Trecerea moţiunii de cenzură din 13 octombrie dovedeşte că românii mai au puţini lideri politici de partea lor: dar, cu siguranţă, pe Traian Băsescu şi Emil Boc

Inconştienţa politică şi parlamentară manifestată de PNL, UDMR şi PSD atunci când au depus moţiunea de cenzură a fost sancţionată imediat de piaţă: leul a căzut vertiginos, euro a atins un nivel istoric, la nici două ore de la anunţarea ştirii că moţiunea a trecut, atingând pragul de 4,3 lei.

Dobânzile pe piaţa monetară au urcat din nou peste nivelul de 10% pe an, în timp ce dobânda cheie a BNR este setată la 8% pe an. BNR a intervenit pe piaţă, încă de la ora 15, pentru stoparea fenomenului. Imediat, leul a început să-şi revină, cursul Euro temperându-se şi începând să scadă către 4,28 lei.

Radio Europa Liberă citează Reuters şi atrage atenţia asupra consecinţelor grave ale trecerii moţiunii de cenzură. Cele mai importante consecinţe sunt, pentru România, două: 1. mărirea instabilităţii politice ameninţă acordul României cu Fondul Monetar Internaţional. 2. se adânceşte criza politică, în vremea când ar trebui întărită lupta împotriva recesiunii.

Imediat după declaraţia lui Traian Băsescu de la ora 16,34, s-a constatat că nici minorităţile, nici liberalii, nici udemeriştii, nici PSD-ul, nu aveau nimic serios de afirmat privind soluţia viitorului guvern, la consultările începute cu Preşedintele României la Cotroceni (ba, Geoană chiar declarând că nici nu are chef să meargă la consultări), ceea ce demonstrează lipsa de seriozitate politică şi lipsa de respect pentru interesul naţional de care dau dovadă opoziţia de stânga şi de centru de emanaţie liberală.

Este mai mult decât evident, acum, că scopul moţiunii de cenzură a fost, pe de o parte unul pur egoist şi tehnic – acela de a bloca legea pensiilor, interes urmărit cu obstinaţie de PNL, PSD şi UDMR -, iar pe de altă parte unul pur electoral de imagine, mizând pe minimalizarea şanselor lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale.

Însă după depăşirea, în primele două ore, a crizei emoţionale generată în societatea românească de demiterea guvernului Boc, se observă faptul că până şi actuala situaţie convine de minune preşedintelui jucător care este Traian Băsescu. Pe de o parte, iniţiativa sa imediată de a declanşa consultările de la Cotroceni cu formaţiunile politice demonstrează că aceasta a reuşit să demonteze imediat strategiile de faultare subtilă a imaginii sale de către iniţiatorii moţiunii. Nu în ultimul rand, aceştia s-au trezit expuşi cu propria goliciune strategică în faţa opiniei publice, căreia nu-i pot aduce argumente solide cum că le-ar păsa de ea. În al doilea rând, preşedintele Băsescu încă este pe deplin stăpân pe strategiile rezolvării acestei crize peste criză adăugată de adversarii săi, în timp ce jocurile de bombardament mediatic cu declaraţii politice dintre orele 13 şi 17 au demonstrat clar că adversarii săi au trecut repede de la sublim la ridicol. Ideea guvernului de tehnocraţi pe care o vehiculează opozanţii de serviciu este din ce în ce mai puţin convingătoare, căci îşi vădeşte slăbiciunea şi inadecvarea pentru acest moment prin care trece România, de gravă recesiune, care are nevoie din partea clasei politice responsabile de asumare, aşa cum făcuse PD-L şi guvernul Boc, iară nu de relaxare şi de tratamente antipolitice şi antipatriotice.

De remarcat cuvintele spunse de Traian Băsescu despre Guvernul Boc: “În acest moment România are un guvern interimar. Modul cum a căzut Guvernul Boc e democratic şi în deplin acord cu Constituţia. Dar ne face să ne gândim la modul cum a căzut guvernul Roman sau guvernul Radu Vasile. “ Traian Băsescu a remarcat curajul lui Emil Boc, care “a împins reformele înainte. A suportat umilinţe din partea presei şi a politicienilor”. Şi-a asumat multe legi importante, între care legea educaţiei, legea salarizării, legea pensiilor, legislaţia în pregătire, a celor două coduri de procedură penală şi civil, gata de a fi asumate.

Agenţiile de presă străine văd, ca şi analiştii lucizi, moţiunea de cenzură mai mult ca pe o răfuală politică, şi ca pe un gest de cvasi-mafiotism politic al PNL şi PSD, acesta din urmă fiind nemulţumit că a fost demascat şi sancţionat acum câteva săptămâni pentru rele practici la guvernare, urmat de demiterea sa din parteneriatul de guvernare cu PD-L.

Moţiunea de cenzură a fost, clar, un gest al adversarilor împotriva lui Traian Băsescu. Din care, însă, tot iniţiatorii vor ieşi şifonaţi.

Este imposibil, în acest punct victorios, vizibil şi culminant al politicianismului opoziţiei româneşti şi al candidaţilor ei pentru preşedinţie, să nu pronunţăm sentinţe ca lipsă de demnitate şi de subminare a interesului naţional, de care aceştia dau dovadă.

De partea cealaltă a agitaţiei pesedisto-liberale de conjunctură, românii privesc cu deznădejde escaladarea recesiunii economice, lipsa de speranţă şi însingurarea liderilor favorabili propriului popor: Băsescu şi Boc. Aceştia, deşi poate că mai singuri, deşi mult mai motivaşţi, sunt din ce în ce mai puternici. Imaginea lor s-a întărit, astăzi, 13 octombrie, 2009. La fel a fost în ziua din decembrie 2006 când, citind Raportul Final elaborat de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, Traian Băsescu a fost la doi paşi de a fi linşat de forţele de opoziţie chiar în Parlament. La vremea aceea, Traian Băsescu a fost primul lider European din Est care a condamnat regimul comunist şi şi-a exprimat admiraţia pentru opozanţii regimului, aducând un omagiu victimelor comunismului. La vremea aceea, şeful statului a făcut o serie de propuneri pe baza Raportului Tismăneanu. Dar parlamentarii au respins propunerea de a dezbate mesajul preşedintelui Băsescu, după ce Raportul Tismăneanu a fost prezentat.

Trecerea moţiunii de cenzură din 13 octombrie dovedeşte că românii mai au puţini lideri politici de partea lor: dar, cu siguranţă, pe Traian Băsescu şi Emil Boc.

Angela Furtună

13 octombrie, ora 18.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s