomuniste.

Revoluţia anticomunistă începută în decembrie 1989 – deturnată prin genocidul neocomunist din 22-28 decembrie 1989 şi prin fratricidul din 13-15 iunie 1990 – este pe cale de a fi terminată începând cu adoptarea lustraţiei anticomuniste şi cu aflarea adevărului juridic despre aceste incredibile crime.

– Asociaţia 21 Decembrie 1989 –

ŞTIRE AGERPRES
26 martie 2010, orele 19:28


Comunicat de presă – Asociaţia 21 Decembrie 1989
Comunicat de presa

35 de organizatii civice si sindicale au trimis un nou apel d-nei Roberta Anastase – presedinte al Camerei Deputatilor, pentru salvarea vietii lui Teodor Maries care afirma ca va iesi din greva foamei daca presedintele Camerei Deputatilor va semna un protocolulcare va avea urmatoarele puncte:

1. Supunerea la vot cu apel nominal (vot la vedere) a Legii lustratiei astfel încât poporul român sa stie clar cine ar putea fi împotriva îndepartarii din înaltele institutii ale statului a fostilor activisti comunisti si securisti responsabili direct sau indirect de înfaptuirea crimelor si faradelelgilor comuniste condamnate de seful statului român.

2. Stabilirea unui plan calendaristic, cu termene limita, pentru adoptarea legii lustratiei, astfel încât legea sa fie votata simbolic la data de 22 aprilie 2010 când se vor împlini 20 de ani de la declansarea celui mai lung miting anticomunist din istorie (52 de zile si de nopti fara întrerupere) – manifestatia-maraton din Piata Universitatii, Bucuresti, România.

Prezentam textul integral al apelului :

R E V E N I R E

APEL pentru salvarea vietii lui Teodor Maries
Doamnei Roberta Anastase – Presedinte al Camerei Deputatilor
– apel semnat de 35 de organizatii civice si sindicale –

25 martie 2010

Doamna Presedinte al Camerei Deputatilor,

Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, care se afla în a 73-a zi de greva a foamei (dupa alte 74 de zile de greva a foamei în toamna anului trecut) pentru adevar si dreptate fata de genocidul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990, precum si pentru adoptarea legii lustratiei, va multumeste pentru scrisoarea pe care i-ati trimis-o ieri, în care i-ati cerut sa renunte la greva foamei, promitându-ica vetiface demersurile necesare pentru adoptarea Legii lustratiei.

Starea sanatatii lui Teodor Maries este extrem de grava, iar greutatea lui este sub54kg la o înaltime de 185 cm. Ultimele analize medicale pot fi accesate la adresa http://www.asociatia21decembrie.ro/2010/03/analize-greva-foamei-ii-ziua-72-24-martie2010/ Cu riscul vietii, în speranta ca veti semna protocolul propus de el, Teodor Maries a decis sa continue greva foamei pâna marti, 30 martie 2010, când, începând de la orele 9:30 ati programat la Palatul Parlamentului întâlnirea dintre dvs si noi, reprezentantii societatii civile (Florian Mihalcea – presedintele Societatii Timisoara, Daniel Vighi – vicepresedinte, Sorin Iliesiu, Valeriu Stoica si Viorel Oancea – membri ai Societatii Timisoara si Teodor Maries – presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989) întâlnire ceruta de noi la Timisoara în 13 martie 2010, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara.

Salutam în acest context interventiile pentru adoptarea lustratiei anticomuniste – în cadrul dezbaterii din sala ‘George Serban’ a Memorialului Revolutiei din Timisoara – facute în 13 martie a.c. de colegii dvs, deputatii PD-L Marius Dugulescu si Florin Postolachi. Având în vedere starea în care se afla, Teodor Maries regreta ca aceasta întâlnire nu a putut fi programata de dvs mai devreme si spera sa-i întelegeti temerile având în vedere ca a simtit pe pielea lui ce înseamna sa fi mintit timp de 147 de zile de greva foamei: 74 de zile în toamna anului trecut si 73 de zile în acest an. Totodata, el nu uita minciunile unor politicieni fatarnici care au promis adoptarea lustratiei anticomuniste, precum Emil Constantinescu sau Bogdan Olteanu, laureat al premiului ‘Secera si Ciocanul’ acordat de Societatea Timisoara pentru blocarea legii lustratiei în calitate de presedinte al Camerei Deputatilor.

