Pe Reteaua Literara http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/10-noiembrie-ziua-in-care-a, distinsa doamna Lucretia Berzintu, jurnalista, evoca importanta cazului Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac, devoalati ca santajisti de presa.

Doamna Berzintu citeaza un articol publicat de George Bara
http://www.napocanews.ro
11 noiembrie 2009

Reproducem

http://reteaualiterara.ning.com/profile/LucretiaBerzintu?xg_source=activity

„10 NOIEMBRIE, ZIUA ÎN CARE A MURIT PRESA LIBERĂ DIN ROMÂNIA

Presa liberă din România a murit ieri, marţi 10 noiembrie. I-au scris necrologul şi au aruncat pământ de lopeţi peste ea Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, bătuţi pe umăr de mogulii Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu.

Ieri, cotidianul Curentul făcea publică o înregistrare în care patronul ziarului Ziua şi fostul redactor- şef de la Gândul îl tatonau şi încercau să îl şantajeze pe şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei. Însă cel mai frapant nu e stilul mafiot în care au acţionat fostul colaborator al securităţii şi îmbogăţit din banii ruşilor de Lukoil, Roşca Stănescu şi milionarul deontolog care face afaceri cu Serviciul de Transmisiuni Speciale a statului român, Bogdan Chirieac. Cel mai frapant a fost modul în care această dezvăluire extraordinară a fost pur şi simplu ignorată de presa „main-stream” şi măturată sub preş. În afară de câteva agenţii de ştiri şi multe cotidiane locale, printre care şi NapocaNews, nimeni nu a catadicsit să facă publică această informaţie. Mai mult, aseară, dacă nu aterizai întâmplător pe B1TV, ai fi crezut că e o zi ca oricare alta, în care jurnaliştii de serviciu dezbat plicticos şi redundant declaraţiile prezidenţiabililor. Doar la emisiunea Naşul, preferata lui Băsescu şi în cotidianul naţional Evenimentul Zilei, acest subiect a intrat în prime- time şi pe prima pagină. Dar pentru B1 şi EVZ era de înţeles, fiind agenţii apropiate lui Băsescu, dar restul ziarelor şi televiziunilor?

Mi se pare oarecum fără rost să intrăm în detalii în legătură cu stenogramele în cauză. Este clar că deontologii din presa naţională au încetat de mult să fie ziarişti. Ei sunt mafioţi cu acte în regulă, care urmăresc doar interesul personal şi cel politic, al „şefilor” lor. Este greu de crezut că la nici câteva luni după ce fiul său s-a sinucis, Roşca Stănescu o ardea la petreceri simandicoase în insule exotice, cu amantele sale, pe care le şi menţionează în discuţia cu Chirieac. Dar ăştia sunt oamenii de presă de la noi, pe care suntem forţaţi să îi vedem de fiecare dată când deschidem televizorul. Aseară, la Antena 3, adunătura de imbecili în frunte cu Gâdea şi Ciutacu se scălâmbăiau ridiculizând clipurile electorale ale lui Băsescu, ignorând cu bună ştiinţă stenograma mafioţilor şantajisti pe care ei îi numesc „colegi de presă”.

Până ieri nu credeam că este posibil, în anul 2009, un asemenea embargou mediatic. Acest spirit de frondă prost înţeles a discreditat presa din România, posibil chiar fără remediere. Şi ca o turnură ironică a soartei, concedierea lui Victor Roncea de la Ziua, pe motivul că nu este anti-Băsescu, a fost iarăşi ignorat de presa naţională. Ieri, acelaşi Roncea se vedea în privilegiata postură de a face publică dezvăluirea cu Roşca Stănescu şi Chirieac şi de a da de pământ definitiv cu penibilul cotidian manipulator Ziua.

Dar cea mai bună reacţie privind acest scandal a venit din partea Asociaţiei Jurnaliştilor din România, condusă de Cezar Ioan, care a precizat: „Să se facă odată curăţenie. Aceşti oameni nu sunt ziarişti!”. Da, aceşti oameni nu sunt ziarişti. De fapt, în România, poţi număra ziariştii pe degete. Restul sunt doar nişte şantajisti şi nişte manipulatori, care fac jocul partidului sau grupului de interese care dă mai mult. Nu degeaba niciun ziar „quality” din România nu mai e în stare să vândă peste 10.000 de exemplare zilnic, fără să pună la bătaie şi colecţii de cărţi în copertă de vinilin. Şi nu degeaba cea mai mare campanie de dezvăluire a unor practici guvernamentale ilegale, cazul ministrului Ridzi, a fost făcută de un ziar de sport – tabloid, şi nu de quality-urile unde s-au înghesuit în ultima vreme toţi intelectualii şi deontologii reeşapaţi de la diferite partide. Aceşti oameni nu sunt ziarişti şi din păcate, nici nu avem un al doilea sau un al treilea eşalon de ziarişti care să vină să le ia locul, în principal deoarece facultăţile de jurnalism de la noi sunt preocupate să scoată doar “multiplicatori de informaţie”, postaci de Twitter şi Facebook, semianalfabeţi ce fac ştiri „prin oraş”, şi nu editorialişti şi formatori de opinie cultivaţi şi morali.

