Comunicat al Asociaţiei 21 Decembrie 1989


30 de organizaţii civice şi sindicale au trimis procurorului general un apel pentru respectarea deciziei CEDO şi pentru salvarea vieţii preşedintelui
Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş.

Teodor Mărieş, 4 martie 2010

Apelul a fost trimis spre informare
D-lui Preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului – Jean-Paul Costa,

D-lui Preşedinte al României Traian Băsescu, D-lui Prim-ministru Emil Boc, D-lui ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu şi D-lui ministru de Externe Teodor Baconschi.

Prezentăm în continuare textul integral al apelului:

Apel pentru respectarea deciziei CEDO

şi pentru salvarea vieţii lui Teodor Mărieş


Doamnei Procuror general Laura Codruţa Kovesi


Spre informare:

D-lui Preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului – Jean-Paul Costa

D-lui Preşedinte al României Traian Băsescu

D-lui Prim-ministru Emil Boc

D-lui ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu

D-lui ministru de Externe Teodor BaconschiDoamnă Procuror general,


În februarie 2007 ne-aţi declarat oficial că acţionaţi pentru aflarea adevărului revoluţiei „cu maximă celeritate”, dar neoficial, începând din decembrie 2007 aţi aplicat strategia tergiversărilor deliberate care astăzi ar putea duce la o crimă indirectă cu premeditare.

Teodor Mărieş a intrat în a 67-a zi de grevă a foamei, după alte 74 de zile în toamna anului trecut şi o pauză în care nu a recuperat decât jumătate din greutatea pierdută anterior. E un miracol faptul că mai trăieşte şi că e lucid şi responsabil. Are doar 55 kg la o înălţime de 185cm.


Doamnă Procuror general, copierea dosarului mineriadei din iun.1990, începută miercuri a fost blocată azi prin inacţiunea dumneavoastră.
Salvaţi-vă onoarea măcar acum şi trimiteţi imediat doi funcţionari ai Parchetului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru a desigila dosarele Mineriadei, dosare aflate acolo, permiţând astfelxeroxarea acestora aprobată în scris, la cererea noastră, de doamna judecător Lidia Bărbulescu, preşedintele în exerciţiu al ÎCCJ. Funcţionarii de la ÎCCJ nu au curajul să desigileze dosarele Mineriadei, şnuruite/cusute de Parchet.

Trebuie să aveţi respect pentru un om gata să moară pentru înfăptuirea justiţiei.

Doamnă Procuror general, sunteţi plătită din banii cetăţenilor Românieipentru a înfăptui justiţia.
Doru Mărieş nu trebuie să moară!
Dacă totuşi va muri, cine va fi responsabil de această crimă cu premeditare?

Doamnă Procuror general, încă din 4 noiembrie 2008 aţi cunoscut dispoziţia Înaltei Curţi Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg referitoare la realizarea unei copii integrale a dosarul Revoluţiei pentru partea vătămată, ba mai mult, aţi avizat favorabil adresa corespunzătoare a Ministerului Afacerilor Externe.

Procurorul de caz, în acel moment încă gen. Dan Voinea, a început să facă lucrarea copiind 40.000 de file din dosarul Revoluţiei, iar agentul guvernamental le-a ridicat pentru a le trimite la CEDO.

Doamnă Procuror general, care sunt motivele reale pentru care copia integrală a dosarului Revoluţiei nu a fost predată părţii vătămate nici la termenul dispus de CEDO şi nici măcar astăzi?

Aţi fost investită ca înalt magistrat a statului român. Dacă înalţii magistraţi de la Înalta Curte au dispus o măsură temeinică şi legală, dumneavoastră de ce nu onoraţi legea? De ce nu aveţi demnitatea de a vă respecta statutul cu care aţi fost investită?

De la acea dispoziţie CEDO a trecut aproape un an şi jumătate. Înalta Curte continuă să aştepte ca statul român să-i pună în aplicare dispoziţia. Ca dovadă, CEDO a considerat întemeiată cererea Asociaţiei 21 Decembrie 1989 & Mărieş prin care au solicitat un nou termen pentru a-şi putea completa apărarea după ce vor fi primit toate documentele pertinente din dosarul revoluţiei.

Ieri 17 martie, CEDO ne-a acordat un nou termen la 7 aprilie 2010, adică al patrulea termen doar în acest an, datorat tergiversării deliberate a predării copiei dosarului.

Înalţii magistraţi de la Curtea Europeană respectă principii stabilite de peste 50 de ani, respectiv principiul armelor egale al părţilor.