Teodor Maries îsi aduce aminte ca si dvs ati declarat în martie 2009 la Timisoara, în calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, ca veti actiona pentru adoptarea cât mai curând posibil a Legii lustratiei, dar nu v-ati onorat promisiunea, motiv pentru care Societatea Timisoara v-a nominalizat pentru premiul ‘Secera si Ciocanul’ pe care l-ati pierdut acum doua saptamâni la o diferenta de un vot în favoarea d-lui Dinu Patriciu.

Speram ca de data aceasta va veti onora promisiunea si veti face posibil un act istoric al României postcomuniste antitotalitare.

Teodor Maries prefera sa-si riste viata, dar sa nu dezonoreze Marele premiu ‘Speranta’ pe care l-a primit acum doua saptamâni la Timisoara, din respect pentru personalitatile laureate cu acelasi premiu începând din 1992: Corneliu Coposu, Monica Lovinescu, Ticu Dumitrescu, M.S. Regele Mihai, Ana Blandiana sau Monica Macovei.

Teodor Maries va solicita ca la întâlnirea noastra de la Palatul Parlamentului din 30 martie 2010 sa fie prezenti si liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor, care sa semneze, daca vor dori, protocol nostru.

Va reamintim ca în septembrie 2007 am luat parte la dezbaterea organizata de Societatea Timisoara despre adoptarea legii lustratiei. În acel moment, legea era ca si votata întrucât la dezbatereau fostprezentireprezentantii grupurilor parlamentare ale PNL, PD, UDMR, PC si al minoritatilor nationale care au afirmat ca sunt mandatati sa declare public ca partidele si grupurile pe care le reprezinta vor vota legea lustratiei. Dar fostul presedinte alCamerei Deputatilor, ‘liberalul’ Bogdan Olteanu a blocat votarea legii lustratiei.

Doamna Presedinte al Camerei Deputatilor, Teodor Maries afirma ca va iesi din greva foamei daca veti semna protocolul care va avea urmatoarele puncte:

1. Supunerea la vot cu apel nominal (vot la vedere) aLegii lustratiei astfel încât poporul român sa stie clar cine ar putea fiîmpotriva îndepartarii din înaltele institutii ale statului a fostilor activisti comunisti si securisti responsabili direct sau indirect de înfaptuirea crimelor si faradelelgilor comuniste condamnate de seful statului român.

2. Stabilirea unui plan calendaristic, cu termene limita, pentru adoptarea legii lustratiei, astfel încât legea sa fie votata simbolic la data de 22 aprilie 2010 când se vor împlini 20 de ani de la declansarea celui mai lung miting anticomunist din istorie (52 de zile si de nopti fara întrerupere) – manifestatia-maraton din Piata Universitatii, Bucuresti, România.

Adoptarea lustratiei anticomuniste a fost ceruta cu insistenta atât de Presedintele României cât si de presedintele PD-L, actualul Prim-Ministru al României.

Citam din declaratia Presedintelui României Traian Basescu, din 10 iunie 2007: ‘Niciodata nu este prea târziu pentru Legea lustratiei. Este nevoie de limpezirea celor 50 de ani de comunism. Daca vrem ca influenta comunismului sa fie diminuata, legea lustratiei trebuie adoptata rapid de Parlament’. Totodata, Presedintele României a declarat ca adoptarea Legii lustratiei este o conditie pentru desprinderea de comunism si eradicarea reverberatiile epocii comuniste. Presedintele României a mai afirmat ca adoptarea Legii lustratiei este esentiala pentru reformarea sistemului politic.

