Asociaţia 21 Decembrie 1989 prezintă două ştiri Agerpres:

1. Vladimir Tismăneanu: Activitatea IICCMER – extinsă asupra Revoluţiei şi mineriadelor

2.  Angela Furtuna: Solidaritate cu Doru Maries


ŞTIRE AGERPRES

17 martie 2010
http://www.asociatia21decembrie.ro/2010/03/agerpres-alerte-iii-17-martie-2010/

Vladimir Tismăneanu: Activitatea IICCMER – extinsă asupra Revoluţiei şi mineriadelor

Unificarea Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc cu Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului în România presupune extinderea activităţii asupra Revoluţiei din decembrie 1989 şi a mineriadelor, a afirmat Vladimir Tismăneanu, preşedinte al Consiliului ştiintific al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).


‘S-a speculat pe reducerea prerogativelor de investigare a crimelor comunismului. (…) Cine citea atent H.G.-ul ştia că s-a extins activitatea asupra revoluţiei din decembrie 1989 şi asupra mineriadelor’, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Vladimir Tismăneanu.


El a spus că problematica exilului va continua să fie o prioritate a Institutului şi că instituţia va face o tematică importantă din analiza situaţiei minorităţilor naţionale sub comunism. ‘În lărgirea pe care o dorim a cadrului de cercetare (…) vom accentua dimensiuni care au fost prea puţin studiate. Nu este o critică la adresa nimănui, este o critică, dacă vreţi, a întregului demers istoriografic şi politologic din România postcomunistă şi nu numai din România postcomunistă. Şi în alte ţări din Europa Răsăriteană se vede această problemă – analiza societăţii, a instituţiilor şi un lucru care a scăpat din vedere şi îl considerăm esenţial – analiza situaţiei economice, a politicilor economice e un capitol excepţional din Raportul final al Comisiei prezidenţiale’, a menţionat preşedintele Consiliului ştiintific al IICCMER.

El a menţionat că propunerea asumată de conducerea executivă a Institutului este ca acesta să poarte numele Institutul ‘Monica Lovinescu’. ‘Este perfect normal să fie analizate toate aceste crime, deci nu cred că există nici cea mai mică reticenţă din punctul nostru de vedere. Am spus-o de nenumărate ori că susţinem continuitatea analizelor şi lărgirea cadrului de cercetare. Cadrul analitic şi cel metodologic trebuie lărgit. Susţinem racordarea acestui Institut, în formula sa regândită şi reconcepută, la demersul istoriografic internaţional’, a declarat preşedintele Consiliului ştiintific al IICCMER.


Referitor la propunerile privind 21 Decembrie ca Zi a Victimelor Comunismului şi respectiv 23 august – Zi a victimelor fascismului şi comunismului, Tismăneanu şi-a exprimat speranţa ca, foarte curând, să apară hotărârea de guvern legată de cele două zile de comemorare.


În altă ordine de idei, Vladimir Tismăneanu a spus că Institutul Revoluţiei s-a format printr-o hotărâre a Parlamentului. ‘Nu poate sub nicio formă nici Guvernul, nici preşedintele să facă nimic, decât Parlamentul poate să facă şi atunci Institutul Revoluţiei (…) îşi continuă liniştit activitatea. (…) Nu ştiu să fi făcut vreodată vreo conferinţă să fie şi ei întrebaţi cât de cât despre ce fac’, a spus Tismăneanu.


În altă ordine de idei, în calitate de prieten al preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, aflat în greva foamei, Vladimir Tismăneanu l-a implorat pe acesta să se oprească. ‘Ca prieten al lui Mărieş îl implor să se oprească. Pe de altă parte, nu Mărieş e cel care trebuie să se oprească, ci instituţiile cărora el le cere să acţioneze în spiritul hotărârilor Curţii Internaţionale’, a adăugat preşedintele Consiliului ştiintific al IICCMER, întrebat despre situaţia în care s-a ajuns în cazul preşedintelui Asociaţiei 21 decembrie 1989.


La rândul său, Mihail Neamţu, director ştiintific al IICCMER, s-a referit la intenţia instituţiei de a propune un anuar internaţional care să studieze comunismul românesc şi est-european. AGERPRES (Iulia Petre)


Comunicat de presă – Asociaţia 21 Decembrie 1989
Comunicat al Asociatiei 21 Decembrie 1989

Asociatia 21 Decembrie 1989 a primit astazi din partea doamnei Angela Furtuna un mesaj de solidaritate cu presedintele asociatiei, Teodor Maries, în lupta lui pentru adevarul despre genocidul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990.

Mentionam ca doamna Angela Furtuna este scriitoare, poeta, publicista, critic literar, membra a Uniunii Scriitorilor din România, master în Comunicare si PR, master în Semiotica Limbajului în mass-media si publicitate.

Prezentam mesajul integral al Doamnei Angela Furtuna:

Solidaritate cu Doru Maries

de Angela Furtuna

16 martie 2010

https://angela2008furtuna.wordpress.com/2010/03/16/solidaritate-cu-doru-maries/

Monica Lovinescu observase de mult timp faptul ca la noi exista ‘lumea pe dos, lumea în jos’, adica inversarea prioritatilor si rasturnarea scarii valorilor. Cercurile interesate de perpetuarea minciunii si a gândirii totalitare sunt înca viguroase, iar influenta lor politica si sociala nu e neglijabila, dupa regimul prelungit de restalinizare creat de Ilici Iliescu si dezvoltarea falangelor oligarhice cu aripi la rasarit si protectie europeana.

Doru Maries este eroul absolut al anticomunismului updates 2010: pe lânga actualitatea procesului comunismului, el îsi asuma în egala masura necesitatea denuntarii si a procesului neocomunismului instalat în decembrie 1989 de chipa Ilici-KGB.

Absenta mediatizarii corespunzatoare a grevei desfasurate de Doru Maries tradeaza gradul de imensa dementa si nivelul moral execrabil în care se complac cercurile politice-mediatice românesti, care, cu rare exceptii, mai urmaresc interesul national si cetatenesc sau aflarea adevarurilor istorice.

Lipsa de audienta a gestului suprem facut de Dl. Doru Maries reprezinta simptomul cel mai îngrijorator privind maladia grava a desolidarizarii (dirijate sau spontane, prin spalarea creierului)a românilor de propriile interese vitale.

Sa speram, totusi, ca si dupa 20 de ani, si în conditii de epuizare a câtorva generatii, gestul dlui. Doru Maries si dezvaluirile din ultimele saptamâni initiaza un proces important. Incepe o alta epoca; devine posibila internationalizarea în câtiva ani a procesului comunismului (dupa actele de condamnare din Letonia si România); devine posibil si momentul juridic international când se va recunoaste tarilor noastre statutul de victime ale bolsevizarii. Daca generatia noastra nu va începe sa faca acest lucru, dedicat si tenace, în timp ce Marele Urs de la Rasarit a câstigat deja 20 de ani avans (gratie spalarii creierului si restalinizarii faute sub Ilici si cu obladuirea noilor curenti europeni), s-ar putea ca Gulagul sa intre definitiv în amnezie. Inclusiv complicatiile sale noi si vechi.
Mai ales acum, pe ultima suta de metri a bataliei pentru adevar, gesturile contemplative nu sunt de folos. Ci actiunea eficace si cu efect de trezire a constiintelor. Retorica momentului cere adecvare.

Dl. Doru Maries se sacrifica pe sine pentru a trezi un popor din supradoza de anestezie aproape letala injectata de cercuri politice malefice.

1517606; 2010-03-17 09:41:25

© Agerpres 2008
Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s