Ce aţi făcut dumneavoastră pentru a respecta legea şi acest principiu?

În prima fază aţi analizat corect şi aţi dispus în consecinţă.

În a doua fază, împreună că agentul guvernamental, cu adjunctul dvs şi cu şefii de secţii pe care îi aveţi în subordine, aţi blocat finalizarea copierii dosarului revoluţiei, sfidând dispoziţia CEDO.

În aprilie 2009, Asociaţia 21 Decembrie & Mărieş au protestat la Înalta Curte de la Strasbourg (la trei luni după termenul legal până la care trebuia să transmiteţi toate documentele), obţinând un document în care se arăta clar că CEDO nu a primit nici măcar o filă din dosarul revoluţiei. În acelaşi timp, în ţară, agentul guvernamental, cu complicitatea dvs „tacită”, a declarat presei că v-aţi îndeplinit toate obligaţiile.

„Misterul” a fost dezlegat după multe proteste şi doar după ce revoluţionarii Asociaţiei 21 Decembrie, disperaţi, s-au legat de gardul Ministerului Afacerilor Externe şi, în urma audienţei la ministrul Cristian Diaconescu, acesta a dispus trimiterea urgentă a celor 40.000 de file la CEDO.

De îndată ce Înalta Curte a primit cele 40.000 de documente, le-a remis reclamantului, Asociaţia 21 Decembrie & Mărieş.

Printr-o nouă adresă, CEDO a dispus ca restul documentelor din dosarul Revoluţiei să fie predate la faţa locului, adică la Bucureşti, reclamantului.

Din nou nu v-aţi conformat. Aţi încălcat şi această dispoziţie.

La data de 4 august 2009, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, disperat de strategia tergiversărilor în care excelaţi, a intrat în greva foamei. În timp ce Preşedintele României l-a vizitat în prima zi, dvs i-aţi ignorat protestul extrem.

La 8 septembrie 2009, după 36 de zile de grevă a foamei, Preşedintele României a mediat la Palatul Cotroceni întâlnirea dintre noi – societatea civilă – şi cei mai înalţi reprezentanţi ai statului, printre care şi dvs.. Cu acea ocazie, aţi îndrăznit să-l dezinformaţi pe şeful statului, atât dvs cât şi agentul guveramental. Aşi nesocotit opiniile Preşedintelui României atât în timpul acestei întâlniri, cât şi după. V-aţi prefăcut că lucraţi, solicitând opinia CSM-ului dacă e sau nu cazul să predaţi copia dosarului, în loc să vă asumaţi responsabilitatea înaltei funcţii pe care o deţineţi. Pe bună dreptate, CSM-ul v-a respins solicitarea. Apoi aţi solicitat Curţii Europene noi şi noi precizări, ca şi cum nu aţi cunoaşte ABC-ul Dreptului internaţional.

Aţi ignorat opiniile explicite în acest caz concret exprimate de experţi în drept precum doamna Monica Macovei (care v-a propus ca procuror general) sau domnii Valeriu Stoica şi Ioan Stanomir.

În sfărşit, după zece luni, v-aţi hotărât să copiaţi dosarul revoluţiei şi să-l trimiteţi la sediul CEDO de la Strasbourg. Înalta Curte v-a trimis o adresă prin care v-a solicitat, din nou, să predaţi reclamantului dosarul revoluţiei la faţa locului, adică la Bucureşti, pentru a nu se cheltui inutil banii publici ai statului român şi ai CEDO.

Din nou nu aţi respectat nici precizările Curţii şi nici legea, şi, pe bani publici, nu puţini, aţi trimis la Strasbourg camioneta cu cele circa 800.000 de documente din dosarul revoluţiei. CEDO a refuzat pe bună dreptate să primească cele circa 800.000 de documente, astfel încât dosarul revoluţiei s-a plimbat două săptămâni prin Europa, probabil în speranţa că reclamantul va muri în greva foamei şi nu va mai trebui să predaţi dovezile genocidului prin care revoluţia a fost reprimată.

Întrucât reclamantul a supravieţuit, iar respectarea dispoziţiei CEDO nu mai putea fi tergiversată, aţi decis predarea dosarului, dar nu a copiei integrale, invocând faptul că unele documente ar fi secrete şi că vor fi predate într-un viitor apropiat, imediat după desecretizare.

La data de 16 oct. 2009, după 74 de zile de greva foamei, Teodor Mărieş, aflat într-o stare extrem de îngrijorătoare, a ieşit din grevă sperând că vă veţi ţine de cuvânt.