Ieri a murit presa liberă din România şi, printre discuţiile despre şantaj şi amante a lui SRS şi Chirieac sau printre hăhăiturile tâmpe a lui Badea, Ciutacu sau Gâdea, câţiva ziarişti vechi şi cu şcoală au reuşit să se refugieze pe bloguri. Printre ei se numără Victor Roncea şi Dan Badea care, cu toate că nu s-au sfiit să îşi declare susţinerea pentru Traian Băsescu, au rămas ultimii jurnalişti din investigaţie din România şi nu s-au umplut de milioane de euro din afaceri cu KGB-ul sau cu statul român”.

Pe acelasi for de discutii, i-am raspuns doamnei Berzintu, aratandu-i cat de greu este drumul pe care merge Romania catre democratie si catre statul de drept autentic.

Reproduc

1 comentariu

Angela Furtuna Comentariu publicat de Angela Furtuna chiar acum
Ştergere comentariu Stimata Doamna Lucretia Berzintu,
Ma bucur sa va regasesc aici, dupa intalnirea noastra prilejuita de comemorarea victimelor Holocaustului. Asa cum v-am spus atunci, amintirile si textul trimis de dv. au fost facute cunoscute publicului de la Biblioteca Bucovinei, extrem de numeros, care a audiat si conferintele unor importante personalitati. Tragice imprejurari, tragice consecinte, deplin respect pentru victime.
……………………………………………………………….
Acum, la obiect, pe subiectul invocat de dv.:

Dezvaluirile facute pe 10 noiembrie de B1 si Evenimentul Zilei, de jurnalisti si activisti civici absolut onesti cu privire la conditia morala deplorabila in care au ajuns Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac nu reprezinta decat un inceput de drum. Cred ca aceste bombe jurnalistice, desi au fost detonate in campania electorala, consfiintind in fond ceea ce noi toti stiusem de mult, vor determina, ca un principiu al dominoului, niste procese de deratizare a spatiului public. Oamenii din media foarte compromisi, ca cei doi, SRS si BC, poate ca vor fi indepartati de prim plan, ca si altii. Insa nu toti, cu siguranta, pentru ca noi stim cat de inalt este gradul de coruptie al mediilor si grupurilor economice, al media si cercurilor politice-marioneta de fatada.Nu se poate spune ca la 10 noiembrie a murit presa libera din Romania.
In Romania, presa este acum si mai libera, in gradul cel mai inalt de dupa 1989. Pe vremea lui Ilici, 80% din presa il lauda, pe vremea lui Traian Basescu, 80% din presa il injura. Ambasadorul USA la Bucuresti, insusi, acum trei zile, lauda in strainatate ca presa din Romania, asa agresiva cum e ea, e un simptom de optimism pentru sansele democratiei.

Numai ca presa libera romaneasca de astazi cunoaste o noua etapa a evolutiei ei. Daca la inceputuri, in anii 90, esentiala era pentru presa cucerirea libertatii de exprimare dupa anii de dictatura, astazi s-au creat holdinguri si concerne de presa, care exprima, prin presa pe care o finanteaza, interesele economice si politice ale grupurilor. (Acesta este cazul Antenelor si Realitatii, care, dupa cum bine observati, nu au dat nicio stire despre evenimentul in cestie, in cursul zilelor de 10 si 11 noiembrie, pentru ca nu puteau, tocmai ele, sa dea in oamenii lor de incredere). Mogulii nu sunt decat acesti mari patroni romani, ce au in spate, de regula, increngaturi si mai mari de moguli din zona petrodolarilor rusi sau a comunismului din rasarit. Linia aceasta PNL-PSD a devenit o forta care exprima in forta unele interese antinationale si care se slujeste de propria presa pentru a cuceri piata de atitudini publice a poporului roman, deturnandu-l de la idealul anticomunist si de la idealul democratiei, catre fascinatia pentru mafiotism, terorism psihic si chiar reactii anti-NATO sau anti-UE.
Presa mogulilor are in spate, asadar, doua cercuri de interese economico-politice care desfasoara grave manevre de manipulare in spatiul nostru public.

