Asociaţia 21 Decembrie 1989 prezintă două ştiri Agerpres:

1.
Monica Lovinescu: România „nu se va însănătoşi decât atunci când autorii masacrului din ’89 şi ai fratricidului din ’90 vor fi cunoscuţi şi, eventual, iertaţi pentru faptele lor”.

2.

Agerpres EXCLUSIV / 17 martie 2010 

Teodor Mărieş: „Azi dimineaţă am început xeroxarea dosarului mineriadei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”

ŞTIRE AGERPRES
17 martie 2010

Comunicat de presă Asociaţia 21 Decembrie 1989
Comunicat al Asociaţiei 21 Decembrie 1989

– prima conferinţă de presă a Institutului ‘Monica Lovinescu – Virgil Ierunca’ –

Conform unei ştiri difuzate în 25 aprilie 2008 de o mare agenţie (Nota Asociaţiei 21 Decembrie 1989:Mediafaxhttp://www.mediafax.ro/cultura-media/m-lovinescu-romania-va-evolua-abia-cand-autorii-masacrelor-din-89-si-90-vor-fi-cunoscuti-2586799 ), ştire ocazionată de decesul uneia dintre cele mai prestigioase militante anticomuniste, Monica Lovinescu, aceasta a afirmat, într-o discuţie purtată în 1995 cu Sorin Ilieşiu, membru de onoare al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, că România ‘nu se va însănătoşi decât atunci când autorii masacrului din ’89 şi ai fratricidului din ’90 vor fi cunoscuţi şi, eventual, iertaţi pentru faptele lor’.

Astăzi, 17 martie 2010, începând de la orele 12, a avut loc în Bucureşti prima conferinţă de presă a Institutului ‘Monica Lovinescu – Virgil Ierunca’ pentru investigarea crimelor comuniste şi neocomuniste, noul institut fiind condus de doi membri de onoare ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989: preşedintele consiliului ştiinţific Vladimir Tismăneanu şi preşedintele executiv Ioan Stanomir.

Profesorul Vladimir Tismăneanu a subliniat faptul că institutul îşi va extinde investigările şi asupra crimelor neocomuniste.

Asociaţia 21 Decembrie 1989 a fost reprezentată de Sorin Ilieşiu care a avut o intervenţie orală din care prezentăm următoarele fragmente:

‘Sunt Sorin Ilieşiu, autorul Proclamaţiei pentru România publicată în aprilie 2005, care a cerut în mod explicit înfiinţarea unui Institut naţional pentru studierea crimelor comunismului.

Spre cinstea lui, guvernul liberal a răspuns după câteva luni acestei cereri şi, în decembrie 2005, a înfiinţat acest institut.

Din păcate, din cauza presiunilor politice, institutul nu a investigat până în prezent tocmai cele mai mari crime ale regimului comunist din România: genocidul din decembrie 1989 şi fratricidul din iunie 1990.

Dl Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, mi-a spus recent că nu există în istoria comunismului românesc un număr mai mare de oameni ucişi într-un interval de timp atât de scurt. Adică în doar 12 zile, între 17 şi 28 decembrie ’89, au fost ucişi circa 1600 de oameni, numărul total de victime fiind în jur de 8.000 dacă includem şi persoanele rănite, maltratate şi arestate ilegal. În 1990, în doar trei zile, 13-15 iunie, au fost mii de victime.

Nu pot să cred că dl Marius Oprea, care este unul dintre cei mai experimentaţi investigatori ai crimelor Securităţii, a decis cu de la sine putere să nu investigheze chiar cele mai criminale acţiuni ale acesteia, chiar capodoperele Securităţii, adică genocidul din decembrie ’89 şi fratricidul din iunie ’90 când Securitatea era deja reînfiinţată sub numele SRI.

Având în vedere Raportul final din 2006 pentru condamnarea crimelor comuniste şi neocomuniste, sunt convins că noul institut a încăput pe mâini bune, persoane competente, de bună credinţă şi independente, nici un membru al conducerii noului institut nefiind membru al vreunui partid.

Pe dl Vladimir Tismăneanu îl cunosc foarte bine şi, având în vedere experienţa dânsului, nu mă tem de loc că ar putea ceda presiunilor pentru neînceperea investigării crimelor neocomuniste, dar vreau să le atrag atenţia colegilor dânsului care sunt tineri şi mai lipsiţi de experienţă, să nu cumva să cedeze în vreun fel diverselor presiuni care vor veni din partea autorilor genocidului din decembrie ’89 şi ai fratricidul din iunie ’90, precum şi din partea tovarăşilor acestora, care au comis aceste incredibile crime în contextul în care comunismul a căzut fără nici o victimă în toate celelalte foste ţări comuniste din Europa.

Vă mulţumesc’.

………………………………………………………………………………….Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s