Se cuvine a aminti, în perioada campaniei electorale, ce anume trebuie să-l preocupe pe un alegător, care este misiunea lui şi care trebuie să fie atitudinea lui. În fond, îl aşteaptă o cursă lungă. Plină de…curse.

Desigur, unii vor zice că ştiu ei ce trebuie să facă şi că orice intervenţie dinafară este inutilă. Eu constat, însă, că alegătorii noştri sunt atraşi (de către media- tabloidizarea autohtonă, de către politicianismul desuet ori de către diverşi aventurieri) înspre atitudini din ce în ce mai derutante şi lipsite de miză politică. Aşa s-a ajuns că alegătorul român care se pregăteşte să-şi dea votul în alegerile prezidenţiale 2009  şi-a dezvoltat, aproape fără să vrea (pentru că e, oricum,  imatur politic, într-o democraţie tânără şi fragilă), un comportament de  alegător de Miss Univers sau Mister Hustler ori de chibiţ la fotbal pe stadion, deşi el se pregăteşte, de fapt, să aleagă un preşedinte de ţară.

Aşadar, problema atitudinii alegătorului faţă de soarta votului său şi faţă de finalitatea gestului său electoral nu este lipsită de importanţă, ci dimpotrivă.  Însă gradele sale de sensibilitate şi de discernământ electoral încă sunt  guvernate de criterii potrivite altor discipline (fashion, fotbal, premiile Cannes, curselor de la Maraton  sau MTV Awards). Aşa se face că alegătorul român e foarte atras de atacul la persoană ca manieră de a demonstra dacă un candidat e „tare” sau nu şi dacă „ţine la tăvăleală” prin stilul pugilistic de înfruntare; alegătorul român este sensibil la defectele fizice sau la lipsa de atuuri sociale, la denigrare şi calomnie – pe care le confundă cu revelaţia morală, ori cu diverse maniere de justificare a exceselor; alegătorul român nu este tentat de candidatul cel mai compatibil cu treptele eticului, pentru că el încă este obişnuit să depuncteze această virtute, pe care o consideră slabiciune sau prostie. Alegătorul român chiar crede că rezistenţa unui candidat la atitudini media brutale poate înlocui valoarea sa reală, împrumutând acest gust din stofa de chibiţ la fotbal sau la rugby.

În cazul alegerilor prezidenţiale, valoarea unui preşedinte de ţară stă  în capacitatea sa de a face faţă îndeplinirii cu succes a unor roluri bine stabilite de Constituţie: funcţia de reprezentare, funcţia de garant şi funcţia de mediere. 1. Funcţia de reprezentare derivă din caracterul „reprezentativ” al preşedintelui României, în sensul că, fiind ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, el are calitatea de a fi purtătorul de cuvânt al poporului român – titularul suveranităţii. În acest sens, Preşedintele României este un ” organ reprezentativ ” – ca şi Parlamentul – întrucât legitimarea sa îşi are izvorul în voinţa nemijlocit exprimată de corpul electoral…2. Funcţia de garant se realizează într-o  dublă accepţiune: garant al statului şi garant al Constituţiei. În calitatea sa de garant al statului, Preşedintele îşi asumă răspunderea pentru independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a ţării. Între mijloacele sale de acţiune, prevăzute în Constituţie, sunt: a) Preşedintele este comandantul fortelor armate şi îndeplineşte funcţia de Preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării;
b) Declară imobilizarea parţială sau generală a forţelor armate; c) În caz de agresiune armată împotriva ţării, el ia măsuri pentru respingerea agresiunii;
d) Instituie, după nevoie,  starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele localităţi. În calitatea sa de garant al Constitutiei, preşedintele veghează la respectarea acesteia…3. Funcţia de mediere, conform Art. 80 al Constituţiei României, se referă la faptul că Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Aşadar, aceste funcţii pretind un om apt să facă faţă unor misiuni care sunt  diferite de acelea de a plăcea ca un manechin, de a seduce  ca un actor de cinema sau de a rezista la pumni ori şuturi ca un karateka. Or, mulţi dintre alegătorii români sunt stimulaţi să uite care este adevăratul rol al unui Preşedinte ales, şi pe de altă parte, să îşi angajeze energia în mize „competiţionale” primitive, manipulative, derutante.

Preşedintele ales trebuie să fie pentru stat şi popor cam ceea ce este un tutore pentru un copil: o persoană matură, incoruptibilă, onestă, responsabilă, posedând un discernământ special şi un simţ al echilibrului, apt să înveţe din propriile greşeli şi apt să construiească Binele public pentru ţara lui. Alegătorul trebuie să aleagă între candidaţi foarte diferiţi, care vin din medii diferite, din orientări politice diferite şi cu şanse naturale diferite. Cu menţiunea specială că, până la ora actuală (28 septembrie 2009), candidaţii care şi-au anunţat deja candidaturile pentru acest mandat sunt mai puţin adecvaţi misiunii prezidenţiale, mai puţin charismatici. Între omul stângii (Geoană) şi omul de stânga-mpreeeeejur (cvasiliberalul  Antonescu), se prefigurează câţiva alţi actanţi care le-au subminat acestora propriile şanse. Personajul care va câştiga alegerile de anul acesta încă nu şi-a anunţat oficial candidatura. El e genul de jucător care, conform regulilor de bridge,  va câştiga un şlem pe mâna mortului. De unde ştiu asta? Ei bine, niciodată nu am ratat un şlem de acest tip.

După felul cum s-au derulat primele „încălziri” ale candidaţilor, alegătorul român 2009 trebuie să fie gata pentru o cursă lungă. Ca un alergător bine antrenat. Alergătorul de cursă lungă al democraţiilor liberale nu este decât un alergător ceva mai atent, mai determinat şi mai rezistent la manipulări. Această cursă pentru prezidenţialele 2009  nu va fi grea, dar va da ceva bătăi de cap tuturor: candidaţi şi alegători. Pista pe care are loc anul acesta cursa prezidenţială este foarte alunecoasă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s