PSD si-a axat evolutia si strategia pe dezbinarea dreptei romanesti, asa incat mereu cu o jumatate din ea sa se afle fie in opozitie fie la guvernare, dar niciodata responsabil pentru fapte. A reusit.

PNL joaca, din 2005, rolul de gropar absolut al sperantelor unui electorat de dreapta de buna credinta, pe care il manipuleaza oribil si caruia ii inoculeaza cipul de neocomunism in expansiune. Metodele de lucru si propaganda acestui PNL (mutilat de tehnologiile urii si de virusii fratricidului national din care se hranesc membrii lui) nu sunt savante si onorabile (desi logoul lor de campanie cerseste respect, ca pe un panaceu iluzoriu al lipsei de credibilitate. Tehnologia logoului respect se foloseste, totusi, si la publicitatea pentru coniac sau bere de anumite marci, asa ca e deja rasuflata in politica). Pentru a da numai un exemplu: recent, pe 9 si 10 noiembrie, chiar pe acest site, Reteaua Literara, unde se presupune ca macar 70 la suta din participanti sunt scriitori si oameni de cultura, campania publicitara proliberala lansata de ownerul siteului, Gelu Vlasin, a degenerat si a continut elemente infractionale de o marsavie crasa; eu insami am fost victima unor calomnii infame* si a unui atac antisemit politic (si cu acea ocazie, cum si alte dati, am fost acuzata ca sunt Ana Pauker sau o urmasa a ei si ca sunt bolsevica, plus alte nenumarate aberatii – eu nici macar nu am facut parte din PCR) , unul din participanii la dezbatere folosind tactica linsajului mediatic (altminteri discutia a fost civilizata, cu exceptia acelui liberal, membru al echipei Tariceanu , care a sarit la bataie, pur si simplu – desi liberalii se dau in genere mari domni si eleganti oratori). Marsavia nu se opreste insa aici. Scriind ownerului retelei, lui Gelu Vlasin, sa ia masuri si sa pretinda reparatii morale publice, sa-mi fie prezentate scuze publice adica tot acolo unde se produsese atacul la imaginea mea, acela nici macar nu s-a obosit sa raspunda. Ci, mai mult, a radiat din firul de discutii tocmai dovezile care demonstreaza clar atitudinea huliganica a scandalagiului si actele sale de agresiune comise impotriva mea.
Incredibil si inadmisibil.
Iar toate acestea se petrec pe un forum unde conducerea Uniunii Scriitorilor din Romania este reprezentata la varf, cu oameni din cupola ei. Pe de alta parte, nici in privat sau pe retea, cu o singura exceptie, nu am primit niciun semn de empatie din partea cetatenilor de pe acest forum. Asadar, despre ce vorbim? Despre lasitate, despre pogrom, despre asasinatul moral in public, despre linsajul mediatic, despre spirit mafiot, despre absenta civilitatii.
Daca aici, intr-un mediu de oameni de cutura, fiecare cu ale lui, fiecare cu gusturile lui estetice, etice, spirituale, politice, in care se presupune sa dezbaterea are un nivel elevat, totusi lucrurile decurg astfel, adica fara etica si fara civilitate, cum ati vrea sa fie altfel pe ecran sau in gheara mogulilor, doamna Lucretia Berzintu? Romania trece printr-un interval foarte periculos, si campania agraveaza acest lucru, prin starea de intoxicare operata pe teritoriul ei: lupta anti-Basescu e de fapt lupta anti-UE si anti-NATO, in care PSD si PNL si-au dat manaprin artileria media. Dar, in tot acest timp, societatea civila agonizeaza si putrezeste, presa colcaie de mafioti, ca cei la care faceti referire. In aceste conditii, cine va apara pe dv. sau pe mine si pe altii de eventualitatea ca maine, un distins om de cultura si scriitor roman sa nu apara in fata dv. si sa urle ca sunteti Ana Pauker?