Asociaţia 21 Decembrie a comunicat către CEDO faptul că nu a primit documentele „secrete”. Timp de aproape trei luni, revoluţionarii au aşteptat să le primească, iar CEDO a acordat noi termene pentru că nu aţi acţionat în nici un fel pentru a vă respecta cuvântul.

Ca urmare, la data de 12 ianurie 2010, Teodor Mărieş, exasperat, a reintrat în greva foamei. Ca prin minune, începând de a doua zi aţi început să-i daţi „cu ţârâita” documente „desecretizate”, dar nici până azi nu v-aţi îndeplinit obligaţia de a le preda integral.

Cu riscul de a ne repeta, vă reamintim că onorata Curte de la Strasbourg a avut foarte multă răbdare cu dvs pentru a respecta principiul armelor egale. Gestul extrem al lui Teodor Mărieş s-a dovedit a fi justificat de refuzul dvs de a respecta legea chiar din înalta poziţie pe care o deţineţi.

Aţi încălcat legea de numeroase ori, într-un singur dosar. Nimeni nu v-a tras până în prezent la răspundere.

Ca şi cum n-ar fi fost destule tergiversările de până acum, de două zile încoace blocaţi copierea celor circa 80.000 de file ale dosarului Mineriadei din iunie 1990, aflat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu toate că preşedintele acesteia, Doamna judecător Lidia Bărbulescu a aprobat copierea la faţa locului.

Aţi inventat o nouă formă de tergiversare prin refuzul de a trimite, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doi reprezentanţi ai Parchetului pentru a desigila dosarele astfel încât să fie posibilă copierea şi certificarea acesteia, în condiţiile în care copia dosarului mineriadei trebuia predată reclamantului încă din toamna anului trecut.

Este adevărat că prin aceste tergiversări se urmăreşte decesul lui Teodor Mărieş, care, pentru ca dvs să respectaţi legea, a făcut până în prezent 141 de zile de grevă a foamei, îngăduindu-şi o pauză de aproape trei luni în care a sperat în zadar că sunteţi de bună credinţă?

Faţă de toate acestea, dacă nu aţi considera că s-ar impune demisia de onoare, noi vom considera că ar fi obligatorie revocarea dumneavoastră.

Prin iresponsabilitatea dvs, riscaţi viaţa unui om care face greva foamei fiind gata să moară pentru aflarea Adevărului şi înfăptuirea Dreptăţii, adică pentru ceea ce sunteţi plătită din banii cetăţenilor României.
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, TeodorMărieş, intră mâine în a 67-a zi de grevă a foamei din cauza faptului că „maxima celeritate” pe care ne-aţi promis-o în februarie 2007 a fost preschimbată de dvs în maxima „tergiversare”. De ce?

Menţionăm că vom cere anchetarea şi urmărirea penală a tuturor celor care au tergiversat sau au împiedicat, direct sau indirect, aflarea adevărului despre istoria recentă a poporului român.

19 martie 2010

Sorin Ilieşiuautorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/articles/40-appeal-for-the-condemnation-of-the-criminality-and-illegittimacy-of-communism.html, vicepreşedinte – Alianţa Civică.

Societatea Timişoara, Florian Mihalcea – Preşedinte

Asociaţia 21 Decembrie 1989, Carmen Alexandrescu si Gabriel Hîrtopanu – Vicepreşedinţi

Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin – Preşedinte executiv

Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Romeo Mosoiu, Marius P.Clonda

Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu – Vicepreşedinte

Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte

Asociaţia Frontul Democratic Român – Petrişor Morar, Preşedinte
Asociaţia 22 Decembrie 1989 Baia-Mare – Adiel Florian, Preşedinte
Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei – ofiţerii C.A.D.A.-1990

Fundaţia Icar, Dr. Camelia Doru – Preşedinte

Grupul de acţiune Noii Golani

Romanian-American Network Inc. NGO – Chicago, SUA – Steven V. Bonica – Preşedinte

Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepreşedinte

Asociaţia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Preşedinte

Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, I.Leşu – Preşedinte

Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte

Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte

Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte

Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte

L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina EvanghelescuPreşedinte

Consiliul Român American, Neculai Popa – Preşedinte

Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte

Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte

Asociaţia Apolitică “Societatea Târgovişte”, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte

Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte

Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea – Preşedinte

Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte

Grupul văduvelor de eroi martiri

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte

Federaţia sindicală “Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din RomâniaSindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu – Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s