Presedintele PD-L Emil Boc a cerut imperativ în 27 octombrie 2008, ‘discutarea Legii lustratiei, conditie necesara pentru asanarea clasei politice’.

Partidul Democrat-Liberal considera ca ‘este nevoie de asumarea ferma a despartirii de trecutul comunist’ asa cum scrie în programul sau politic.

De asemenea, Dumneavoastra, în calitate de Presedinte al Camerei Deputatilor, ati declarat acum un an la Timisoara ca veti actiona pentru adoptarea cât mai curând posibil a Legii lustratiei.

Asteptam sa va respectati angajamentele asumate public în fata electoratului.

Va cerem sa faceti demersurile necesare ca posturile de radio si de televiziune sa poata transmite în direct si integral sedinta Camerei Deputatilor în care va fi votata cu apel nominal (la vedere) legea lustratiei, având în vedere ca adoptarea lustratiei anticomunisteva constitui un moment de rascruce în istoria României.

Va cerem ca noi, reprezentantii societatii civile sa ne putem adresa plenului Camerei Deputatilor atât în timpul dezbaterilor cât si înainte de momentul votului.

Ideea lustratiei anticomuniste s-a nascut în România, acum 20 de ani, prin Proclamatia de la Timisoara. Aproape toate fostele tari comuniste au pus în aplicare ideea nascuta în România. Albania, spre exemplu,a adoptat legea lustratiei anticomuniste acum 15 ani, în 1995.

Conform Raportului final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, ‘adevarata carta a revolutiei din decembrie 1989 a fost Proclamatia de la Timisoara – din 11 martie 1990 – care a consacrat idealurile anticomuniste ale revolutiei’.

Una dintre cele mai importante idei din Concluziile Raportului final asumat de Presedintele României în 2006 este urmatoarea: ‘având în vedere criminalitatea si nelegitimitatea regimului comunist, se impune adoptarea urgenta a legii lustratiei’.

Mentionam ca adoptarea urgenta a legii lustratiei a fost ceruta de urmatoarele documente pentru decomunizarea României: Proclamatia de la Timisoara (martie 1990), Proclamatia pentru România (aprilie 2005), Apelul pentru România (iunie 2005) semnat de cele mai prestigioase organizatii civice în frunte cu GDS, Apelul catre Parlamentul României (martie 2007) semnat de 790 de personalitati, de peste un milion de sindicalisti si de sase organizatii civice si sindicale; Apelul pentru Adevar (ianuarie 2008) semnat de peste 700 de personalitatisi de 15organizatii civice si sindicale, Proclamatia pentru decomunizarea României (23 august 2008) semnata de 26de organizatii civice si sindicale.

Avem convingerea ca majoritatea covârsitoare a deputatilor vor întelege semnificatia istorica a votului lor si ca, daca va fi supusa la vot prin apel nominal, legea lustratiei va fi adoptata de o majoritate parlamentara compatibila cu o Românie moderna, membra a NATO si UE. Subliniem ca legea lustratiei, conform sondajelor de opinie din 2007, este dorita de majoritatea cetatenilor României (mentionam ca sondajele din 2008 si 2009 nu s-au referit la legea lustratiei).

Doamna Presedinte a Camerei Deputatilor,
este de neconceput sa condamnam regimul comunist ca ilegitim si criminal fara sa interzicem, prin legea lustratiei, accesul în fruntea celor mai importante institutii ale statului ale fostilor activisti comunisti si securisti responsabili direct sau indirect de înfaptuirea crimelor si faradelelgilor comuniste condamnate de Presedintele României.