Asadar, revin pe observatiile mele din analizele mai vechi, publicate deja in presa, conform carora, liberalii de azi, in absenta unor fapte politice cu care sa se laude (dimpotriva, cele mai recente performante ale lor sunt cvasi-antinationale) mizează de mai mult timp pe campaniile prin resursele şi logistica media, având moguli ai presei şi ai interneului în spate si tintind in cercurile politice care reformeaza Romania. Marii oligarhi ce aspiră petrodolari de pe filiera rusă au investit mult în media, pentru a avea întotdeauna la dispoziţie o armă prin care pot faulta mai uşor legile statului şi pe care să o folosească în două direcţii:
1. să blocheze forţele democrate româneşti, grupurile politice care fac reformarea clasei polticie şi condamnarea comunismului şi
2. să opereze lobotomii frontale asupra electoratului prin subliminalitate de mesaj politic şi prin asasinatele media la comandă, dirijate de moguli împotriva inamicilor lor politici. Spiritul democratic lasă de dorit, ca şi metodologia de operare.

Ce vină are publicul românesc, care se vede transformat în arenă de luptă de către trusturi care se gândesc numai la puterea lor economică şi politică, iară nu la interesele cetăţeanului? La destinul lui, chiar că nu se gândeşte nimeni. In niciun caz oameni ca Stanescu sau Chireac.

Accesul PNL la media e nelimitat, aşadar. Anul trecut a fost la fel. Acum doi ani, aşişderea. E dreptul lor, până la urmă, pentru că e arma conducătorilor lor şi prin care sunt teleghidaţi – şi fiecare utilizează armele al căror proprietar este.
……………………………………………………………………………………………………………..
Despre gravitatea crizei actuale şi despre originile ei, să recitim niţel arhivele liberale (Tăriceanu se afla la conducerea guvernului şi chiar acum un an gestiona nişte politici total aberante, ce aveau un dublu scop:
1. arunca în dreapta şi în stânga cu banii româneşti, punând în pericol finanţele ţării, pentru a recruta cât mai mulţi alegători pentru campania ce urma, în noiembrie 2008.

2. prin aceasta risipă premeditată, având totuşi informaţii că şansele de a pierde sunt mari, echipa Tăriceanu opera cu strategia: dacă vom câştiga, bine. Dacă nu, după noi potopul! Lasă să rămână ţara în fundul gol, de vor veni pedeliştii. S-au gândit şi la disperarea şi mizeria în care vor arunca poporul român? Permiteţi-mi să spun că NU. Nu s-au gândit. Ei deţin totuşi şi specialişti care ştiau foarte bine că pregătesc un dezastru financiar veritabil, dar, devreme ce acesta urma să lovească puternic în PD-L, era bine venit. Ce dacă făcea şi victime colaterale? Iar victimele colaterale erau poporul român…
Qui prodest, din zona liberală…

Declaraţii ce atestă această suită de evenimente la care am făcut referire sunt reproduse mai jos şi sunt selectate din arhivele publice ale PNL si ale presei.
Ele reconfirmă faptul că în lunile când criza urca veritginos în Occident şi în România, Tăriceanu şi Vosganian minţeau public că la noi totul e ok şi intoxicau opinia publică, pentru a o seda şi pentru a-i smulge voturile.

August 2008… Declaratii de presa:

« Creşterea economică a Franţei se va situa sub nivelul prognozat pentru acest an, însă economia nu este în recesiune » declara, cu bun simţ şi cu prudenţă, pe 26 august 2008, ministrul Bugetului francez, Eric Woerth. În tot acest timp, la Bucureşti, Călin Popescu Tăriceanu se mândrea cu depăşirile de plan, ca pe vremea lui Ceauşescu. Astfel, pe 22 august 2008, Varujan Vosganian declara o creştere economică uluitoare pe primul semestru. Wall-Street. Ro , alimentat de V.V. şi primul ministru Tăriceanu, anunţau că “Economia Romaniei a crescut cu 8,6% în primul semestru din 2008, în conditiile în care în trimestrul al doilea avansul produsului intern brut (PIB) a fost de aproape 9%, un record al perioadei de tranziţie”. Tot poetul Varujan Vosganian (care este în aceste zile foarte mediatizat de Antene şi Realitatea, unde critică pe brânci economiştii din actualul guvern, cărora le-a lăsat o mare cacealma bombă economică liberal-plesnelistă în 2008), susţinea în august 2008 argumentele “supreme” întru hipnotizarea electoratului: “Creşterea economică din 2008 nu a mai atins acest nivel din perioada comunistă, însă nu putem face o comparaţie cu cifrele de atunci, deoarece se foloseau alţi indicatori”, spunea V.V. Şi nu se ruşina de loc de chestia asta. Simplul fapt că guvernanţii care gestionau acest dezastru în 2008 s-au folosit de atari argumente, trădează, apropo, şi incompetenţă, şi rea-voinţă. Dar Tăriceanu şi Vosganian erau încă şi mai optimişti: « Până în 2012, produsul intern brut al României ar putea ajunge la 250 miliarde euro, de la aproximativ 121 miliarde euro (404,7 miliarde lei) în 2007 ». Şi mai departe, tot pompieristic şi electoral, minţind cu bună ştiinţă opinia publică, cei doi corifei ai dezastrului naţional trâmbiţau pe toate canalele : « Până în 2012, România va intra in prima jumatate a ţărilor europene ca dimensiune a produsului intern brut. Până în 2020 vrem să ajungem la un PIB de 440-450 miliarde euro, fiind în primele 9-10 tari din UE”. Elanul lor mincinos de ieri ni se pare astăzi un gest iresponsabil, criminal.

