Scriitoarea germană de origine română Herta Muller a primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 2009.  Academia a oferit acest premiu pentru un merit indiscutabil: „who, with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed”

http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2009/index.html

Spiritul rebel şi forţa morală, totul împotriva dictaturii – acesta a fost drumul parcurs de scriitoarea germană, persecutată în România totalitară, emigrată apoi în Germania, unde a continuat să lupte împotriva dictaturii, până în prezent. Pe blogul său, Vladimir Tismăneanu face o interesantă punere în epocă:

http://tismaneanu.wordpress.com/2009/10/08/spiritul-invingeherta-muller-o-mare-scriitoare-o-mare-constiinta-a-primit-nobelul-pentru-literatura/

Victoria literară a Hertei Muller reconfirmă, în alt plan,  şi redeşteptarea misiunii valorilor dreptei moderate, ca şi vizibilitatea politică a partidelor conservatoare CDU/ CSU ale cancelarului Angela Merkel , după recentele alegeri ce au avut loc în Germania. Adie un vânt teribil de proaspăt, care eclipsează prin toate canalele politice şi culturale incoerenţa stângii.

Pentru România, de unde a pornit în 1953 viaţa Hertei Muller, acest premiu

Nobel este o adevărată onoare. O personalitate  persecutată în ţara natală  aduce acum ţării natale o bucurie.  Răul s-a transformat în Bine şi în victorie morală. Niciodată nu e prea târziu pentru o bucurie, deşi întotdeauna va fi prea devreme pentru o tragedie totalitară, ca aceea care a marcat viaţa scriitoarei Herta Muller.

O observaţie: românii cei mai vânaţi de regimul totalitar din România au aparţinut  excelenţei. O cutremurătoare mărturie asupra crimelor comunismului este făcută public ori de câte ori unul din marii persecutaţi de ieri îşi culeg, pe alte meridiane, recunoaşterea din partea celo mai importante institute şi academii internaţionale.  În poemul meu Te iubesc, America, publicat în nr. 1 din anul 2004 în revista Vatra http://www.ceeol.com/aspx/issuedetails.aspx?issueid=b58cdda8-1525-4bc1-bab4-20c499f9b577&articleId=1b57174f-dcce-4c8c-b42d-1ac3d7bd0457, scriam că „am părăsit un
secol în care toate minţile strălucite ale fiecărei generaţii au fost trase
în ţeapă, sodomizate şi distruse de apocalipsele ideologice totalitare”.

Herta Muller nu a fost distrusă, iar energia cu care s-a salvat şi regenerat de sub buldozerul comunist a iscat genialitatea unei opere literare prestigioase.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s