Cu convingerea ca a sosit în sfârsit ceasul demnitatii si pentru România, 25 martie 2010

În numele membrilor de onoare ai Asociatia 21 Decembrie 1989 prezidate de Teodor Maries: Ana Blandiana, Monica Macovei, Vladimir Tismaneanu, Sorin Iliesiu, Valeriu Stoica, Mihai Sora, Radu Filipescu, Florian Mihalcea, Ion Caramitru, Dorin Tudoran, Ioan Stanomir, Nicolae Prelipceanu, Doina Jela, Rodica Culcer, Andreea Pora, Romulus Rusan, Stephane Courtois, Dennis Deletant, Octav Bjoza, Liviu Antonesei, Stefana Bianu, Florin Postolachi, Marius Oprea, Petre Mihai Bacanu, Stefan Niculescu Maier, Petru Clej, Steven Bonica, Cristinel Dumitrescu, Ana Tutuianu, Camelia Doru, Livia Dandara, Mariana Farcau, Razvan Savaliuc, Ilinca Diaconu, Ion Ioan, Dinu Gându, Gheorghe Chioaru, Nicolae Stefanescu Draganesti,Neagu Djuvara.

s e m n e a z a :

Sorin Iliesiu- autorul apelurilor pentru condamnarea nationala si internationala a comunismuluihttp://www.gds.ong.ro/apel.htmhttp://www.libertates.com/en/articles/40-appeal-for-the-condemnation-of-the-criminality-and-illegittimacy-of-communism.html, vicepresedinte – Alianta Civica.
Societatea Timisoara, Florian Mihalcea – Presedinte
Asociatia 21 Decembrie 1989, Carmen Alexandrescu si Gabriel Hârtopanu – Vicepresedinti
Blocul National al Revolutionarilor 1989, George Costin – Presedinte executiv
Asociatia Fostilor Detinuti Politici din România- Octav Bjoza, Presedinte
Seniorii Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti 1990, Romeo Mosoiu, Marius P.Clonda
Consiliul Mondial Român, Stefana Bianu – Vicepresedinte
Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 Timisoara, dr.Traian Orban – Presedinte
Asociatia 17 Decembrie 1989 Timisoara
Asociatia Frontul Democratic Român- Petrisor Morar, Presedinte
Asociatia 22 Decembrie 1989 Baia-Mare- Adiel Florian, Presedinte
Comitetul de Actiune pentru Democratizarea Armatei- ofiterii C.A.D.A.-1990
Fundatia Culturala Memoria – filiala Arges, prof.univ.Ilie Popa – Presedinte
Fundatia Icar, Dr. Camelia Doru – Presedinte
Grupul de actiune Noii Golani
Romanian-American Network Inc. NGO – Chicago, SUA -Steven V. Bonica – Presedinte
Asociatia Cives, Ioan Rosca – Presedinte
Fundatia Nationala pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepresedinte
Asociatia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Presedinte
Organizatia luptatorilor pentru apararea drepturilor omului, I.Lesu – Presedinte
Sindicatul National al Taranilor si al Proprietarilor Români, Dan Draghici – Presedinte
Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice – Sectiunea Nationala România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Presedinte
Asociatia Scriitorilor Români si Germani din Bavaria, Radu Barbulescu – Presedinte
Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Presedinte
L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu- Presedinte
Consiliul Român American, Neculai Popa – Presedinte
Asociatia Copiilor Revolutiei, Catalin Giurcanu – Presedinte
Asociatia Adevar si Dreptate, Nicolae Banutoiu – Presedinte
Asociatia Apolitica ‘Societatea Târgoviste’, Ilie Petre Stirbescu – Presedinte F
undatia Redarea Istoriei, jurist Paun Gabriel Virgil – Presedinte
Fundatia Ioan Barbus, Anca Maria Cernea – Presedinte
Federatia nationala Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Presedinte
Grupul vaduvelor de eroi martiri
Fundatia Nationala a Revolutiei din Decembrie 1989 – Timisoara, Pompiliu Alamorean – Presedinte
Federatia sindicala ‘Solidaritatea – Virgil Sahleanu’ a siderurgistilor din România
Sindicatul Solidaritatea al siderurgistilor Galati, Ilinca Diaconu – Presedinte
Sindicatul Solidaritatea Hunedoara Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Presedinte

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s