Eu au vrut de fapt să prostească lumea şi să câştige, prin fraudă şi poate că şi prin incompetenţă crasă, nişte alegeri care aveau să aibă loc peste numai două luni, în noiembrie 2009. Din fericire, votul a decis că e cazul ca România să ia un pic de pauză de la hoţia ce culminase cu afacerea Sterling, când a fost ras de pe faţa cetăţenilor români până şi ultima schiţă de zâmbet.
Apropo, nu voi uita niciodată imensa stare de decepţie pe care am simţit-o la aflarea mânăriei lui Tăriceanu în chestiunea Sterling, şi asta la numai o zi după ce, la Haga, pentru prima oară în istorie, România obţinuse o victorie incontestabilă împotriva Ucrainei, îndelung aşteptată şi construită cu cheltuială de diplomaţia românească. In ziua aceea, am plans. A fost pentru prima oara cand am inteles ce mult va suferi Romania cu o astfel de patura tariceana rapace, care ranforseaza ravagiile facute inaintea ei de Ilici.

Marca acţiunilor Tăriceanu a compromis pentru multă vreme partidul liberal, din păcate, condamnând şi ideea de dreapta românească la derută şi promiscuitate, mai ales dacă adăugăm şi puternicele frăţii cu baronii locali pesedişti şi comunişti. Inclusiv candidatul liberal de astăzi pentru preşedinţie va deconta multe din aceste fapte ce au fost anul trecut îndreptate de către interesul politic liberal împotriva interesului public naţional

Antonescu încearcă să se prezinte azi ca un neprihănit, care nu a făcut rău. Dar la deciziile, programele şi măsurile strategice luate de partidul său şi de pe urma cărora suferă astăzi într-o criză agravata acest popor , Antonescu a participat efectiv. A fost la vârf în PNL, a fost complice.

Răspunderea politică pentru faptele comise punctual este lucrul cel mai moral de care are nevoie România. Nu de scenarii cu vânători de vrăjitoare în bloc ce reiterează procedeele reeducării Piteşti.

…………………………………………………………………………………………………
Revenind, dupa aceasta discutie cu argumente, doamna Lucretia Berzintu, fata de lipsa de deontologie a lui Stanescu sau Chireac si altii, exista legi. Justitia trebue sa inceapa sa functioneze.Dv., in Israel, aveti un bun model de funtionare a Justitiei, care apara cetateanul, nu mogulul.
Pe de alta parte, avem nevoie sa societatea civila sa se revigoreze. Sa protesteze si sa denunte aceste lucruri grave. Iar presa libera sa fie facuta de oameni care sunt mai putin apti pentru comportament mafiot.
Nu va fi usor. Nu vom ramane toti in viata. Sau nu toti se vor trezi la timp (deja e prea tarziu), iar de se vor trezi nu vor sti ce sa faca, atunci cand vor vedea parjolul ce a cuprins Romania.

Angela FURTUNA

P.S. Realizand dimensiunea metastatica a maladiilor grave ce au cuprins cele patru puteri in statul roman (y compris media) dar si societatea civila, inteleg sensul in care evolueaza lucrurile: teroarea pune stapanire pe tara, poporul roman este pus sub presiune, iar oamenii pusi sub presiune sunt imprevizibili ca autonomie volitionala, in schimb usor de teleghidat de moguli si de tatucii sau mogulilor.

*Posed inregistrarile punctuale ale discutiilor, iara nu numai firul lasat de owner dupa cenzurare si dupa atacurile murdare, si le voi pune la dispozitia celor care doresc, ca si la dispozitia analistilor.

:;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s