Vizitez cateodata forumurile editiilor online ale ziarelor sau unele forumuri culturale. Spiritul de fronda al brigazilor digitale, bazat pe un anonimat antisocial  si pe o reactivitate primitiva,   reconstruieste mentalitatea prizonierilor din lagarele de concentrare. Turma e obligata sa se cocoseze in fata cate unui Frankenstein al discursului discretionar. Oamenii raman prizonierii unui tribalism in care cel dotat cu o ghioaga mai rapida si cu un iconoclasm mai toxic se impune drept lider, casapindu-i pe cei blanzi.

O astfel de lume se va opune civilizatiei, daca stilul forumizat va castiga teren ? …Asadar nu se doreste  o lume diversa, toleranta, multicolora si libera, …ci o lume tip Frankenstein Land…

Marcenko povesteste undeva, in  Marturia mea, despre tehnica folosita prin anii 1961-1963 in U.R.S.S. pentru indepartarea cate unui tatuaj militant disident: se taia pur si simplu bucata de piele tatuata, iar marginile ranii erau apoi apropiate si cusute. Unul din detinuti avea tatuat pe frunte « Sclav al lui Hrusciov ». A fost operat, fara anestezie, si i s-a scurtat fruntea. Parasind inchisoarea, si-a tatuat, tot pe frunte, «  Sclav al U.R.S.S. ». A fost din nou operat, I s-a taiat pielea continand mesajul, i s-a scurtat din nou fruntea. Fruntea lui a ajuns astfel atat de scurta, incat nu mai putea sa inchida ochii.

Detinutii, spune Marcenko, l-au poreclit Zgaila.

Participand la cateva forumuri cu pretentii intelectuale, am intalnit din nou astfel de chirurgi Mengele de web. Ghioaga cuvintelor lor, atacurile murdare la persoana si violenta mentala mi-au adus aminte de muncitorii care trudesc la scurtarea si stramtarea fruntilor din amintirea lui Marcenko.

Internet, anonimat, forumizare si spiritul totalitar…Exista o legatura intre ele?

E, totusi, 23 august. Prilej sa vizitam unele amintiri:

http://www.victimsofcommunism.org/

http://declaratiadelapraga.ro/

Sa nu uitam!

Reclame

7 gânduri despre “Internet, anonimat, forumizare si spiritul totalitar

 1. Angela,de cand traiesc am reusit sa invat putine lucruri dar care le stiu le stiu bine… Asa ar fi constatarea quasi generala (daca nu chiar universala) ca nu exista nimic care sa fie doar bun sau doar rau, ca binele si raul sunt INTOTDEAUNA amestecate… doar proportiile variaza…

  Pe internet – si in grupurile de discutii – gasesti tot ce-i mai bun si, desigur, tot ce e mai rau… Gasesti oameni buni si oameni rai (sau, mai ales oameni care sunt si buni si rai, numai proportia fiind diferita)… Tu esti poeta (si desi n-am citit foarte mult de tine) nu una oarecare… Ce te impinge sa te amesteci in ciorba politica? si sa absolutizezi?

 2. Si, uitai sa spun: cel mai bine ar fi sa UITAM! (sa iertam si sa uitam!) Ca altfel ramane, cum se pare ca sunt multi (tu inclusiv?) fixati, blocati in trecut…
  Nu cunosc prea multi din anticomunistii notorii de la Montreal, de ex. dar mi se par niste indivizi/individe tristi, triste… Obsedati de trecut si incapabili sa-ti traiasca prezentul… Stiu, stiu, cine uita trecutul risca sa-l retraiasca… Nu cred. Viitorul si prezentul pot fi asemanatoare cu trecutul dar niciodata ACELEASI… Un Holocaust nu mai e posibil… Altele paote da…

 3. si parca vad ca nici unul dintre comentariile mele nu va fi «aprobat» de stapinirea blogului… De aia iau un snip, de proba,..

 4. Ivdanu, Este doar o aparenta, ceea ce crezi ca vezi.
  Memoria nu trebuie confundata cu prezentul, insa ea nici nu poate fi abandonata. La tine acolo, unde civilizatia este mai protejata de totalitarism, nu exista temele de aici. Or, aici se traeste intr/o baie continua de spalare a creierului. Nu sunt uitate numai lucrurile rele, ci si cele bune. E un atac permanent la memorie. Cat timp au fost alungati din memorie Brancusi, Enescu, Cioran, Eliade, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca?
  Este, deopotriva, o lume a mediocritatilor snoabe, a xenofobiilor si a excluziunilor…
  Presupun ca acesta a si fost motivul pentru care ai ales sa emigrezi. Speranta ca, departe de toate aceste culturi de nisa ale balcanismului, sa traiesti intr/un climat mai corect cu valoarea si memoria.
  Or, aici, prezentul si viitorul sunt foarte legate de trecut, iar de trecutul recent, cel mai mult.

  Cred ca exagerezi, atunci cand imi atribui mie o fixatie asupra trecutului: sunt doar studii si programe de cercetare (pregatesc o teza, totusi). Unele, programe de educatie derivate din jobul meu intr/o biblioteca publica.

  Pe de alta parte, o lume ideala este aceea in care trecutul, ca si viitorul, nu sunt interzise.

 5. Angela, da, SI de aia am imigrat, desigur… desi cred ca am facut-o mai ales ca sa cunosc lumea si sa-mi dau un challenge (sic)…

  Desi aici baia de spalare a creierului e probabil mult mai discreta, ea exista… si nu-ti poate spala nimeni creierul daca nu-l lasi…

  eu nu privesc la tv, nu citesc ziarele (decat f. rar si mai ales la micile anunturi) si spalarea creierului e minima (asa as face si in Ro)

  Sa nu confundam, totusi, circul mass media cu ceea ce este, poate, realitatea reala… Nu cred ca cineva (inclusiv cei citati de tine) au fost alungati din memorie… Nu realmente… Dovada ca iti amintesti de ei, nu?

  In fine, lucrurile sunt complicate, e tarziu si trebuie sa ma scuz fata de tine… ai lasat comentariile tel quelles… Te-am nedreptatit si imi cer scuze. Ne intelegem imperfect (in general, nu numai noi doi…) si nu cred ca lucrurile se vor imbunatatii radical, curand… O zi buna!

 6. confiscarea internetului e o mare prostie ! simnilarea cu legea care interzicea grupurile mai mari de doi indivizi noaptea pe strazi…nu asta e siguranta cetateanului si/sau neuronului…e doar cenzura prelungirii celor peste 50 de ani rosii…!!!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s